Michal Koštuřík
23. července 2019 • 15:45

Horší než ve třetí lize. Jablonec čeká v Arménii vedro a špatný stadion

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výživné zážitky čekají fotbalisty Jablonce v Arménii ve druhém předkole Evropské ligy. Čtyřhodinový let, vedro, vlhko, neútulný stadion v horách daleko od metropole (126 kilometrů) a nepříjemný protivník Pjunik Jerevan. Severočeši si s sebou berou pro jistotu i kuchaře, aby dohlédl na stravu a pitný režim. „Počasí bude naším největším soupeřem,“ myslí si před čtvrteční bitvou trenér Petr Rada. „Takový stadion jsem snad neviděl ani v české třetí lize,“ kroutí hlavou uzdravený stoper Jakub Jugas.



Kvůli finišujícímu EURO U-19 nesehraje Jablonec první duel předkola v Jerevanu, nýbrž na severozápadě země ve druhém největším městě Gjumri (117 tisíc obyvatel). Tam sídlí tým FC Širak a jeho stánek pojme 2844 diváků. Ti mají k dispozici jen dvě tribuny. „Stadion je špatný. Přijde mi to nedůstojné evropským pohárům,“ vyznal se kouč Rada. Nějaká pozitiva? „Tráva je prý lepší než v Jerevanu,“ dozvěděl se.

O podmínkách v zemi debatoval s trenérem české devatenáctky Janem Suchopárkem. Pochopil, že jeho tým čekají složité klimatické i životní podmínky. „Nemůžeme nic podcenit a se vším se vyrovnat. I proto odjel náš kuchař na místo už o den dříve,“ nastínil Rada, jenž se obává zejména abnormálního dusna. Hráči to vidí stejně. „Já jsem spíš severský typ. Tohle mě moc neláká,“ přiznal s úsměvem Jakub Jugas. 

Českému zástupci nahrává fakt, že na cizí půdě bude i Pjunik. V prvním předkole nastoupil v Gjumri proti makedonskému Shkupi Skopje a před pouhou tisícovkou diváků remizoval 3:3. Komfortně se víc než sto kilometrů od svého sídla určitě necítí. „Na nás možná přijde trošku víc. Nicméně výhoda by to být měla,“ připustil Rada. „I kdybychom měli hrát do kopce, tak budeme. Všichni pak chceme jet do Anglie,“ narážel bek Jugas na další kolo.

V něm se vítěz dvojutkání střetne podle všeho s Wolverhamptonem Wanderers, sedmým celkem minulého ročníku Premier League. Ten by měl ve druhém předkole potvrdit roli vysokého favorita proti Crusaders ze Severního Irska.

„Soustředíme se na Pjunik a na ligu. U mě to není fráze. Je fakt, že Angličané byli z možných soupeřů tím nejsilnějším týmem,“ shrnul Rada, jenž bere do Arménie i třicetiletého stopera-poloamatéra Jiřího Váňu.

Ten zažil o víkendu prvoligový debut na Spartě a stal se „slavným“ po celém Česku. V práci si vzal ještě na tento týden dovolenou a zůstává v režimu jabloneckého áčka. Do základu však tentokrát trenér s projektantem nepočítá, přednost mají Jugas a Dominik Plechatý.  

Vše o Jablonci čtěte ZDE›››

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud