V Čáslavi otevřeli výstavu pojmenovanou “Život generála Františka Moravce”

V Čáslavi otevřeli výstavu pojmenovanou “Život generála Františka Moravce”

Čáslav – Červená růže pro každou dámu, dobré suché víno a dobroty pro děti. Takto byli přivítáni návštěvnice a návštěvníci vernisáže putovní výstavy, pořádané u příležitosti 124. výročí narození generála Františka Moravce. Výstava pojmenovaná “Život generála Františka Moravce” bude k vidění v galerii Městského muzea a knihovny Čáslav až do 25. srpna tohoto roku.

„Letos jsme paní Anitě Moravec Gard předali čestné občanství in memoriam pro pana generála. Myslíme si, že tradice a hrdinství těchto lidí, kteří bojovali za vlast, za republiku, za svobodu je nutno si neustále připomínat a já si velice vážím návštěvy všech zde přítomných,“ řekl mj. při zahájení vernisáže čáslavský starosta Vlastislav Málek. „Dnes si připomínáme 124. výročí narození generála Moravce, takže při této příležitosti jsme dnes otevřeli výstavu v Čáslavi,“ dodal autor výstavy Tomáš Mišlan.

Čáslavský rodák František Moravec byl legionářem, vojenským zpravodajcem, mužem, který rozhodl o operaci Anthropoid a také účastníkem protikomunistického odboje. Přestože bojoval ve všech třech odbojích, jeho „majstrštykem“ byl plán, na jehož konci byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Pořadatelem výstavy je Klub vojenské historie při PS Výsadkáři 8280 Mladá Boleslav. Záštitu nad ní převzala 601. skupina speciálních sil z Prostějova, která je nositelem čestného názvu „Generála Moravce“. Výstava by nevznikla bez spolupráce s generálovou vnučkou Anitou Moravec Gard a praneteří Martou Šenkapounovou.

Největší poděkování patří autorům z PS Výsadkáři 8280 Tomáši Mišlanovi a Davidu Lupáčovi. Ti kontaktovali příbuzné v ČR i USA, od kterých získali řadu neznámých materiálů a výsledkem je tato putovní výstava. Výstavu dále podpořilo Ministerstvo obrany ČR, Nadační fond speciálních sil generála Moravce, město Čáslav a Městské muzeum a knihovna.

Vladimír Havlíček