6 triků, jak využít Google Chrome pro Android naplno, znáte je všechny?

tipy google chrome android

Google Chrome patří mezi nejpoužívanější internetové prohlížeče nejen na Android zařízeních. Řada uživatelů však o spoustě jeho funkcích a možnostech nemá ani tušení. Dali jsme proto do kupy ty nejlepší tipy, jak Google Chrome pro Android využívat. Sami se přesvědčte, zda je všechny znáte a používáte, nebo prohlížeč skrýval tajemství i před vámi.

Google Chrome: Fast & Secure
Google Chrome: Fast & Secure

Tmavý vzhled a další tipy pro Google Chrome

#1 Přepínání mezi otevřenými kartami pomocí gesta

Zřejmě nejpřirozenějším způsobem pro přepínání mezi kartami otevřenými v Google Chrome je kliknutí na ikonu vedle vyhledávací lišty a vybrat tu požadovanou ze seznamu. Není to však jediný způsob, jak danou kartu nalézt. Aplikace Google Chrome mimo tento standardní postup nabízí také variantu, kdy jsou k přepínání mezi kartami využívána gesta. Vše, co tak stačí udělat, je přejet prstem doprava/doleva po horní (případně spodní) liště prohlížeče.

#2 Tmavý vzhled pro Google Chrome

Pro většinu z vás asi nebude žádným překvapením, že si americký internetový gigant populární tmavý vzhled neodpustil ani pro svůj internetový prohlížeč Google Chrome. O dostupnosti funkce jsme vás informovali již v květnu, a to k verzi Chrome 74. Od aktuální verze (Chrome 75), by se možnost přepnutí do tmavého režimu uživatelům měla zobrazovat přímo v nastavení: nastavení > sekce základy > položka motivy. Ne vždy tomu tak musí být. Pokud tuto možnost na svém zařízení nevidíte, napište do vyhledávání adresu chrome://flags a vyhledejte položku „dark mode“ zobrazí se vám dvě položky, obě přepněte do stavu „enabled“ a restartujte prohlížeč. Nyní by se měl tmavý režim pro Google Chrome sám aktivovat a v nastavení by se měla objevit sekce motivy.

#3 Připomenutí vyhledávání z offline módu

Stalo se vám někdy, že jste si chtěli najít nějaký pojem, vygooglit a zapamatovat film, nebo dobrou restauraci, ale byli jste zrovna offline? Přesně takovou situaci řeší další tip pro Google Chrome. Jakmile se se svým telefonem dostanete do offline módu, tedy do případů, kdy nemáte signál pro svá mobilní data, nebo prostě jen nemáte internetové připojení, můžete využít funkce, která uloží vaše vyhledávání. Jinými slovy, do vyhledávače zadáte klíčové slovo, případně odkaz na stránku, potvrzením celý proces povolíte a Google Chrome pro Android vás při připojení internetu připomene, že jste se snažili najít ty a ty výrazy a stránky.

PDF ze stránky a vypnutí notifikací v Chrome

#4 PDF offline verze stránek s Google Chrome pro Android

Stejně jako již zmíněná funkce, která umožní odložené vyhledávání stránek a dotazů, může být užitečná takzvaná offline verze stránky. V tomto případě se jedná o uložení kompletní stránky do formátu PDF. Její obsah tak můžete snadno sdílet s ostatními uživateli, případně si ho nechat na pozdější čtení, kdy nebudete mít k dispozici mobilní data, ani WiFi. Jak PDF v Google Chrome uložit? Přejděte do menu a zvolte položku sdílet, zde pak stačí kliknout na ikonu tiskárny. Stránka se převede do podoby vhodné k tisku, tedy do PDF. Klikněte na volbu „Vybrat tiskárnu“ a vyberte „Uložit jako PDF“. Posledním krokem je stisknutí žlutého tlačítka označeného symbolem ke stažení s nápisem PDF, pak už jen stačí vybrat místo umístění v telefonu.

#5 Vyhledávání označením

Funkce vyhledávání označením textu v prohlížeči Google Chrome funguje už nějakou dobu. Pro její spuštění stačí označit vybrané klíčové slovo a následně v rolovací nabídce kliknout na možnost vyhledávání na webu. Stejně tak můžete tuto funkci použít k překladu vybraného textu, vytočení telefonního čísla, nebo zadání příjemce e-mailu. V posledních dvou případech vás prohlížeč odkáže do příslušné aplikace, tedy e-mailového klienta, nebo do správce hovorů.

vyhledávání na webu google chrome

#6 Vypnutí a zapnutí vyskakovacích oznámení (push notifikací) v Google Chrome

Během používání internetových prohlížečů jste jistě zaznamenali, že vám některé weby nabízí možnost „Povolit webu xxx oznámení“. Na vašem rozhodnutí pak zůstává, zda kliknete na možnost přijmout, nebo odmítnout. Jedním příkladem za všechny může být tento způsob upozornění v rámci sociální sítě Facebook. Pokud jste tak na desktopové verzi Google Chrome povolili vyskakování oznamování, pak vám prohlížeč při každé zprávě, nebo upozornění vyjede notifikační okno (v případě mobilní verze notifikace v liště).

Tato upozornění (neboli push notifikace) mohou postupem času uživatele spíše otravovat, než aby jim byla k užitku, ukážeme proto snadný způsob, jak tato vyskakovací upozornění v Google Chrome vypnout. Přejděte opět do nastavení, v sekci základy klikněte na „Oznámení“ a vyberte weby, u kterých chcete notifikace povolit. V sekci „Další nastavení“ pak můžete tyto nabídky k oznámením u všech webů rovnou vypnout. Už se tak s nimi nikdy nemusíte dostat do styku.

Prohlížeč Google Chrome pro Android v sobě skrývá celou řadu dalších užitečných funkcí a možností, které uživatelům usnadňují jejich práci na internetu. V rámci výše uvedeného výběru jsem představila ty, které mně osobně přijdou nejvíce zajímavé a praktické do každodenního života. Pokud vás napadají další věci, na které jsem třeba zapomněla, neváhejte je zmínit v komentářích.

Napadají vás další tipy spojené s Google Chrome?

Barbora Koďousková
O Autorovi - Barbora Koďousková

Už jako malá propadla kouzlu počítačů a probouzejících se technologií. Své nejnovější poznatky vždy nadšeně sdílela se svým okolím. Přes svůj první, tlačítkový telefon Ericsson… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (28)