Na Šumavě obnovili křížovou cestu, nové rozhledny jsou jen na papíře

  9:52
Na Šumavě může vzniknout až sedmnáct nových projektů, které odsouhlasilo ministerstvo životního prostředí. Na některých už se v tuto chvíli pracuje, řada dalších, včetně čtyř rozhleden, je v plánu. Část z nich však pravděpodobně zůstane jen na papíře.
Poledník - 37 metrů vysokou rozhlednu tvoří betonová věž původní vojenské...

Poledník - 37 metrů vysokou rozhlednu tvoří betonová věž původní vojenské základny odposlechové stanice a rušičky. Uvnitř je dnes umístěna hezká expozice šumavské přírody a historie Poledníku. | foto: Jan Hocek

Rozhledny, vyhlídky, stezky pro cyklisty i pěší. V šumavském národním parku jich slouží turistům spousta. Jejich výstavba ale není jednoduchým zařizováním. Některé záměry mohou ohrožovat vzácné živočichy i rostliny. 

Jestli je výstavba možná, určuje i posudek vlivu na životní prostředí, takzvaný dokument EIA vydávaný ministerstvem životního prostředí.

Únorové stanovisko vybralo ze seznamu sedmnáct projektů, které se mohou uskutečnit. Celkem jich na posouzení čekalo 38.

Na základě stanoviska už například byla proznačená Keltská stezka u Strážného. Dva kilometry dlouhá naučná trasa využila dosavadních lesních cest a pěšin. Výletníky vodí za poznáním keltské kultury.

Hotová je i obnovená křížová cesta ke Stožecké kapli. Tady už dřevěné kříže s malbami lemují pěšinu. „Už se jen řeší oficiální vymezení částí cesty. Musíme brát ohled na okolní klidové území u Stožecké skály, kde hnízdí chráněný sokol stěhovavý,“ vysvětluje vedoucí odboru státní správy NP Šumava Jiří Dolejší.

Celkem čtrnáct zastavení křížové cesty je podél stezky od Českých Žlebů. Autorkou obrazů je výtvarnice a restaurátorka z Vimperka Vladimíra Fridrichová Kunešová. 

„Na namalování obrazů jsme se dohodli s obcí Stožec. Vytvořit je mi trvalo dva roky. Vycházela jsem z návrhů vídeňského profesora Josefa Führicha. Zastávky citují evangelia, cesta začíná Pilátovým soudem,“ uvedla. 

Stezku nechala obnovit obec Stožec. U Stožce dále vznikne příští rok s největší pravděpodobností krátký úsek, který propojí bavorské cyklotrasy s Rosenauerovým pomníkem. Odtud pak cyklisté mohou pokračovat pod Třístoličník. 

„Nyní jsme ve fázi přípravy projektové dokumentace a vypočítávání nákladů,“ upřesňuje Dolejší. Cesta ze štěrkového materiálu by měla vést po současné pěšině od pomníku k hranici.

V tomto místě leží i Rosenauerova plavební nádrž. Její obnova je podle EIA možná. Předpokládá přestavbu a zpevnění hráze, vystrojení takzvaného požeráku, bezpečnostního přelivu a zatopení dna původní nádrže. 

„Nyní se ale soustředíme na opravu Schwarzenberského plavebního kanálu. Obnovou Rosenauerovy nádrže se tak budeme zabývat až v příštích dvou až třech letech,“ popisuje Pavel Hubený, ředitel Správy NP Šumava.

Vyhlídku navrhla studentka

Další blízkou novinkou je konstrukce vyhlídky na Zelené hoře nedaleko Srní. Její návrh měli možnost vypracovat studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze. Povedený nápad jedné ze studentek se nyní skutečně postaví. Správa parku do jejího návrhu investuje 150 tisíc korun. 

„Půjde o jednoduchou opláštěnou stavbu čtvercového půdorysu. Po jejím obvodu bude lavice, zezdola pak povede žebřík na vyhlídku se zábradlím zhruba do tří metrů nad zem. Pokud vše dobře půjde, po prázdninách bychom získali stavební povolení, samotná stavba už nebude složitá. Jsme navíc domluveni s průmyslovou školou ve Volyni, že nám materiál nařeže a připraví,“ líčí Dolejší. Vyhlídka by tak mohla stát příští rok.

