Chcete si něco pěkného přečíst? Máme pro vás horké knižní novinky!

23. červenec 2019

Ještě před dvaceti lety uměl pardubický knihkupec Petr Bažant odhadnout, pro jakou knihu si zákazník přišel. Dnes je všechno jinak. Nabídka je obrovská. Pokud je ale knihkupec zkušený, může zákazníkovi dobře poradit a zorientovat se v jednotlivých žánrech.

„Škoda jen, že nás tak trochu válcuje americký trh, podobně jako ve filmu,“ povzdechl si knihkupec. Přitom i ve střední Evropě je mnoho autorů, kteří by Američany strčili do kapsy.  Zkuste třeba maďarského autora. Jmenuje se Gergely Péterfy a jeho důmyslný román Vycpaný barbar nemá chybu.

Letní tipy od knihkupce Petra Bažanta

Zralé ženy by mohly ocenit knihu Barbary Erskinové Strom duchů. Fanouškům Hry o trůny udělá radost novinka Oheň a krev. Odehrává se o tři sta let dříve. Americký spisovatel sci-fi a fantasy George R. R. Martin opět nezklamal.

K letnímu oddechu doporučuje knihkupec knížky od Patrika Hartla nebo Radky Třeštíkové.

Podle čeho vybíráme knihy? Funguje reklama i šeptanda

Knihkupectví

Léto má před sebou posledních pár týdnů a možná to je čas, kdy čtete. Přemýšleli jste někdy nad profesí lidí, od kterých si kupujete knihy? Určitou představu dal film Vrchní, prchni! I když dnes se doba posunula úplně jinam.

Je zajímavé, že druhá světová válka lidi stále fascinuje a romány z té doby mají velmi v oblibě. Příkladem je například Zlodějka knih. Australský autor Markus Zusak  sepsal silný, velmi čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Teď od tohoto autora vyšla novinka Clayův most. Pět bratrů žije bez rodičů a musí se o sebe starat. Podle knihkupce Bažanta je to čtenářsky velmi přijatelné a vděčné.

Pro náročnější čtenáře doporučuje knihkupec francouzského vizionáře Michela Houellebecqa a jeho Serotonin o současné situaci ve Francii. Zajímavý titul napsal také Miloš Doležal. Čurda z hlíny - to jsou dokumentární povídky o kolaborantech z druhé světové války.

Tipy pro děti

Bodují i čeští autoři. Například programátor a spisovatel Vojtěch Matocha napsal knížku pro děti Prašina. Prašina je tajuplné místo uprostřed Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Je to něco jako Stínadla, ale děj se odehrává v současnosti, děti by to mohlo zaujmout.

Autorka Lenka Juráčková a její tajemná a dobrodružná Propast zaujme děti už od devíti let.

Určitě nesáhnete vedle, pokud vyberete cokoliv od anglického spisovatele, herce a komika Davida Walliamse. Například Babička drsňačka, Pan Smraďoch, Táta za všechny prachy, všechno jsou to vtipné příběhy. Kapitoly jsou krátké a písmenka velká, takže to zvládnou i absolventi první třídy.

Spustit audio

Související