Britští konzervativci si zvolili nového předsedu strany. Jeho jméno se lidé dozví v úterý

V Británii v pondělí večer skončilo několikatýdenní hlasování členů vládní Konzervativní strany, kteří vybírali nového stranického lídra a tedy i příštího britského premiéra. Favoritem je bývalý ministr zahraničí Boris Johnson.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Johnson a Jeremy Hunt

Boris Johnson a Jeremy Hunt | Foto: koláž iROZHLAScz | Zdroj: Reuters

Strana výsledky hlasování oznámí v úterý, už v pondělí ale na protest proti očekávanému Johnsonovu vítězství odstoupil náměstek ministra zahraničí Alan Duncan.

Další rezignace na vládní posty zřejmě budou brzy následovat. Podle deníku The Telegraph se po oznámení jména budoucího premiéra očekává až 12 demisí.

Zhruba 160 000 členů Konzervativní strany mohlo prostřednictvím korespondenčního hlasování nového lídra vybírat do dnešních 17.00 místního času. Server The Idependent upozornil, že o příštím britském premiérovi tak vlastně rozhodovalo pouhých 0,34 procenta oprávněných voličů.

V případě Johnsonova vítězství hodlá na svůj vládní post rezignovat ministr financí Philip Hammond či ministr spravedlnosti David Gauke.

The Telegraph o Duncanově rezignaci hovoří jako o první z očekávaných dvanácti. Do vlády by se naopak mohl vrátit někdejší ministr pro brexit Dominic Raab, který by mohl nahradit Gaukeho na ministerstvu spravedlnosti. Další bývalý ministr pro odchod Británie z Evropské unie - David Davis - by mohl podle The Telegraph nově zastávat funkci ministra financí či zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme