Hlavní obsah

Horní a Dolní Rakousy proti jaderným plánům ČR

Právo, nek

Hejtmani obou rakouských spolkových zemí sousedících s Českem se rázně ohradili proti plánům na dostavbu jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Učinili tak ve společných dopisech úřadující rakouské kancléřce Brigitte Bierleinové a premiéru Andreji Babišovi, informoval v pondělí rakouský server Krone.at.

Foto: archiv JETE

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Článek

„Pozice našich spolkových zemí a Rakouska je jasná: apelujeme na Babiše, aby upustil od výstavby jaderných elektráren a zaměřil se na obnovitelnou energii,“ citoval server z dopisu hejtmana Horních Rakous Thomase Stelzera a jeho kolegyně z Dolních Rakous Johanny Miklové-Leitnerové.

„Zastupujeme 3,2 milionu občanů a plány na rozšiřování jaderných elektráren sledujeme s velkými obavami,“ dodali Stelzer a Miklová-Leitnerová s tím, že využijí všech právních možností, aby těmto plánům Česka zabránili.

Hejtmany zneklidnilo nedávné prohlášení českého ministra průmyslu Karla Havlíčka, který řekl, že pro Česko neexistuje jiná alternativa než jaderná energetika.

Stelzer a Miklová-Leitnerová jsou rovněž proti možnému českému skladu vyhořelého jaderného paliva v blízkosti hranic s Rakouskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám