MENU

Obletová laboratoř byla společným projektem

armády a VTÚ přes padesát roků


Ve středu 17. července 2019 krátce před dvanáctou hodinou dosedl na vzletovou a přistávací dráhu kbelského vojenského letiště letoun L-410FG/RTZ evidenčního čísla 1526, jehož kapitánem byl kpt. Vladimír Fránek a operátorem nprap. Roman Kovařík.

Na rozdíl od dřívějších přistání bylo to středeční výjimečné. „Čtyřistadesítka“ známá jako obletová laboratoř, se speciálním měřícím vybavením ZMOL-1 na palubě, totiž provedla svůj poslední let a ukončila provoz ve vzdušných silách Armády ČR. O pět dnů později se v této souvislosti uskutečnilo na 24. základně dopravního letectva v Praze – Kbelích neformální setkání.

Letové ověřování činnosti prostředků radiotechnického zabezpečení vojenského letectva má více než padesátiletou tradici. První takzvanou obletovou laboratoří byl letoun Iljušin Il-14F (0507) a jejím náčelníkem byl bývalý zaměstnanec VTÚLaPVO Bohumír Baťka. „Čtrnáctka“ plnila speciální úkoly od roku 1965 a z provozu byla vyřazena v roce 1987. Jejím pokračovatelem byl letoun An-24V (7109), který byl nasazen po dobu bezmála deseti roků.

V roce 1997 se na základě smluvního vztahu mezi Ministerstvem obrany a VTÚLaPVO Praha začal realizovat projekt nové obletové laboratoře. Vzhledem k náročnosti zástavby byly přizvány také dva významní kooperanti, a to společnosti Aviation Service a ERA. Armáda v této souvislosti vyčlenila letoun L-410FG (1526). V roce 2000 byla tato „čtyřistadesítka“ se speciálním měřícím vybavením ZMOL-1 na palubě, uvedena do provozu. Po devatenácti létech „obletovka“ končí a „čtyřistadesítka“ bude následně plnit fotogrammetrické úkoly.

Derniéry „obletovky“ se zúčastnili příslušníci létajícího a technického personálu letecké základny, současní a bývalí zaměstnanci Vojenského technického ústavu, představitelé kooperujících firem a další hosté. Prologem bylo hlášení mjr. M. Javůrka veliteli 24. zDL plk. D. Klementovi o ukončení provozu a předání protokolů z posledního letového měření nprap. R. Kovaříkem podplukovníkovi Z. Kutáčovi z Agentury logistiky. Ukončení akce spočívalo v technické prezentaci letounu a jeho vybavení, jakožto i v nemálo emotivních vzpomínkách od již bývalých vojáků z povolání sloužících na L-410FG/RTZ.

„Vojenský technický ústav, i jeho předchůdci, byl úzce spjat s činností obletových laboratoří, a to již od samého začátku. Získaná data z měření jsme využívali a stále využíváme při realizaci našich výzkumných a vývojových úkolů. Významným faktem je, že skrze tuto součinnost měl VTÚ podstatný vliv na zvyšování bezpečnosti vojenského letového provozu,“ říká ředitel VTÚ, s. p. Jiří Protiva.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: Pavel Lang /red
Foto: Pavel Novotný, Vojenský technický ústav

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.