Slyšte, lidé! – Z programu Folkových prázdnin 2019

Slyšte, lidé! – Z programu Folkových prázdnin 2019
22. července 2019 World music, Aktuality, Folk Autor: Milan Tesař

I letos přijedou do Náměště nad Oslavou zajímaví interpreti world music a příbuzných žánrů z celého světa. Festival Folkové prázdniny má letos téma O duši a bude probíhat od 27. července do 3. srpna. V pořadu Slyšte, lidé! si představíme některé letošní hosty festivalu – skotskou skupinu Talisk, projekt Yiddish Glory, kubánského pianistu Omara Sosu se senegalským hudebníkem Seckou Keitou, velšskou harfenistku Catrin Finch nebo polskou skupinu Tęgie chłopy. Poslouchejte z našeho archivu.

Tradiční skotská hudba je na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou vždy vítána. Před rokem jste na festivalu mohli slyšet skupinu Breabach a letos, konkrétně v neděli 28. července, si na Vysočině můžete poslechnout kapelu Rura. Ta do roku 2017 vystupovala se zpěvákem. Po jeho odchodu se rozhodla plně věnovat autorské tvorbě a zaměřit se na instrumentální podobu hudby s výraznými party houslí, dud a keltského bubnu zvaného bodhrán. Bubeník navíc hraje také na flétnu, dudák používá i píšťalu zvanou whistle a harmonickou složku obstarávají kytara a klávesy. Skupina vznikla na půdě Královské hudbě akademie v Glasgow.

Instrumentální hudba z jiné části Evropy bude znít Náměští hned během úvodního večera festivalu, v sobotu 27. července. Se společným programem se návštěvníkům festivalu a také pozvaným hostům představí pětičlenná skupina hráčů na smyčcové nástroje Vołosi z Polska a s nimi maďarský houslista Félix Lajkó. Ten je hráčem neuvěřitelně širokého žánrového rozptylu – koncertoval s freejazzovým klavíristou Györgyem Szabadosem, hrál komorní i avantgardní hudbu, hostoval u francouzské rockové skupiny Noir Désir. Napsal také spoustu divadelní a filmové hudby, a i když se věnuje především hudbě instrumentální, spolupracuje také s maďarskými zpěvačkami. Skupinu Vołosi tvoří dva klasicky vzdělaní a tři lidoví muzikanti, kteří se věnují tradiční hudbě z polské strany Slezských Beskyd. Félix Lajkó se skupinou Vołosi letos vydal společné album.

Folkové prázdniny v Náměšti, to nejsou jen samostatné koncerty tuzemských a zahraničních muzikantů. Jsou to také tematické večery a mimořádné projekty. Už několik let si například pořadatelé do Náměště zvou vždy několik hráčů na konkrétní nástroj, kteří až na místě nacvičí společný repertoár a poté jej v náměšťském parku zahrají. Takto v minulých letech proběhly koncerty jako Tři hlasy, Tři niněry, Struny nad Oslavou nebo loni Perkuse a hlasy. Letos to budou Harfy nad Oslavou, spojení tří harfových virtuózů z různých kontinentů. Jedním z nich bude kolumbijský hráč Edmar Castañeda, který se vedle společného harfového večera 2. srpna představí i v sólovém recitálu ve čtvrtek 1. srpna. Edmar Castañeda sice hraje na nástroj odvozený od tradiční harfy z jihoamerických planin, ale nechal si jej speciálně upravit, aby na něj mohl hrát i náročnější hudbu včetně jazzu. V nedávném rozhovoru pro naše rádio však vysvětloval: „Na harfu nelze zahrát všechno to, co mohou například pianisté. Nemá k dispozici všechny tóny. Hrát jazz na harfu je svým způsobem výzva a například bebop plnohodnotně nezahrajete. Nehraji tedy jazz ve vlastním slova smyslu, ale snažím se do své hry zařazovat určité jazzové prvky – improvizaci nebo groove… Důležitá je především svoboda improvizace.“

