Zasahovali u ‚dvojčat‘, dosud mají problémy. Kongres prodloužil zdravotní péči pro záchranáře z 11. září

Tisíce záchranářů, kteří po teroristickém útoku 11. září 2001 pomáhali u Světového obchodního centra v New Yorku, si mohou oddechnout – americký Senát v úterý drtivou většinou hlasů schválil rezoluci, která zaručuje trvalou zdravotní péči a další kompenzace pro policisty, hasiče a další záchranáře, kteří u největšího teroristického útoku v dějinách zasahovali, a to až do roku 2090. Dekret musí ještě podepsat prezident Donald Trump.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květina pro oběti 11. září na lavičce před americkým Pentagonem

Květina pro oběti 11. září na lavičce před americkým Pentagonem | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

„Končíme v hospicech. Sledujeme, jak lidé umírají před našima očima,” řekl v úterý před Senátem Michael O’Connell, poručík newyorského hasičského sboru v důchodu, který na místě neštěstí před 18 lety zasahoval.

Po zveřejnění výsledků hlasování jednací sál zaplnil hlasitý potlesk přítomných zastánců legislativy, zdravotníků, policistů, hasičů i známého amerického komika Jona Stewarta, který se stal jedním z největších bojovníku za daný návrh, popisuje deník The New York Times. 

Financování podpůrného fondu obětem útoku, v angličtině nazvaného Victim Compensation Fund, schválil Senát poměrem hlasů 97 ku 2, Sněmovna reprezentantů obdobně velkou většinou opatření schválila už minulý týden. Nyní dekret míří k podpisu na stůl prezidenta Donalda Trumpa. 

Awesome moment: Jon Stewart embraces a crying John Feal, the 9/11 first responder who led the organization pushing for the full extension of the 9/11 Victims Compensation Fund, just after the bill passed in the Senate 97-2:

22:03 – 23. 07. 2019

8151 39689

Fond pokrývá například také lékařské výlohy záchranářů, policistů, hasičů, dobrovolníků i přeživších, kteří byli zraněni během největšího teroristického útoku v dějinách USA a kteří přišli během záchranných akcí do styku s nebezpečnými toxickými látkami ze zřícených kancelářských budov, následkem čehož onemocněli. Někteří na následky zemřeli, píše BBC.

Victim Compensation Fund vznikl v roce 2001. V té době měl rozpočet zhruba sedm miliard amerických dolarů pro pomoc rodinám více než 2880 lidí, kteří zemřeli, a 2680 dalším, kteří byli zraněni, popisuje The New York Times.

V roce 2011 Kongres odhlasoval jeho obnovení, čerpat z něj mělo být možné až do roku 2020. BBC však s odkazem na úředníky uvádí, že hrozilo, že peníze nevystačí. Od roku bylo vyhověno více než 22 000 žádostem. Ve 45 procentech případů to mělo spojitost s rakovinným onemocněním, uvádí analýza Kongresu, kterou zmiňuje deník. Dalších 17 000 žádostí se nyní prověřuje.

Teroristický útok na budovy Světového obchodního centra v New Yorku 11. září 2011. | Zdroj: Profimedia

Nová legislativa lhůtu prodlužuje do roku 2090 a počítá s vyplacením více než 10 miliard dolarů v příštích deseti letech. Lidem, kteří měsíce zasahovali u Světového obchodního centra a ve Virginii, by tak měla nabídnout přinejmenším finanční stabilitu. 

„Téhle komunitě nikdy nedokážeme oplatit, co pro naši zemi udělala. Můžeme je ale přestat penalizovat a oni si tak mohou oddechnout,” řekl Jon Stewart, podle kterého byla práce se záchranáři, policisty a hasiči, kteří na místě zasahovali, obrovská čest. 

Jak ale popisuje The New York Times, oslavy nové legislativy byly hořkosladké — někteří z těch, kteří o ni nejvíc usilovali, se totiž schválení nedožili. Zatímco senátoři hlasovali, v New Yorku probíhal pohřeb jednoho z nich — detektiva Christophera Cranstona. Na konci června pak na rakovinu zemřel další záchranář a obhájce legislativy Luis Alvarez.

„Nikdy to neměl být boj,” uvedla v reakci na schválení legislativy senátorka Kirsten Gillibrandová, která ji od počátku podporovala. Stejně jako demokratický senátor Chuck Schumer: „Nikdy to nemělo trvat takhle dlouho.” 

Jak upozorňuje zpravodajský server VOX, do zdravotního programu, který vznikl pro záchranáře, policisty, hasiče a dobrovolníky, kteří u Světového obchodního centra zasahovali, se zapsalo 70 000 lidí. U 32 000 z nich se objevily potíže s dýcháním či zažíváním, 705 kvůli tomu zemřelo. Rakovinou podle serveru onemocnělo na 9 000 záchranářů, 600 z nich zemřelo. 

9/11

11. září 2001 teroristé z organizace Al-Káida unesli čtyři letadla. Dvě z nich narazila do Světového obchodního centra v New Yorku, třetí pak do sídla ministerstva obrany ve Virginii. Poslední se po souboji mezi pasažéry a teroristy zřítilo v Pensylvánii. Útoky nepřežilo na tři tisíce lidí.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme