MUDr. Petr Hoffmann: Kedlubna

Charakteristika dle TCM
Silně
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI

Středně
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Rozprouďuje blokádu krve YU XUE

Slabě
Vylučuje horké toxiny RE DU
Vylučuje vnitřní vítr NEI FENG

Povaha: Neutrální

Chuť: Sladká Ostrá

Element: DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku

Vhodné např. u směsí:
XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

cz
Kedlubny
Kedlubny
LucieF: Kedlubny

Konzumace kedlubny zlepšuje oběh energie čchi a odstraňuje stagnující a sraženou krev; zmírňuje stavy vlhkosti v těle. Kedlubna léčí špatné zažívání a také nerovnováhu hladiny cukru v krvi (vhodná při cukrovce a hypoglykemii). Pomáhá také při bolestivém a obtížném močení, zastavuje krvácení ve střevě. Zmírňuje účinky alkoholu a drog.

Zdroj: Paul Pitchford: Přírodní stravou ke zdraví
cz
Kedlubna
Kedlubna
MUDr. Petra Uríková: Kedlubna

Vděčná zelenina, která je k dispozici od jara až do podzimu - podle odrůdy. Na jaře jsou kedlubny krásně sladké a křehké, v tuto dobu už mohou být trochu přerostlé a tvrdší. Co tedy s nimi teď?

Kedlubna z hlediska čínské medicíny:
- je neutrální - nezahřeje vás ani neochladí
- má pikantní a sladkou chuť - pikantní mimo jiné pomáhá rozhýbávat čchi, uvolňuje stagnaci, což se hodí na jaře, kdy bývá tendence ke stagnaci jaterní čchi (s tím souvisí časté jarní příznaky - tlak v pravém podžebří, premenstruační syndrom, trávicí potíže, bolesti hlavy aj.)
- doplňuje Játra, Žlučník a Ledviny



Poznámka pod čarou:
- na jaře je nejlepší čerstvá, tak jak je, křupavá, sladká a lehce pikantní
- v létě jsem si kedlubnu oblíbila v této variantě: kedlubnové zelí (nastrouhaná kedlubna, opepřená, osolená, podušená na olivovém oleji a zahuštěná škrobem nebo zakysanou smetanou) - nejčastěji v kombinaci s bramborem a bio kuřecím, ať už pečeným, grilovaným nebo jen narychlo opečeným na pánvi
- na podzim mám ráda kombinaci kedlubnové zelí + hokaido bramborová kaše (dýně hokaido, brambory, olivový olej) + dušená krůtí prsa - ale můžete zkusit kdykoli, jen teď ještě není čerstvá hokaido;)
- dřevnaté kedlubny je dobré přidávat na vyvaření do masového nebo zeleninového vývaru, vývar bude silnější a vyvařenou kedlubnu pak vyhodíte

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Kedlubna
Kedlubna
cz
Kedlubny
Kedlubny