Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku nemá kde trénovat, přesto mladý hasič pomýšlí na medaili z Ameriky

  6:25
Zatímco si jeho soupeři užívali hotel a luxusní večeři, nocoval v autě a jedl z krabičky. I takové vzpomínky má liberecký hasič Jan Pipiš na loňskou sezonu extrémního hasičského sportu Firefighter Combat Challenge (FCC). I přesto se pravidelně umisťoval na stupních vítězů. A se stejnou vervou začal i letos.
Jan Pipiš na závodech v Rodgau

Jan Pipiš na závodech v Rodgau | foto: archiv J. Pipiše

Ze závodů, při kterých musí zdolat náročnou překážkovou dráhu čítající třípatrovou věž, běh s těžkými hadicemi, tahání závaží na laně nebo stříkání proudem vody na terč, si třiadvacetiletý hasič přiváží první medaile. Byť mu začátek nevyšel úplně podle představ. Poprvé se představil na závodě FireFit v německém Rodgau, který se od tradičního FCC mírně liší.

„Pro diváka je to stejné – je tam věž, kterou člověk vyběhne s hadicí, něco nahoru vytáhne, něco někam odloží. Dole pak mlátí kladivem. Je tam slalom a nakonec se zachraňuje figurína. Pro nás je rozdíl v tom, že věž je sice stejná, ale při seběhu dolů se člověk musí držet oběma rukama zábradlí, což jsem já nevěděl. A pak je rozdíl dole, kde boucháme palicí. V FCC dávám co největší rány tak, aby jich bylo co nejméně. Tady je to obráceně. Není důležitý počet ran, ale rychlost,“ přibližuje Pipiš. 

Přesto si z městečka nedaleko Frankfurtu přivezl hned tři medaile – v jednotlivcích skončil kvůli penalizacím na třetím místě, ve dvojici a štafetě pak bral zlato. 

Spolupráce s konkurentem přinesla medaili

Obzvlášť závod ve dvojici, který proti tradičnímu FCC probíhal odlišně, byl pro Pipiše výzvou. „Ve FireFitu startujeme bez dýchacího přístroje na zádech. Čili já začínám tak, že přístroj je přede mnou a já si ho musím hodit na záda. Je to obrovská potíž. Zvláštností je i to, že když doběhnu a pouštím na trať kolegu, nestačí ho plácnout, ale musíme vyměnit tlakovou láhev na dýchacím přístroji,“ přibližuje mladý hasič, který běžel se svým konkurentem z Německa. 

„Podařilo se nám to za dopoledne natrénovat. Už se nám lidi smáli, jak jsme to pilovali. Ale dřina se přetavila ve zlatou medaili.“ Cenné kovy sbíral i na závodě v Mosel, a to bronz za jednotlivce a stříbro ve štafetě.

Jan Pipiš přiznává, že je pro něj letošní sezona složitější hlavně psychicky. „Loni jsem toho posbíral docela dost, takže když teď někam přijedu, už se nějak počítá s tím, že vyhraju.“ Svoji pozornost teď upíná především na mistrovství světa, které se koná každý rok ve Spojených státech. 

V Americe očekává rychlý závod

„Jede nás tam šest Čechů, z toho pět kluků poběžíme štafetu. Všichni chceme bojovat o medaile. Dřeme, dáváme do toho všechno. V práci mám prostor na lehčí trénink, dva volné dny trénuji dvoufázově a jeden den mám volno,“ popisuje přípravu Pipiš, který má na Ameriku dobré vzpomínky. Před dvěma lety tu zaběhl čas pod jednu minutu čtyřicet sekund a vybojoval si členství v prestižním klubu Lion’s Den sdružujícím šampiony tohoto sportu.

A neztratil se ani loni. „Umístil jsem se na dvacátém druhém místě a byl to pro mě obrovský úspěch. Měl jsem čas jedna minuta dvacet sedm sekund. Letos bych se chtěl dostat pod minutu dvacet pět, ideálně k minutě dvacet. Na FireFitu jsem zaběhl minutu dvacet osm.“ Podmínky k tomu bude mít ideální. „Očekávám rychlý závod, padají tam rekordy,“ soudí hasič o trati v Montgomery v Alabamě.

Kromě Ameriky, vrcholu sezony, ale čekají libereckého hasiče i další prestižní souboje. „Pro mě je důležité mistrovství Evropy ve Slovinsku, obhájit vítězství v Berlíně, to samé v Anglii,“ říká Pipiš, podle kterého zájem o FCC v České republice vzrůstá. Chybí tu ale lepší zázemí.

V zemi chybí tréninková věž

„Bohužel nejsou v České republice stále podmínky jako v Americe, Kanadě nebo dokonce v Německu. Podpora je tu malá. Třeba výbavu mám díky sponzorům úžasnou, ale pořád nemáme figurínu, nemáme věž. Trénujeme téměř naslepo, nemůžeme si pořád dokola zabíhat trať, protože ji prostě nemáme.“

Většina hlavních závodů je navíc stovky kilometrů daleko a závodníci tak musí řešit cestu nebo ubytování. „Vzpomínám si na poslední loňský závod v Evropě, který jsem chtěl zaběhnout ještě před odletem do Ameriky. Jenže všechny peníze jsem měl nacpané do Ameriky. Bylo to v Rakousku, neměl jsem peníze ani na ubytování, a tak jsem musel spát v autě. Naštěstí ho mám prostorné, mám tam vařič a lednici. Ale ráno je to na člověku poznat, když z auta vylézá a potkává borce, co se vyspali na hotelu. Ale byl to tehdy první závod, který jsem absolutně vyhrál – uspěl jsem v individuální kategorii, věkové, v tandemu chlapském i smíšeném, i ve štafetě. Největší sranda byla, když pak všichni odcházeli na hotely a večeře a já měl svoje krabičky a spaní v autě,“ usmívá se Pipiš.

Co je podle něj na závodech FCC nejkrásnější? „Nesoupeří tu člověk proti člověku. Největší soupeř jsou hodinky. Tenhle sport není o tom, že člověk začne a hned je mistr světa, protože mu to klapne, protože dá gól. Tady je to o tom, že se člověk musí prozávodit na vrchol. Nejhezčí na tom je, že startovní rošt funguje jako tým. Na posledních závodech jsme si říkali, že se nesmíme mezi sebou moc smát. Všichni by si říkali, že spolu nesoupeříme, že jsme domluvení. Fungujeme jako jedna velká rodina.“ 

31. prosince 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Zásah NCOZ v Liberci. Policisté vyšetřují politiky i společnost Syner

9. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  17:04

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v Liberci v historické...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Za pokus o vývoz dílů využitelných pro jaderné zbraně uložil soud podmínku

16. dubna 2024  13:15

Krajský soud v Brně dnes v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný...

Nádraží v Chrastavě a Hrádku vyhlížejí modernizaci, cestující čeká výluka

16. dubna 2024  10:09

Dlouho očekávaná rekonstrukce železničních stanic Chrastava a Hrádek nad Nisou na Liberecku začíná...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...