Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jiří Mádl jako záletný divadelník. Za českým dramatem stojí oceňovaný chilský režisér

Kultura

  14:00
Drásavý milostný trojúhelník s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tenhle má ale poměrně zajímavou přednost - natočil ho známý chilský režisér a scenárista, který si odnáší ocenění z filmových festivalů po celém světě. Snímek Hra se poprvé představí divákům na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Do kin pak zamíří 31. října.

Snímek Hra (2019). Režie: Alejandro Fernández Almendras. foto: Stanislav Honzík

Režisér oblastního divadla Petr (Jiří Mádl) se rozhodne adaptovat svou oblíbenou hru - Euripidovo klasické drama Faidra. Nic ale neprobíhá tak, jak má. Petrovi odcházejí herci a město mu na adaptaci odmítá dát peníze. Navíc se zamiluje do hlavní herečky, krásné Karolíny (Elizaveta Maximová).

Snímek Hra (2019). Režie: Alejandro Fernández Almendras.
Snímek Hra (2019). Režie: Alejandro Fernández Almendras.

Kvůli tomu má problémy i doma, protože Petrova manželka (Marika Šoposká) odmítá situaci dále snášet. Bez obou žen, které ho ze dne na den opustí, se Petr upíná alespoň ke své hře. Ta je však naprostým propadákem. Podaří se neúspěšnému divadelníkovi slepit svůj život dohromady, nebo toho na něj bude moc? 

„Téma je klasické - manželství, milostný trojúhelník. Tři hlavní postavy dělají chyby a navzájem si ubližují; ale protože jsou slabí, ne protože by byli zlí. Rád si vybírám tradiční témata, jen se na ně snažím podívat z nového úhlu,“ říká o filmu režisér Alejandro Fernández Almendras. 

„Film se svým precizním pojetím a emočním nábojem v mnoha ohledech liší od mé dosavadní tvorby zaměřené na sociologické studie chilské společnosti. Ačkoliv je to příběh smyšlený, je zcela jistě nejosobnější,“ dodává Almendras. 

Chilský režisér na sebe upozornil filmem Zabít člověka, který získal velkou cenu poroty na filmovém festivalu Sundance v roce 2014. Jeho poslední snímek Vůbec nic se nestalo byl uveden v roce 2016 na Sundance a Berlínském filmovém festivalu, vyhrál cenu za Nejlepší režii Aard na Sanfic, Santiago International Film Festivalu, a byl zvolen nejlepším chilským filmem 21. století deníkem La Tercera.

Poprvé budou moci zájemci snímek zhlédnout v sobotu od 21:00 v uherskohradišťském Klubu kultury, a to za účasti hlavních protagonistů a producentky filmu Veroniky Finkové. Po projekci zvou pořadatelé k diskusi a následné autogramiádě. „Film vznikal za velmi skromných podmínek a o to s větším nadšením. Natočili jsme ho za pouhých 14 natáčecích dní a prakticky celý v Kladně. Pracovali jsme v malém štábu a mezi tvůrci a herci panovala skvělá atmosféra,“ uvedla Finková. Almendras byl na Letní filmové škole loni jako čestný host. 

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!