Hlavní obsah

ČNB vydá stříbrnou dvousetkorunu k 600. výročí defenestrace

O významných mincích mluvil v rozhovoru pro pořad Byznys zblízka šéf České mincovny Michal Drtina.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká národní banka vydá pamětní stříbrnou dvousetkorunovou minci k výročí 600 let od první pražské defenestrace, která je považována za počátek husitských válek. K dispozici bude 16 200 mincí podle návrhu akademické sochařky Majky Wichnerové.

Článek

Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 475 korun.

Mince budou k dispozici ve dvou provedeních, která se liší povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 10 700 kusů mincí. Dalších 5 500 mincí bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

Mince s motivem 600. výročí první pražské defenestrace je v pořadí 16. pamětní stříbrnou dvousetkorunou, která je součástí emisního plánu ČNB na roky 2016 až 2020. Další stříbrnou minci vydá ČNB v lednu 2020 jako připomínku 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů.

Svržením konšelů z oken Novoměstské radnice 30. července 1419 vyvrcholil odpor pražských stoupenců upáleného církevního reformátora Jana Husa proti politice krále Václava IV. Dav rozvášněný kázáním husitského kněze Jana Želivského se dožadoval propuštění několika vězněných příznivců Husova učení. Když radní odmítli vězně propustit, shromáždění lidé na budovu zaútočili a přítomné hodnostáře a úředníky vyházeli z oken. Kdo z nich se nezabil pádem, byl na zemi před radnicí dobit. Tímto způsobem bylo zavražděno zřejmě 13 osob. Defenestrace odstartovala éru husitských válek.

Reklama

Související témata:

Doporučované