22. července 2019

Ze stanoviska EIA ale vyšly i takové případy, nad kterými kvůli podmínkám visí otazník. Takovým záměrem je například cyklostezka Rechle–Modrava. Posudek sice dal svolení, ale s podmínkou, že cesta bude široká maximálně metr a půl. 

„Podle mého názoru to nedává smysl. Řídítka mají rozsah zhruba 75 centimetrů, takže protijedoucí cyklisté by se museli složitě vyhýbat a hrozila by kolize,“ míní starosta Modravy Antonín Schubert.

Cesta pro cyklisty vede od Gerlovy Hutě u Železné Rudy. U hradlového mostu je pak svedena na silnici třetí třídy. Její dvoukilometrový úsek do Modravy starosta považuje za nebezpečný. 

„Je skoro zázrak, že tu ještě někdo nepřišel k újmě. Obec chtěla cyklostezku kvůli bezpečnosti. Ale raději než budovat nebezpečnou, úzkou cestu, kde by do sebe cyklisté vráželi, to raději zůstaneme u současné varianty se silnicí,“ dodává. Správa parku je připravena o výstavbě stezky diskutovat.

Složitá podmínka svazuje i záměr vedení kanalizace z chaty Březník do Modravy po Novobřeznické cestě. EIA sice odkanalizování chaty schválila, ale pouze v případě horizontálního vrtu pod asfaltovou cestou. Taková varianta by však byla velmi nákladná, správci parku ji tak musí nejprve důkladně zvážit.

Poledník projde rekonstrukcí

Jsou i takové záměry, na které v současnosti nemají investoři finanční prostředky. Lesy ČR například plánovaly vystavět rozhlednu na hoře Můstek nedaleko Železné Rudy.

„Loni jsme vypsali dvě výběrová řízení na zhotovitele, obě jsme však ukončili pro malý zájem. A letos pro změnu není dostatek peněz. V nejbližší době to tak na stavbu rozhledny nevypadá,“ podotýká Petr Najman z Lesů ČR, který je zároveň místostarostou města Železná Ruda.

Ve hře jsou i další rozhledny, a to Chlum, Polom a Modravská hora. Na tyto záměry bude správa parku hledat prostředky. Přednost nejspíš dostane rekonstrukce stávající rozhledny Poledník, která za socialismu sloužila pohraniční stráži. 

„Musíme nechat opravit základní konstrukce. Chtěli bychom modernizovat i interiéry s výstavními prostory. Rekonstrukci plánujeme na roky 2020 a 2021. Nejspíše budou nutné uzavírky,“ informuje mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Prioritou správců zůstává zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup. Sem by turisté přicházeli Luzenským údolím. O otevření stezky se vedou dlouholeté debaty. Stanovisko EIA sice záměr zakázalo, pokud však správci určí kompenzační opatření pro chráněného tetřeva hlušce, mohou Modrý sloup otevřít. 

„Nezbytnou podmínkou je i vyhlášení klidových území. Na jejich projednání současně pracujeme,“ dodává Dvořák s tím, že přechod může být otevřený nejdříve příští rok, ze zkušenosti se však proces otevření může ještě protáhnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

10. dubna 2024  16:15

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pamatují i patnáct tisíc přestupků za týden. Díky radaru mají v obci rázem klid

10. dubna 2024  8:53

Srubec u Českých Budějovic zavedl od začátku března úsekové měření, které okamžitě zafungovalo....

Tábor bojuje proti agresivní mládeži, strážníky přivolá speciální tlačítko

16. dubna 2024  14:38

Po stížnostech obyvatel Tábora na agresivní partičky mladých pokračuje město s posilováním...

ŘSD má firmu, která dokončí dálnici D3 u Tábora. Může začít i stavba u Kaplice

16. dubna 2024  12:11

Zbývají jen formality a podpis smlouvy. Pak by měla začít stavba posledního velkého jihočeského...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Park u planetária čekají změny, na molu nad soutokem mohou být svatby

15. dubna 2024  15:53

Odstranění plotu s výstavními panely a obnovení mlatové cesty k soutoku Vltavy a Malše jsou jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...