Venkovní galerie, osvěta a kamery. Praha chce proměnit Lennonovu zeď kvůli sprejujícím turistům

Na úterní schůzce se zástupci městské části Praha 1 a Řádu maltézských rytířů dohodli, jakým způsobem naloží s Lennonovu zdí na pražské Kampě. Vlastník zdi, maltézští rytíři, tvrdí, že se symbol odporu komunismu v poslední době stal terčem zahraničních turistů, kteří zde sprejují nesmyslné či sprosté nápisy a symboly. Obě strany chtějí zahájit osvětovou kampaň, radnice na místě instaluje kamery a řád plánuje přeměnu na venkovní galerii.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha 1 slíbila zajistit více policejních hlídek a instalaci bezpečnostních kamer. V návaznosti na tyto akce Řád maltézských rytířů zrenovuje zeď

Praha 1 slíbila zajistit více policejních hlídek a instalaci bezpečnostních kamer. V návaznosti na tyto akce Řád maltézských rytířů zrenovuje zeď | Foto: Dan Materna | Zdroj: Profimedia/MAFRA

Lennonova zeď i její okolí se stala místem nelegálního sprejerství, které podle duchovního řádu i Prahy 1, podněcují turistické agentury. Cizince lákají na procházku Prahou spojenou s konzumací alkoholu. Agentury také turistům rozdávají spreje a nechávají je na zeď stříkat různé nápisy a symboly.

Na alkoholových výletech Prahou lezou opilí turisté po sochách. ‚Naprosto zvrácené,‘ hodnotí primátor Hřib

Číst článek

Takovou agenturou je například společnost Riverside Parties Prague. Při svých tour centrem poskytuje neomezené množství pití. Přiopilí lidé pak lezou po sochách nebo sprejují po Lennonově zdi, aniž by průvodci zasáhli.

„Alternativní“ procházky Prahou jsou druhou nejoblíbenější aktivitou na známém cestovatelském a turistickém serveru TripAdvisor v kategorii noční zábava. „Jenom lituju toho, že jsem se tak opila, že jsem nepochopila některé výklady,“ přibližuje prohlídku metropole uživatelka RenataMedronho, která ji hodnotila na webu TripAdvisor.

Sprosté nápisy

Sama agentura se na své facebookové stránce chlubí fotkami, na kterých jsou zachyceni účastníci při sprejování anglického nápisu cunt, neboli kun**.

Majitel Riverside Parties Prague pak tvrdí, že agentura sprejování na Lennonovu zeď už měsíc nenabízí. „Kontrolovali jsme, že tam lidé nekreslí něco špatného jako hákový kříž nebo něco. Malovali jenom srdce,“ řekl pro Českou televizi Ham-Rosenbrock. Pro iROZHLAS.cz pak dodal, že vulgární nápisy na zdi podle něj nepocházejí od účastníků jejich akcí.

Majitel agentury Isaac Ham-Rosenbrock napsal serveru iROZHLAS, že k Lennonově zdi přestala agentura vodit turisty už před měsícem. „Je tam vždy napsaného něco šokujícího. Symbolizuje to svobodu projevu a nenásilný odpor pro českou mládež,“ uvedl.

Už dříve pro Českou televizi majitel agentury tvrdil, že kontrolovali, zda lidé nekreslí něco špatného. „Malovali jenom srdce,“ dodal.

Praha 1 slíbila zajistit více policejních hlídek a instalaci bezpečnostních kamer. V návaznosti na tyto akce Řád maltézských rytířů zrenovuje zeď. Opravit je ale třeba i pískovcový oblouk u vstupu do zahrady. Tento zásah bude podle mediální zástupkyně Řádu Hedviky Čepelové z AMI Communications pravděpodobně třeba konzultovat s památkáři.

Chování turistů během akcí Riverside Parties Prague | Zdroj: Riverside Parties Prague

Zeď by měla v budoucnu zdobit pouze díla odkazující na Johna Lennona a provedená profesionálními umělci. Jak přesně bude galerijní režim zdi fungovat, je podle Čepelové zatím předmětem jednání.

Na zdi by měly být i vícejazyčné informace o vzniku Lennonovy zdi a její historii, stejně jako pravidla, jak se na místě chovat.

„Je to otázka přístupu k celé lokalitě. Na Kampě jsme bohužel svědky flagrantního vandalství,“ uvedla za Řád Čepelová s tím, že by Lennonova zeď v žádném případě neměla být zdrojem sprejerské nákazy v okolí.

Trestní oznámení

Turisté si podle předsedy Komise pro bezpečnost a prevenci kriminality Prahy 1 Bena Ge nesmí myslet, že v Praze neplatí žádná pravidla.

Řád maltézských rytířů, vlastník Lennonovy zdi, už počátkem července podal kvůli nelegálnímu sprejerství trestní oznámení na neznámou osobu.

Lennonova zeď i její okolí se stala místem nelegálního sprejerství, které podle duchovního řádu i Prahy 1, podněcují turistické agentury | Foto: Dan Materna | Zdroj: Profimedia/MAFRA

„Jsme nešťastní z toho, co se v posledních měsících kolem Lennonovy zdi děje. Původně magické místo ničí vandalové, kteří čmárají na zeď nesmysly a často i sprostoty. Chceme s tím něco udělat. Během léta představíme koncept, jak zeď vrátit do důstojného stavu,“ uvedl k tomu kancléř českého velkopřevorství řádu Johannes Lobkowicz.

Do Prahy loni zamířilo podle ředitele organizace Prague City Tourism Petra Slepičky odhadem asi 11 milionů lidí. Osm milionů nocovalo v hotelech a podobných zařízeních, dalších asi 1,5 milionu bydlelo v bytech pronajímaných přes ubytovací platformy, stejný je i počet jednodenních návštěvníků města.

och, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme