25. 7. 2019 07:44 − 2099× − 0

Římské rozdělování bodů

V okolí italské metropole se utkali o mistrovské body nejen účastníci evropského šampionátu, ale i nejrychlejší Italové.

Ti za sebou měli nejtěžší ze soutěží v kalendáři, Rally Italia Sardegna, a průběžnému pořadí vévodil maximálně spolehlivý Giandomenico Basso. Se svou Škodou Fabia R5 dokončil všechny dosud odjeté podniky a dvakrát se radoval z vítězství. Luca Rossetti zatím žádnou soutěž nevyhrál. Na Sicílii u příležitosti Targy Florio k němu ale měl nakročeno solidně a nevyhrál jen kvůli technickým potížím svého Citroënu C3 R5. Někdejší italský šampión však dokázal všechny soutěže dokončit a za Bassem v průběžných výsledcích zaostával jen o pár bodů. Větší bodový odstup od vedoucích jezdců si nezdarem na Sardinii, ze které si odvezl jen třičtvrtě bodu, vytvořil Simone Campedelli. Do Říma ale přivezl zbrusu nový Ford Fiesta R5 MK2. Jinou techniku než na začátku sezóny tam pak pilotoval Andrea Crugnola. Zatímco s Volkswagenem Polo GTI R5 se mu moc nedařilo, hned při debutu za volantem Fabie R5 vyhrál první samostatně bodovanou část Sardinie.

V Římě to byl právě Crugnola, kdo soutěž rozjel nejrychleji. Úvodní sekci soutěže pilot škodovky opanoval nejen v rámci domácího mistrovství, ale i v absolutním pořadí. Následně se ale celé pole přesunulo k druhému průjezdu zrádným úsekem Pico – Greci a ten pořádně zamával ambicemi několika předních italských posádek. V první řadě musel zastavit a měnit defekt vedoucí Crugnola. Dvouminutová ztráta jej nemilosrdně katapultovala na čtvrté místo. Rossetti na rozdíl od něho dopadnul ještě hůře, když v soutěži už nemohl pokračovat. Se svým Citroënem atakoval svodidla a ta jej katapultovala mimo trať. Campedelli se sžíval s novou technikou a bohužel podobně jako Crugnola doplatil na defekt. Ten jej postihnul už v druhém testu a pilot Fordu tak první etapu zakončil s minutovým odstupem na druhém místě. Basso v sobotu předvedl parádní výkon, vyhnul se defektům a do druhého dějství odcházel jako lídr celkový i italský.

Campedelli už za daných podmínek nemohl moc pomýšlet na to, že by Bassa dohnal. Na druhou stranu trať římské rally patří k těm složitějším a skryté hrozby doslova číhají na každém rohu. Basso se jim ale i v neděli úspěšně vyhýbal a udržoval si komfortní náskok. Crugnola naopak vyhrával jednu zkoušku za druhou a etapu doslova ovládnul. Italský pilot Fabie R5 vyhrál drtivou většinu rychlostních zkoušek a o to víc jej musel mrzet sobotní defekt. Do cíle tak dojel jako třetí celkově i v italském mistrovství. Basso se ve třináctém testu přetočil a už to vypadalo, že by se ještě mohl odehrát napínavý závěr. Campedelli se mu před závěrečnou dvojicí superspeciálek ale přiblížil pouze na rozdíl dvaceti vteřin. Své druhé místo už sice nevylepšil, ale i tak se zasloužil o důstojnou premiéru nové Fiesty v Itálii. Basso v Římě vybojoval třetí letošní triumf a zase o něco posílil své vedení v šampionátu.

Stav šampionátu: 1. Basso 63,5, 2. Campedelli 51,75, 3. Rossetti 45,5, 4. Crugnola 40,25, 5. Breen 23, 6. Michelini 14

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!