Hlavní obsah

Konečný účet za největší český dotační podvod: 1,9 miliardy korun

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Zatím jediný pravomocně odsouzený v kauze podvádění s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji je bývalý šéf ROP Severozápad Petr Kušnierz.

Reklama

Chyby v operačním programu ROP Severozápad přišly na téměř desetinu toho, kolik Unie do projektů na rozvoj Ústeckého a Karlovarského kraje hodlala dát.

Článek

Měl být jedním z důkazů, jak může Česku vstup do EU pomoci. Místo toho se stal symbolem dosud největšího dotačního podvodu, o který se Češi od vstupu do Unie pokusili.

Regionální operační program Severozápad měl ekonomicky a ekologicky zasažený severozápad země postavit na nohy. Z Bruselu do něj mělo přitéct zhruba 23 miliardy korun.

Poté, co dotační úřad vyplatil z této částky 14 miliard, však Ministerstvo financí program zastavilo. Auditoři Evropské komise a následně i Ministerstva totiž odhalili chyby u všech 35 dosud zpracovaných žádostí.

Program se rozběhl až po dvou letech, kdy stát přenastavil kritéria a požadavky pro žadatele. I kvůli této pauze stát nakonec z celkové částky určené pro rozvoj Ústeckého a Karlovarského kraje nestihl vyčerpat tři a půl miliardy korun.

Definitivní vyčíslení chyb za ROP Severozápad získal Seznam přes zákon o přístupu k informacím od Ministerstva financí: „V případě ROP Severozápad byla aplikovaná plošná finanční oprava v celkové výši 1 886,6 milionu korun,“ napsal na dotaz redakce vedoucí odboru komunikace Pavel Polanský.

Jinými slovy, téměř dvě miliardy korun podle auditorů Evropské komise a následně i českého Ministerstva financí šly v rámci programu na projekty, které správně žádnou dotaci získat neměly.

Česko však o peníze nepřišlo. Chyby totiž samo uznalo a zmíněnou částku Evropské komisi v rámci vyúčtování programu k proplacení neposlalo. Díky tomu ji pak mohlo od Unie žádat v rámci jiného programu. „Nejednalo se tedy o tzv. čistou opravu ze strany Evropské komise,“ potvrzuje Polanský.

Vadné projekty za zmíněných 1,9 miliard však muselo Česko zaplatit z vlastního rozpočtu.

Celkový součet škod za program se podle bývalého úředníka ROP Leo Steinera, který na rozkrádání fondů tehdy jako první veřejně upozornil, vyšplhal k šesti miliardám. „Největší ztrátou jsou nedočerpané 3,5 miliardy korun. Dále plošné i projektové korekce (necelé dvě miliardy vyčíslené Ministerstvem financí) a neplnění závazků programu ve stanovené lhůtě,“ vyjmenovává Šteiner.

Policie vyčíslila celkové škody ještě razantněji: na celých 14 miliard korun. Což je celá částka, která se z ROP Severozápad žadatelům vyplatila před provalením celé kauzy a pozastavením programu.

„Nikdo do dnešního dne nic nevymohl. Občas se někdo – stát nebo kraj – přihlásí jako poškozený, tím to ale končí,“ tvrdí Steiner.

Tři větve kauzy

Kauza ROP Severozápad již třikrát skončila před soudem.

Nejprve byl bývalý šéf ústeckého dotačního úřadu Petr Kušnierz za braní úplatků odsouzen na pět let vězení.

V další větvi kauzy pak byl Kušnierz obžalován společně s tehdejším náměstkem ústecké hejtmanky Pavlem Koudou a dalšími bývalými šéfy dotačního úřadu Pavlem Karlem Markvartem a Petrem Vráblíkem.

A naposledy soud v Ústí nad Labem řešil obžalobu na bývalého ústeckého hejtmana Jiřího Šulce. Ten čelí stíhání za to, že rozděloval takzvané zlaté padáky pro zmíněné šéfy dotačního úřadu.

V poslední části případu se nyní čeká na to, jestli žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze podá další obžalobu k soudu. V tomto případě bylo již obviněno 27 lidí.

Jde například o ve své době vlivné severočeské podnikatele Daniela Ježka, bývalého senátora Alexandra Nováka nebo bývalé hejtmany Josefa Novotného a Janu Vaňhovou. A také další ústecké a karlovarské politiky z ODS a ČSSD.

Obvinění čelí za to, že podle policie ovlivňovali to, kdo na severozápadě Čech dotace z Evropské unie dostane.

Jakým způsobem organizovaná skupina ovládající evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji fungovala, popsal před dvěma lety u soudu Kušnierz. Podle něj obvinění politici předem rozhodovali, zda projekt s žádostí o dotaci uspěje.

Když ho na žádosti označili tečkou, měl cestu k dotacím otevřenou už před tím, než ho dostali hodnotitelé. Při hodnocení se prý už jen zkontrolovalo, aby dostal dostatek bodů.

Reklama

Doporučované