Mezinárodní skupina Yiddish Glory přijede do Náměště s programem písní, které v době druhé světové války sesbíral na území Sovětského svazu kyjevský etnomuzikolog a badatel Mojše Beregovskij. Ten byl v roce 1949 zatčen a sedm let strávil v gulagu na Sibiři. Když se vrátil, byl rehabilitován, získal zpět zabavenou sbírku písní, ovšem s výjimkou právě židovských skladeb z válečné doby. Ty se dlouho považovaly za ztracené, až je v roce 2000 objevila Anna Shternshis. O písních, které sovětský režim léta tajil, říká: „Nejsou to klasické jidiš písně o lásce, nostalgii a štetlu. Surové emocionální balady vyjadřují zoufalství, násilí, potřebu msty, ale i humor a statečnost. Poskytují přímá svědectví o německých zvěrstvech páchaných na Židech.“ Dochovaly se hlavně texty písní. Většinu z nich nyní nově zhudebnil ruský zpěvák a hudebník Psoy Korolenko, který se snažil balancovat na hraně mezi židovskou a dobovou sovětskou hudbou. Nakonec k textům dosadil populární dobové a lidové melodie, několik nápěvů sám složil, na dalších se podílel ruský romský houslista Sergej Erdenko.

Úplně poslední skupinou, která letos na Folkových prázdninách v Náměšti vystoupí, bude polská formace Tęgie Chłopy. Hraje tradiční taneční hudbu z regionu Kielce. Ve svém instrumentáři má dechové nástroje, housle i akordeon. Její pojetí lidové hudby je zemité, autentické a syrové. A zároveň také barevné – ostatně navzdory slovu chłopy v názvu kapely nejde jen o „chlapy“, ale také o ženy. Ústředním tématem alba Wesele! je tradiční polská svatba. K ní patřily mazurky, polky a další lidové písně, ale třeba i tango. Koncert skupiny Tęgie chłopy uzavře letošní ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou v sobotu 3. srpna.

Skotské trio Talisk vystoupí v Náměšti ve středu 31. července. Jedná se o trio z Glasgow, které tvoří hráč na tahací harmoniku koncertinu Mohsen Amini, houslistka Hayley Keenan a kytarista Graeme Armstrong. Skupina je držitelem ceny Scots Trad Music Award z roku 2017 jako kapela roku. Ovšem skotskou a také irskou nebo anglickou lidovou hudbou se toto trio pouze inspiruje a posouvá si ji podle sebe. Druhou výraznou inspirací jsou cesty po Evropě i severní Americe, které přinášejí další hudební nápady. Za pozornost stojí nejen rychlost, s jakou Mohsen Amini ovládá svou koncertinu, ale také plný zvuk, kterého jsou muzikanti jen ve třech schopni dosáhnout.

Velšská harfenistka Catrin Finch a senegalský hudebník, hráče na tradiční africký nástroj kora, Seckou Keita spolu nahráli už druhé album. Jmenuje se Soar a navazuje na starší CD Clychau Dibon. Právě v souvislosti s ním nám Keita, který už v Náměšti hrál, vysvětloval, že se s kolegyní snažili hledat takové melodie, které by si byly navzájem podobné. Doslova řekl: „Ta podobnost nás všechny zaskočila. Jako by ty dva nástroje, ty dva světy, někdo propojil už v dávné minulosti za nás.“ Jak taková souhra hudebníků ze dvou různých kultur funguje na pódiu, budete moci posoudit v Náměšti nad Oslavou 31. července. Catrin Finch a Seckou Keita se představí v rámci programu nazvaného Večer o duši. Znovu pak dvojice v Náměšti zahraje 2. srpna v rámci komponovaného pořadu Harfy nad Oslavou spolu s už zmíněným Edmarem Castañedou z Kolumbie.

Seckou Keita se v Náměšti představí také ve společném programu s kubánským pianistou Omarem Sosou. S ním nahrál v roce 2017 album Transparent Water, dialog dvou výrazných osobností z různých částí světa. Zatímco na album si přizvali několik dalších hudebníků, na koncertech je doprovází jediný z nich, venezuelský hráč na perkuse Gustavo Ovalles. Program, který před rokem nadchl publikum na festivalu Colours of Ostrava, si budete moci letos vychutnat v zámeckém parku v Náměšti nad Oslavou. Pánové vystoupí v rámci Folkových prázdnin v pondělí 29. července.

Dalším zahraničním hostem festivalu bude jihofrancouzská skupina San Salvador. Pořadatelé ji na webu festivalu charakterizují slovy: „Okcitánská polyfonie na způsob velkého šílenství.“ Jedná se o vokální soubor s jihofrancouzského městečka Saint-Salvadour. Skupina zaujala delegáty na loňském ročníku světového veletrhu Womex. Do svého programu si ji pozvali nejen pořadatelé Folkových prázdnin, ale také organizátoři festivalu Respect a Colours of Ostrava.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!