InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Okoširoko nabídne třetí malířské dílo vytvořené pro prázdné místo na barokní fasádě

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Ode dneška po dobu následujících tří měsíců bude na fasádě Café Široko v Českých Budějovicích k vidění třetí ze série venkovních uměleckých prezentací. Prázdnou kartuš domovního znamení doplní obrazem malířka střední generace Alice Nikitinová. Její dílo bude představeno po 19. hodině.

 

S nápadem využít prázdnou kartuš na fasádě barokního domu v centru jihočeské metropole přišel provozovatel Café Široko a organizátor hudebního festivalu Ostinato Jaroslav Bašta. Výstavní program vzniká ve spolupráci s kurátorem současného umění Jiřím Ptáčkem. Podle podobnosti kartuše s okem si toto „místo pro současné umění" získalo název Okoširoko.

„Po zvážení koncepčních i praktických možností jsme se rozhodli věnovat prezentacím současného malířství. Na období jednoho roku jsme naplánovali čtyři díla od čtyř autorů a autorek. Na zhotovené desky v neobvyklém tvaru kartuše budou malovat v ateliéru. Domníváme se, že malířské techniky nejvhodněji korespondují s historickou fasádou domu," vysvětlil Jiří Ptáček.

Vyzvaní malíři a malířky nejsou obsahově omezováni. Za důležitější organizátoři považují samotnou situaci, kdy vstupují do veřejné sféry města. „Města jako České Budějovice jsou jakousi stálou expozicí architektury i sochařského a malířského umění. My k ní pouze přidáváme vrstvu 21. století, která do historických center z pochopitelných příčin proniká obtížně. Zároveň ale dbáme o chápavý přístup k vrstvám starším, stejně jako o odstranitelnost malby," dodal Jiří Ptáček.

Prvním vystavujících v Okoširoko byl malíř Alexey Klyuykov. Ten svoji malbu pojal jako satirický komentář k technologickému optimismu. Jeho předlohou přitom byla skutečná událost — prezentace prvního ruského poštovního dronu, který se při slavnostní veřejné ukázce před zraky hostů roztříštil o fasádu domu.

Marek Tischler svůj obraz pro změnu pojal jako skromný reklamní poutač kavárny. V pozadí sklenice s letním koktejlem ovšem byla ke spatření zamalovaná lidská lebka, což obraz stavělo do řady tradičních zátiší upozorňujících na pomíjivost lidského života (vanitas). Nejbližší tři měsíce bude v kartuši vystaven obraz české malířky s ukrajinskými kořeny Alice Nikitinové. Na podzim ji bude následovat práce pražského malíře s jihočeskými kořeny Julia Reichela.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace