Kupujeme wearables: fitness náramky s GPS

Kupujeme wearables: fitness náramky s GPS
  • V dnešním díle se zaměříme na fitness trackery s GPS
  • Nabízejí záznam trasy pro pozdější analýzu
  • Ceny se pohybují v průměru od 1 400 do 3 600 korun

Po pozvolném rozjezdu si nejrůznější wearables získávají mezi uživateli stále větší oblibu. Výběr zařízení je přitom široký – od jednoduchých fitness trackerů, které můžete mít za pouhých několik stokorun, až po chytré hodinky nabité funkcemi, za které zaplatíte více než deset tisíc a které samy o sobě dokážou fungovat bez chytrého telefonu, nebo ho díky SIM kartě dokonce nahradit.


Vybíráme nejlepší fitness náramek s GPS

Poté, co jsme se v předchozím díle našeho miniseriálu zaměřili na základní fitness trackery, se dnes podíváme na pokročilejší fitness trackery. Většina z nich už je vybavena snímačem srdečního tepu a speciálními sportovními režimy. Navíc mohou nabídnout i GPS, která sledování sportovních aktivit obohatí o záznam trasy.

Huawei Band 3 Pro

Huawei Band 3 Pro cílí na uživatele, kteří nevyžadují od fitness náramku příliš funkcí a preferují nízkou cenu. Zároveň však chtějí na rozdíl od základních fitness náramků integrovaný GPS čip. Bez desetikoruny stojí 1 600 korun.

Kromě obvyklé odolnosti proti prachu a dešti se může pouze 25 gramů těžký náramek pochlubit i zvýšenou voděodolností až do pěti atmosfér. Nejenže se s ním můžete sprchovat, ale nevadí mu ani když si s ním zaplavete. Údaje si přitom přečtete na 0,95palcovém dotykovém barevném AMOLED displeji, který je překrytý zaobleným 2,5D sklíčkem.

Huawei Band 3 Pro nabízí sportovcům kromě počítání kroků a kalorií i možnost sledování tří aktivit – běhu, jízdy na kole a plavání. V případě prvních dvou využijete záznam trasy z GPS, u plavání náramek sleduje spálené kalorie, počet otoček a průměrný SWOLF pro lepší výsledky.

Samozřejmostí je dnes již standardní měření srdeční tepu a sledování spánku. Nástroj vyvinutý ve spolupráci s Harvard Medical School CDB centrem umí identifikovat a odstranit šest nejběžnějších problémů se spánkem. Z nefitness funkcí nechybí ani notifikace z připojeného telefonu. S integrovanou baterií o kapacitě 100 mAh vydrží na jedno nabití v provozu až tři týdny.

Niceboy X-Fit GPS

Značka Niceboy není mezi českými uživateli příliš známá, přesto má fitness náramek X-Fit GPS co nabídnout. Jak již napovídá jeho název, je vybavený GPS s pamětí až na sedm dní. Chybět nemůže ani přímé měření srdečního tepu. Údaje se pak zobrazují na rozměrném 0,9palcovém barevném OLED displeji.

Náramek zvládá běžné monitorování denní aktivity, tedy kroky, kalorie, vzdálenost, spánek, ale jeho plný potenciál však doceníte až při sportu. V nabídce má hned 22 sportovních aktivit od turistiky, běhu, jízdy na kole až po například lyžování.

K čemu se však náramek příliš nehodí, je plavání. Nabízí pouze stupeň krytí IP67. Nerozhází ho tedy postříkání vodou nebo déšť, ale na delší pobyt ve vodě to není. Z dalších funkcí pak zde nechybí ani zobrazení počasí, notifikace, vyhledání telefonu, ovládání hudby a fotoaparátu. Integrovaná baterie s kapacitou 160 mAh pak vystačí až na 10 dní provozu. Cena Niceboy X-Fit GPS je pak příjemných 1 390 Kč.

Samsung Gear Fit 2 Pro

Druhou generaci svého chytrého náramku Gear Fit 2 Pro představil Samsung už předloni na konci srpna na veletrhu IFA 2017 v Berlíně. Náramek je v podstatě stejný jako předchozí generace. Tím hlavním rozdílem je však zvýšená odolnost. Místo dosavadního stupně krytí IP68 dostal Samsung Gear Fit 2 Pro vodotěsnost do 5 ATM, což přidává možnost jeho využití při plavání. Navíc však splňuje i vojenský standard MIL-STD 810G, kvůli kterému musel podstoupit řadu náročných zátěžových testů.

Samsung Gear Fit 2 Pro nabízí 1,5" Super AMOLED displej s rozlišením 216 × 432 pixelů a kvalitní vyměnitelné pryžové náramky. S hmotností 34 gramů vás na ruce nijak nebude omezovat. Náramek přitom poskytne mnohem více než jen počítání kroků, měření vzdáleností, tepu nebo záznam trasy skrz integrovanou GPS.

Má výhodu v tom, že běží na operačním systému Tizen, pro který v současnosti existují tisíce aplikací včetně těch fitness. Pro plavce si Samsung připravil aplikaci Speedo On, která měří nejdůležitější údaje při plaveckém tréninku – například počet bazénů, čas na bazén či plavecký styl. Naměřené údaje jsou kompatibilní také s platformou Samsung Health. Při běhu a dalších sportech pak využijete například Endomondo nebo Spotify. Tyto funkce jsou však vykoupené vyšší cenou, která je 3 590 Kč.

Garmin vivoSport

Díky šířce pouhých 21 milimetrů a hmotnosti 24 gramů ani nezaregistrujete, že nějaký fitness náramek máte na ruce. Garmin vivoSport vám přitom i přes své malé rozměry nabídne víc než jen počítání kroků. Fitness náramek se ovládá skrz dotykový barevný displej a díky vodotěsnosti do 5 ATM ho využijete i při plavání.

Kromě počítání kroků náramek měří i ušlou vzdálenost, nastoupaná patra, spálené kalorie, počet minut intenzivní aktivity i kvalitu a délku spánku. Kromě toho vám však prozradí i váš tep, fitness věk a VO2 max, což je jeden z nejlepších ukazatelů aerobní vytrvalosti, který zobrazuje, kolik kyslíku se dostane do svalů.

Náramek rovněž nabízí automatické rozpoznání sportovních aktivit. K dispozici jsou profily pro chůzi, běh a kolo, kde uplatníte i integrovanou GPS pro záznam trasy. Speciální profily má pak i kardio a posilování. Na jedno nabití vydrží náramek až jeden týden, zatímco v režimu záznamu trasy tato doba klesá na přibližně 8 hodin. Za Garmin vivoSport zaplatíte 2 890 Kč.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze