Mistrovství světa ve veslování do 23 let 2019 se koná za velkou louží v Sarasotě

Úvodními rozjížďkami  začalo ve středu 24. července 2019 mistrovství světa do 23 let, které se koná v americké Sarasotě. Na Floridu se už ve  čtvrtek 18. července 2019 brzy ráno vypravily tři české posádky, které čekala dlouhá cesta přes Amsterdam a Atlantu do Tampy, odkud pokračovaly autobusem do Sarasoty. Celkem celá výprava, čítající 13 členů, strávila na cestě 19 hodin. Závodníky doprovází dva trenéři, Iva Uhlová a Jan Navrátil. O bolístky veslařek a veslařů se bude starat fyzioterapeut Antonín Mařík. Vedoucím celé výpravy je týmový manažer Jakub Makovička.

Největším želízkem v ohni je Kristýna Neuhortová. Skifařka lehkých vah se neustále zlepšuje a na Floridu jede vylepšit 7. místo z loňského světového šampionátu v Poznani. V roce 2018 vybojovala také stříbro na ME U23 v běloruském Brestu, letos přidala 7. příčku na seniorském ME.

Kromě Kristýny se v Sarasotě představí dvě párové čtyřky. V té dívčí sedí polovina úspěšné osmiveslice, která si z Brestu také přivezla stříbrnou medaili. Všechna děvčata jsou zároveň medailistkami z mistrovství světa. Barbora Kárová vyhrála juniorské MS 2018 na osmiveslici, Josefína Lázničková má dokonce dvě zlaté medaile z juniorských MS 2016 a 2017, Pavlína Flamíková skončila s párovkou juniorek bronzová v roce 2016 a Marie Natalie Jurková je úřadující mistryně světa do 23 let a česká rekordmanka v jízdě na veslařském trenažéru.

Také v párové čtyřce chlapců sedí juniorští mistři světa 2018. Václav Baldrián s Tomášem Šišmou prožili pod vedením Jana Navrátila v loňském roce snovou sezónu. Zvítězili na juniorských ME i MS a na závěr k tomu přidali bronzovou medaili z ME U23 v Brestu. Letos je v posádce doplňují Filip Zima s Janem Potůčkem, kteří si oba také zazávodili ve finále mistrovství Evropy do 23 let 2018. Filip skončil pátý na dvojskifu, Honza šestý na skifu.

Česká reprezentace do 23 let čeká na medailový úspěch od roku 2016, kdy vybojoval bronzovou medaili Michal Plocek!


Šampionát začal ve středu 24. července 2019 a na start do vody se nejdříve dostaly tyto posádky lodí ...
W4x P. Flamíková, M. N. Jurková, J. Lázničková, B. Kárová
M4x V. Baldrián, T. Šišma, J. Potůček, F. Zima
LW1x Kristýna Neuhortová

Šampiont vyvrcholí finálovými závody v sobotu a v neděli 27. a 28. července 2019.

(vh, Český veslařský svaz, SportovníListy.cz, foto: koláž ps)


Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...