InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborský Jordán je přerybněn a překaprován. Co s tím?

Nádrž Jordán plní několik funkcí - kromě rekreační je i náhradním zdrojem pitné vody.  , Autor: L. Kolářová

Nádrž Jordán plní několik funkcí - kromě rekreační je i náhradním zdrojem pitné vody.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR – Pokud někdo ze sportovních rybářů tvrdí, že v Jordánu nejsou po odbahnění ryby, pak se hluboce mýlí. Ze statistiky Biologického centra Akademie věd ČR vyplývá, že v podobném vodním díle by mělo být 50 kilogramů ryb na hektar. Jordán je se 350 kily ryb na hektar značně přerybněný. Uvedl to tiskový mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák nad výsledky Komplexního průzkumu rybí obsádky nádrže Jordán. Průzkum přišel téměř na 450 000 korun, z čehož sto tisíc šlo na bedra radnice.

 

Cílem průzkumu bylo zjistit složení a případné přemnožení některých druhů ryb. Následně se přijmou nápravná opatření. Ta byla v letošním roce plánována již dvakrát. Na jaře nevyšla z důvodu špatného počasí a přeložení na konec června nevyšlo, neboť Jordán už byl vzhledem k počasí obležen místními i rekreanty.

Kapři ven!

V čem nápravná opatření budou spočívat? Z pohledu dopadů na kvalitu vody je rybí společenstvo aktuálně ve zcela nevhodném nejen množství, ale také druhovém složení. Vodní nádrž je extrémně přeplněna a dominují zejména kaprovité druhy ryb. Ty hrozí populační explozí a konzumací filtrujícího zooplanktonu pak významným způsobem zhoršují kvalitu vody. Rovněž tak rytím ve dně, které zakaluje vodu a brání přístupu světla.

Jako primární řešení vidí kolektiv Jiřího Peterky z Biologického centra Akademie věd odlovení nežádoucích druhů kaprovitých ryb, čímž by došlo k potřebnému posílení zastoupení dravých ryb. V dalších letech by velikost a druhová vyváženost rybí obsádky měla být pravidelně řízena.

„Odtěžení nežádoucích ryb se bude provádět na přelomu září a října, a to pomocí odlovu speciální elektrickou sítí," přiblížil tiskový mluvčí Dvořák. „Bude se postupovat od Košína směrem k hrázi a ryby, které se odloví, na břehu v kádích přeberou. Nežádoucí druhy odvezou na chovné rybníky a ryby, které zahynou, budou nejprve zkoumat a poté skončí v zoo na krmení. Potřebné druhy poputují zpět do nádrže."

Komplexní ichtyologický průzkum kromě jiného také zmiňuje nežádoucí důsledky sportovního rybolovu na Jordánu. „Pokud se má zachovat vysazování kapra, musí se v nádrži zdržet co nejkratší dobu. Nežádoucí je vysazování kapra v jarním období a rozhodně nelze realizovat metodu „chyť a pust," doporučují hydrobiologové. Jordán je sice ve vlastnictví města Tábora, ale pronajatý ho má jihočeská rybářská organizace prostřednictvím táborské základní organizace Českého rybářského svazu. Její předseda Miroslav Zvolánek s těmito názory příliš nesouhlasí.

Rybáři to vidí jinak

„Pan Peterka by byl nejraději, kdyby se na Jordánu, stejně jako na Římově, nechytalo vůbec. Přitom třeba při zarybňování posupujeme v souladu se zarybňovacím plánem schváleným ministerstvem a podle dotací. Na jaře jsme vysadili 2000 kusů štiky, rovněž 2000 kusů candáta a 500 kusů sumce. Kapra na jaře nevysazujeme vůbec a na podzim méně než v minulosti, kdy to bylo 30 metráků. Dnes vysazujeme kapra jen v tom množství, které se odloví, takže populační exploze nehrozí," oponuje Zvolánek. Rybáři by dravých ryb vysazovali více, jenomže to nikdo nezaplatí. Od příštího roku bude také platit pro sportovní rybáře ještě jedna úleva, která by mohla pomoci. Nebude již platit limit sedm kilogramů pro drobnou kaprovitou rybu, ta se nebude do úlovků započítávat.

Nejen předseda Zvolánek, ale také další rybáři se dívají na zmíněná opatření poněkud s nedůvěrou. Podle nich je velká škoda, že se zastupitelé rozhodli nekoupit pozemek pro výstavbu velké srážecí stanice fosforu před Jordánem. V jejím vybudování vidí daleko větší šanci, jak udržet čistotu vody v Jordánu.

Mluvčí Dvořák ale má i dobrou zprávu: „Připravuje se výstavba dvou menších srážecích stanic fosforu u vstupů na Jordán, jedné na Radimovickém potoce a druhé na Chotovinském potoce. K realizaci by mělo dojít již příští rok."

Jak je patrné, názory hydrobiologů, sportovních rybářů a rekreantů na způsoby využití Jordánu se mnohdy liší. Ozývají se také hlasy, že by na radnici mělo dojít k politickému rozhodnutí, zda bude výjimečná údolní nádrž určena k rekreaci, jako chovný rybník s možností rybolovu či jako strategická zásoba pitné vody. Jakýkoliv pokus o striktní vymezení by ale nejspíš v lidovém plebiscitu neprošel. Jordán za svůj považují všichni.

 

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • David 

    Reagovat

     

    Me by spíš zajímalo co se stalo s rybami co se slovily pred odbahnenim protože zpátky určitě nejsou ani náhodou....dnes na Jordánu 20 ks kapra 25-35cm a je to pořád stejné. Akorát se rybník co se týče rybaření úplně zničil a zajimalo by mě kdo v tomhle ma prsty....Mám samozdřejmě svůj tip kdo ryby odvezl a vratil je leda tak do svého rybníka ale do Jordánu to bohužel nebylo...nekdo si na tom podle me pěkně namazal kapsu a zasloužil by s prominutím nakopat...

    Vloženo 14.8.2020 01:41:05

  • Josef Špaček 

    Reagovat

     

    Klasický tendenční článek plný keců. Dravce nikdo nezaplatí, proto ho rybáři nedávají a dávají kapry. A kapry platí kdo? Nebo jsou snad zdarma? Kapry nedávat vůbec a dát jen dravce. Všimněte si, jak vyhýbavě také odpovídá týpek na otázku co nasazují. Kaprů tuny, ale štik, candátů nebo sumců jen pár kousků, navíc ani neřekl jak velkých. On je totižto velký rozdíl dát do vody 2000 ks štičího potěru co se během prvního měsíce života sežere navzájem a když dobře, tak přežije pár kusů. Zatímco 80cm štiky se už žrát nebudou... škoda slov, článek na oblbování veřejnosti

    Vloženo 5.8.2019 10:39:45

    • Franz 

      Reagovat

       

      Souhlasím s vámi, dříve tu byli i úhoři a velcí cejni a tak.... Dnes je to jen kapr... Voda je prý přerybněná, ale to já si nemyslím.... Myslím si, že tu bude velmi málo ryb, sám rybařím a je náhoda, když zde rybáři něco chytnou.... Určitě nechápu proč sem vysazujou okouny a ne ostatní druhy ryb... Řekl bych, že po dobahnění si ryby někdo přivlastnil a rozfofroval... Už to není revír co bývalo... Chodili sem rybařit rybáři, kteří tomuto rybníku zasvětili své životy a najednou toto....
      Přijde mi, že si rada dělá to co chce a snaží se vše zatajit.........

      Vloženo 4.11.2020 11:04:32

  • Ruda 

    Reagovat

     

    Proč se k tomu vůbec vyjadřuje nějakej Zvolánek? Uživatel revíru je přece Jihočeskej územní rybářskej svaz z Českých Budějovic a ne ty Táborský inženýři v čele se Zvolánkem, který jen plní zadaný úkoly a o ničom nerozhodujou.

    Vloženo 24.7.2019 13:19:46

    • Jan 

      Reagovat

       

      Nebude to tím,že je předsedou táborského svazu a Jordán je jeho výstavním rybníkem? Nějakej vyštudovanej jouda od stolu v Budějicích by neměl táborákům do toho kecat.Naopak by měli zarybnit více druhy ryb(úhoř,pstruh jezerní apod) a kapra nechat vytahat platícími rybáři....

      Vloženo 26.7.2019 10:40:40

      • Ruda 

        Reagovat

         

        Vyštudovanej jouda z Budějic bude zřejmě mít víc informací než nevyštudovanej jouda z Tábora. Hahaha. Cpát pstruha jezerního do rybníka může jen blb. To hlavní ale je, že rybník v Táboře nepatří Táborský organizaci, ale Jihočeskýmu svazu pane Jane. Takže jim je do toho kulový.

        Vloženo 26.7.2019 12:04:15

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace