Aktuality, Editujeme

Kontroverzní FaceApp

V těchto dnech se hodně mluví o ruské aplikaci FaceApp pro mobilní telefony iOS i Android. V podstatě jde o vylepšenou variantu běžného pozměňování lidské tváře. Pochybnosti vyvolává skutečnost, že se snímky posílají někam do cloudu a tam se mění a posílají zpátky. Navíc má appka přístup k vašim fotkám v mobilu a dovede zkoumat fotky, které jsou k morfování vhodné. Kachlová kamna přeskočí, nicméně fotek vašich známých si všimne, to je ten háček. Posílání na cloud neskrývá, naopak, to je první, co vám oznámí už při iniciaci – viz ukázka v záhlaví.

Appka pochází z roku 2017, nicméně až teď je kolem ní rozruch. Ne snad, že by nebyl už dřív: nabízela totiž změnu rasové příslušnosti, z bělocha šel udělat černoch nebo Asiat a opačně a to v dnešní atmosféře politické korektnosti narazilo na bariéru zvanou kulturní apropriace, nechtějte po mě vysvětlení, co to je. Poplach vyvolal expert přes kyberbezpečnost vystupující pod jménem Joshua Nozzi, který tvrdí, že appka luxuje všechny obličeje z vašeho mobilu, tedy všecko co jste nafotili a má to ksicht. Jeho konkurent v oboru s nickem Elliot Anderson ale oponuje, že appka zpracovává jen tu fotku, kterou jí nabídnete k morfování a že pro masivní luxování nejsou důkazy. Což odpovídá tvrzení tvůrců FaceApp, pro BBC to řekl šéf firmy Jaroslav Gončarov.

Lidé se celkem přirozeně ptají, proč se fotky někam posílají ke zpracování. Firma sedí v Petrohradě a servery má v Americe. Expertka pro kyberbezpečnost Jane Manchun Wong soudí, že je to kvůli ochraně procesu před kopírováním. Sám Gončarov tvrdí, že na firemním serveru umístěném v Americe vaše fotka zůstane jen 48 hodin a pak je smazaná.

Dodám ještě, že appka má free verzi, tedy zadarmo, s omezenou nabídkou transformací, a pak PRO verzi s ročním předplatným 20 dolarů. Věc jsem vyzkoušel, funguje to výtečně, nicméně zábavný efekt je značně limitovaný a opravdu nevidím důvod, proč bych si tuhle ptákovinu uvázal na krk ročním předplatným. Navíc, ať dáte kamkoli na web cokoli osobního, vystavujete si riziku a všechna ujišťování o ochraně soukromí jsou jen pindy staré Mindy. Ale to je na volbě každého z nás. Na ukázce je hláška, na kterou narazíte tak hned při prvním spuštění – chtějí vás nalákat na PRO verzi. Ale ono to předplatné znamená, že vám budou každý měsíc šťourat v kontě a nějak je mi proti mysli, že to má dělat nějaký pan Gončarov z Petrohradu. Dost na tom, že to dělá pan Adobe Photoshop…


Tady je pár ukázek, jak to funguje. Udělal jsem si selfíčko ve verzi úsměv i zachmuřenost (což je můj přirozený stav, aby bylo jasno).

Takhle jsem ze sebe udělal usměvánka.


Zajímavé je srovnání skutečného úsměvu (vlevo) a vygenerovaného, umělého. Program zjevně zachovává obrys tváře a v jeho mezích provádí změny.

Toto je oddíl Věk. Vlevo aktuální stav, vpravo mladej Neff… Fakt je, že takhle jsem opravdu zamlada nevypadal… ovšem ten dědek vypadá nepříjemně věrohodně.

Následují legrácky. Odleva – hipsterský seladon, dále vlasáč a vpravo – lze za obličej vložit pozadí, buď stáhnout z webu, nebo natahat z vlastních fotek (volba Custom) anebo z nabídky, jako zde Bokeh. Vypadá to moc pěkně a pro skutečný seriózní portrét by to mohl mít i jakýs takýs význam.

Podobných blbinek je tam dost, ale pravdu hodně jich je až v PRO verzi, do které jsem nešel. Po technické stránce nemám věci co vytknout, ovladatelnost je výborná, efekt velmi příjemný. Má to samozřejmě propojení s FB a Instagramem a lze dělat i sdružené snímky. Vylepšení by se dala navrhnout – například je škoda, že masakrovaný portrét nelze přemisťovat vertikálně vůči zvolenému pozadí – lze ho posouvat jen po vodorovné ose. Takových výtek by se asi dalo vyšťourat víc, ale to bychom popřeli to hlavní, že je to určené pro zábavu.

Uzavřu tedy – pochybnost mám vůči ekonomickému modelu pronájmu. Ten má smysl pro soustavně používané nástroje, jako je MS Office, Toner X nebo Adobe nástroje. Nevidím moc velký smysl v pitomince pro zábavu, která nás nevyhnutelně omrzí po pátém, nejdéle desátém pokusu.