Pacientům s bolestí pomáhají konopné tablety, lépe spí a chutná jim

  11:50
Už rok předepisují v ambulanci léčby bolesti v sokolovské nemocnici konopí v kapslích. Přípravek už vyzkoušelo na osm desítek pacientů. Většina z nich cítila úlevu.

V sokolovské nemocnici léčí pacienty konopím v kapslích. | foto: archiv Nemocnice Sokolov

Jedním z nich je i pan F. Celý život pracuje jako řemeslník. Patnáct let trpí bolestmi páteře, absolvoval několik operací. Klasická léčba mu sice pomáhala, ale trpěl vedlejšími účinky. Byly to alergické reakce a zácpa.

„Konopí v kapslích užívám od února a bolest zad velmi polevila. Navíc došlo k výraznému snížení dávky opioidů. Celkově se cítím ohledně bolestí mnohem lépe, lépe i spím,“ říká dnes devětašedesátiletý muž a pokračuje: „Sice beru nadále léky na spaní, ale opět v menší dávce a výrazně se zmenšily potíže se zácpou.“

Lékaři mu nasadili konopné tablety ve chvíli, kdy mu ke stávajícím potížím s páteří navíc diagnostikovali rakovinu konečníku.

„Tablety beru na doporučení pana primáře. Nebýt ambulance léčby bolesti, asi bych dnes na tom nebyl se zdravím, alespoň pocitově, tak dobře jako dnes. I přes uvedené potíže a věk jsem stále poměrně aktivní a v psychické pohodě,“ svěřuje se pacient.

Sokolovská nemocnice přitom konopné tablety používá zhruba rok. „Naše zkušenost je zatím taková, že z nasazené léčby profituje zhruba pětasedmdesát procent pacientů. U většiny dochází ke zlepšení spánku, poklesu bolestí a snížení až vymizení pozitivních příznaků, například brnění,“ popisuje současný stav primář Ambulance léčby bolesti a MOJIP sokolovské nemocnice Josef Trnka.

„Na případném vysazení či přerušení léčby se pak kromě případných nežádoucích účinků u některých pacientů podepsaly i finanční náklady. Asi nejzajímavější je výrazná variabilita výše účinné dávky i doba trvání účinku u různých pacientů,“ dodává primář.

Cena léčby je závislá na dávce a četnosti užívání, v průměru se pohybuje kolem pětadvaceti až třiceti korun za jednu kapsli, měsíčně pak kolem 800 korun při užívání jednou denně.

Léčba je v sokolovské nemocnici nasazená u pacientů s bolestí pohybového aparátu, neuropatickou bolestí, ale též u pacientů s rakovinou, u kterých standardní metody a postupy léčby bolesti nevedly k dostatečné úlevě. Konopí tu během roku užívalo přes 80 pacientů, více než 50 z nich se tímto způsobem stále léčí. Konopí pacienti užívají v kapslích.

Pacientům se zlepší chuť a lépe snášejí chemoterapii

Vedle toho dochází u pacientů často ke zlepšení chuti k jídlu i lepší toleranci souběžně probíhající chemoterapie. Dávka léčebného konopí se přitom u většiny pacientů pohybuje mezi 1,5 až čtyřmi gramy měsíčně. „Aktuálně bylo v lékárně spotřebováno více než 800 gramů léčebného konopí,“ sumarizuje primář Trnka.

Jenže od samotného zahájení léčby konopím registrují v Sokolově problémy s jeho dostupností.

Ze začátku měli lékaři k dispozici i konopí s vyrovnaným poměrem látek THC a CBD. Přitom poměr těchto dvou látek má význam pro předpokládané spektrum účinku a toleranci léčby pacientem. Vyšší obsah THC má také vyšší analgetický potenciál, u některých pacientů je ale hůře tolerován.

Naopak větší obsah CBD se uplatňuje například u neurologické symptomatologie, jako je třeba třes.

České konopí používané v současnosti má devatenáctiprocentní podíl THC a minimální obsah CBD.

V sokolovské nemocnici se léčebné konopí používá v ambulanci léčby bolesti a díky dobrým zkušenostem i na rehabilitačním oddělení. Další ambulance léčby bolesti působí v karlovarské nemocnici.

Jak se míchají konopné tablety

20. srpna 2018

Autor: