Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Míša (9) trpí, zoufalá matka objednala léky z ciziny. Zatkli ji za pašování drog

Autor: blv - 
22. července 2019
19:09

Jeleně nedávno zemřela devítiletá dcera. Ztratila zrak, přestala koordinovat pohyby, dostavily se křeče, epileptické záchvaty a nakonec smrt. Battenova choroba je dědičné onemocnění, které se nedá léčit. Medicína může jenom tlumit příznaky. A stejná nemoc se objevila i u Míši (9), druhého dítěte těžce zkoušené ženy. Na pomoc od státu Jelena čekala marně. A když se rozhodla situaci řešit sama, zadrželi ji jako nebezpečného zločince.

Míša leží v dětském hospici Dům s majákem v Moskvě, v místě, z kterého do normálního života už není návratu. „Krmí ho hadičkou v břiše, nemůže chodit ani mluvit. Na tu samou nemoc zemřela jeho sestra,“ napsala na svém facebookovém profilu ředitelka hospice Lída Moniavová. I když už není naděje na jeho uzdravení, jeho máma Jelena Bogoljubovová se nevzdala. Snaží se mu poslední týdny, možná měsíce ulehčit. Nechce se podruhé dívat, jak její dítě umírá v bolestivých záchvatech. 

Sežeňte si frisium, to by bylo nejlepší, nic jiného ani není – radili matce lékaři, když všechny dostupné prostředky selhaly. Tento lék se používá při stavech úzkosti a Míšovi by přinesl klid. Jenže to má háček, preparát není v Rusku registrovaný, takže se nedá ani koupit. Jelena ho proto objednala v zahraničí.

Byl to nákup přes internet jako každý jiný, objednávka přes portál a bezhotovostní platba. Problém nastal, když si Jelena přišla zásilku vyzvednout na poštu. U přepážky k ní zezadu přistoupili dva muži a vyzvali ji, aby šla s nimi. „Pracovníci ministerstva vnitra a celníci matku drželi na poště sedm hodin. Podrobili ji výslechu, musela odpovídat písemně i ústně, provedli ohledání místa činu a celou dobu na ni dělali nátlak,“ napsala Moniavová. Jeleně vyhrožovali trestním stíháním za pašování narkotik. Zoufalá matka se jim marně pokoušela vysvětlit, že se jedná o léky pro nemocného syna. 

Nakonec se podle zpravodajského webu Lenta.ru Jeleně podařilo dovolat zakladatelce Fondu pomoci hospicům Anně Federmesserové, která začala vytáčet čísla na své vlivné známé. Jelena poštu opustila až ve večerních hodinách po zásahu z „vyšších míst“. Trestní stíhání za dovoz psychotropních látek jí ale stále hrozí. V Rusko není prvním rodičem, který udělal podobnou zkušenost, tentokrát si ale případu všimla média. 

„Já chci, aby byl v klidu, aby neměl epileptické záchvaty, aby nekřičel bolestí. Chci to z něj sejmout, jak jen to bude možné. A chtěla bych se obrátit na ministerstvo zdravotnictví, protože vím, že takových matek s takovými dětmi jsou tisíce, a my chceme, aby naše děti žily – i kdyby to bylo jen osm, devět let,“ řekla Jelena Bogoljubovová pro televizní kanál NTV.

gagy77 ( 23. července 2019 02:47 )

Clanek jsem necetla, ale pri nadpisu jsem vyprskla smichy... samozřejmě ironicky, hruza co tady se "smi" a hlavne nesmí ☝️☝️☝️👎👎👎

hejpockej ( 23. července 2019 00:31 )

smutne, pani i holcice preju hodne sil

Monikay ( 22. července 2019 20:08 )

tenhle článek mně dojal

Zobrazit celou diskusi