V Praze se zastaví tři tramvajové tratě, trasu změní dvacet linek MHD

  18:56
Cestování pražskou hromadnou dopravou se od čtvrtka výrazně zkomplikuje. Řada linek tramvají i autobusů změní trasy kvůli opravě kolejí na vltavském nábřeží a stavebním pracím ve Francouzské ulici a v oblasti Zahradního Města.

Bez tramvají zůstane i úsek mezi Palackého náměstím a Výtoní. | foto: MAFRA

Palackého náměstí – Výtoň

Kvůli výměně kolejí nebudou od čtvrtečního rána jezdit tramvaje v Praze v úseku Palackého náměstí – Výtoň. Provoz bude přerušen obousměrně. Výluka potrvá do neděle 4. srpna. Dotkne se sedmi linek.

„Akce je neodkladná, musí se provést do konce prázdnin, stejně jako návazná etapa na Palackého mostě (po aktuálně chystané výluce bude v místě následovat druhá fáze). Stav kolejové konstrukce neumožňuje ani v jednom případě vyčkat do příštích letních prázdnin,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Měnit koleje jindy než o prázdninách by podle ní bylo dopravně neřešitelné. „DPP nyní využívá, že o prázdninách je nejen slabší provoz, ale také kromě standardního omezení nejezdí vůbec linky číslo 4 a 21,“ dodala mluvčí.

Palackého náměstí – Výtoň: dočasné přerušení provozu tramvají

Lidé, kteří budou chtít z metra přestoupit na tramvaje ve směru Výtoň, Braník, Modřany a Nusle by měli využít stanici metra Národní třída. Výstup ze stanice Karlovo náměstí je totiž kvůli rekonstrukci eskalátorů omezen. Tramvaje linek 2, 3 a 92 budou kvůli výměně kolejí v úseku Moráň – Výtoň odkloněny přes zastávky Botanická zahrada a Albertov.

Linka 7 je zrušena, v úseku Radlická – Anděl ji nahradí linka 15, v úseku Albertov – Černokostelecká linka 24. Linka 15 bude ve směru z centra ze zastávky Anděl odkloněna přes zastávky Křížová a Laurová do zastávky Radlická, kde skončí.

Linka 17 bude v úseku Národní divadlo – Výtoň odkloněna přes Národní třídu, Karlovo náměstí, Botanickou zahradu a Albertov. Linka 24 bude jezdit celodenně, včetně víkendů. V pracovní dny zhruba od 6 do 20 bude prodloužena do trasy Březiněveská/Kobylisy - Bílá labuť - Kubánské náměstí - Strašnická - Černokostelecká. V jiných časech bude jezdit pouze na trase Bílá labuť - Černokostelecká.

DPP také zřídí zastávku Výtoň v obou směrech ve Svobodově ulici. Náhradní autobusy jezdit nebudou.

Náměstí Míru – Koh-i-noor

Důvodem výluky na Vinohradech a ve Vršovicích je rekonstrukce plynovodu ve Francouzské ulici. Tramvaje nebudou jezdit v úseku Náměstí Míru – Koh-i-noor od čtvrtečního rána, vrátí se sem v pátek 2. srpna od ranního výjezdu. Výluka se dotkne pěti linek.

Tramvaje na lince 6 budou ve směru od Palmovky ze zastávky I. P. Pavlova odkloněny přes Náměstí Míru, Vinohradskou vodárnu a Floru do obratiště Olšanské hřbitovy, kde budou ukončeny.

Náměstí Míru – Koh-i-noor: dočasné přerušení provozu tramvají

Linka číslo 13 bude ve směru od Černokostelecké ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna ke konečné Zvonařka.

Linky číslo 22, 97 a 99 pojedou v úseku I. P. Pavlova – Koh-i-noor přes zastávky Bruselská, Otakarova a Nádraží Vršovice.

Místo tramvají pojedou v trase Koh-i-noor – Vršovické náměstí – Náměstí Míru – I. P. Pavlova autobusy X22 (v nočním provozu označené X97).

Cestujícím bude ve čtvrtek a v pondělí radit na nejvytíženějších zastávkách v dotčené oblasti šestnáct informátorů.

Oblast Zahradního Města

Největší dopady na MHD bude mít výluka v oblasti Zahradního Města, která je nutná kvůli přípravám rekonstrukce železniční trati. Zároveň potrvá nejdéle, od čtvrtečního rána až do 26. srpna. Tramvaje nepojedou v úseku Nádraží Strašnice – Nádraží Hostivař.

Tramvajová linka číslo 22 a noční linky 97 a 99 budou ukončeny ve smyčce Nádraží Strašnice/Radošovická. Linka číslo 26 bude ze zastávky Strašnická odkloněna na Kubánské náměstí.

Oblast Zahradního Města: dočasné omezení provozu autobusů a tramvají

V trase Strašnická – Nádraží Strašnice – Korytná – Zahradní Město – Centrum Zahradní Město – Nádraží Hostivař bude jezdit náhradní autobusová doprava X26 (v nočním provozu označená X99).

Trasu změní i několik autobusových linek.

Autobusy s číslem 101 budou ve směru od Tolstého odkloněny ze zastávky Zahradní Město do zastávky Jesenická. Vyhnou se tak zastávce Na Padesátém. V trase Skalka – Michelangelova – Mokřanská – Kablo – Zentiva bude zavedena linka X101 (všechny zastávky jsou v pravidelných zastávkách linky číslo 101).

Linky číslo 138 a 177 budou mezi zastávkami Na Padesátém a Zahradní Město vedeny přes zastávky Dubečská, Radošovická a Korytná.

Linka číslo 175 ve směru od Florence ukončí jízdu na Skalce, do zastávky Na Padesátém nepojede. V trase Zahradní Město – Sídliště Na Groši – Hostivařská – Boloňská – Na Křečku – Sídliště Petrovice – Horčičkova – Háje bude zavedena linka X175 (všechny zastávky jsou v pravidelných zastávkách linky číslo 175).

Linka číslo 195 bude ve směru od Krausovy končit na Skalce, do zastávek Na Padesátém až Jesenická nepojede. Zároveň pokračuje výluka kvůli rekonstrukci kanalizace v ulicích Jabloňová a Topolová. Linka číslo X195 je zrušena.

Na nejvytíženějších zastávkách v dotčené oblasti bude cestujícím pomáhat ve čtvrtek a v pondělí 24 informátorů.

Autor: