Konec fosilních paliv? Solární energie umožní vyrábět elektřinu i v noci

Solární energie v noci - tepelné baterie

Jak využívat solární energii v noci, když ke svému fungování potřebuje slunce? Nad otázkou se zamysleli vědci z australské univerzity a přišli s řešením, jak chemicky vázat energii přímo do solárních kolektorů tepla. Elektřinu tak bude možné vyrábět přes noc; sama technologie sice není novinkou, doteď ji ale nikdo neposunul na takovou úroveň. Cílem je úplně nahradit, nebo pro začátek alespoň snížit závislost na fosilních palivech. Ta jsou na rozdíl od slunce velmi omezená.

Solární energie je uložena v tepelné baterii, v noci pak roztáčí turbínu

Profesor Craig Buckley, který výzkum vede, uvedl, že je tepelná baterie součástí systému koncentrované solární energie (CSP), již vyvinula společnost United Sun Systems. Ta vyžaduje, aby byla baterie schopna energii uchovávat a postupně ji uvolňovat, čímž bude zajištěna nepřetržitá výroba energie. Už teď existují podobné systémy, obrovské lithiové akumulátory uložené v zemi staví třeba Tesla nebo Siemens.

Craig Buckley

Skladování je už dlouho úskalím pro obnovitelné zdroje energie, ale prototyp naší tepelné baterie ji může ukládat a dle potřeby zase uvolňovat, aniž by potřeboval sluneční světlo.

Pro uchování tepla využívá baterie rozklad hybridů a uhličitanů kovů a nízkotepelného zásobníku plynu pro skladování vodíku nebo oxidu uhličitého. V noci (nebo když je „pod mrakem“) pak dochází k uvolnění vodíku/CO2 ze zásobníku plynu, který v kombinaci s kovem o vyšší teplotě vytváří teplo potřebné pro výrobu elektřiny.

A rozdíl mezi principem lithiových a tepelných baterií? Zatímco lithiové ukládají přímo elektrickou energii, kterou lze využít k výrobě většího množství elektřiny v době, kdy slunce nesvítí; tepelné kumulují teplo ze slunečních paprsků. To je potom možné využít k pohánění turbíny pro výrobu elektřiny.

Jste zastánci obnovitelných zdrojů?

Zdroj: phys.org, saurenergy

Lukáš Altman
O Autorovi - Lukáš Altman

Ahoj. Baví mě technologie a aplikace, které usnadňují každodenní život. Ve své tvorbě rád používám konstruktivní kritiku, fandím značkám jako Huawei, Honor nebo Xiaomi. více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)