Zuzana Gřesová na turnajích v Liptově a Pardubicích

Začátkem léta jsem se zúčastnila dvou turnajů, které jsem odehrála vcelku úspěšně.

Tím prvním byl Šachový festival Liptov konající se 24.-27.6. Tohoto festivalu se účastním pravidelně už od svých 9 let a stala se z toho pro mě již tradice. Za tu dobu se dějiště turnaje několikrát změnilo od Liptovského Mikuláše přes Hotel Jasná, který později vyhořel a nyní se již několik let koná v areálu aquaparku Tatralandia, což je skvělé, protože ve volném čase si můžete jít zaplavat nebo si zahrát např. ping-pong, basketbal, fotbal, nohejbal, bowling, billiard, navštívit 5D kino, grilovat, zajít si na hory… Areál Holiday Village Tatralandia zkrátka nabízí pro každého něco. Za ta léta jsem taky postupně vyrostla z dětských kategorií, zahrála jsem si už turnaje do 11 a 15 let, týmový turnaj do 18 let a letos jsem poprvé hrála otevřený turnaj.

Letos byl program turnaje náročnější než obvykle, protože na 4 dny organizátoři naplánovali celkem 8 kol, i když hraných kratším tempem (2x60min + 30s). Ale i přes zkrácené hrací tempo byl turnaj dost náročný. Jako 4. nasazená jsem chtěla získat medaili a povedlo se mi to! S 6 body z 8 jsem skončila 2., přede mnou skončil jen 1. nasazený Jakub Kůsa, se kterým jsem po náročné partii (nejdelší toho kola) nakonec remizovala. Samozřejmě se mi ne všechno povedlo podle mých představ, ale v zásadě jsem se svým výsledkem spokojená.

Závěrečná oběť věže v partii Bračok – Gřesová:

Druhým turnajem bylo Mistrovství Evropy týmů do 18 let, které se konalo v termínu 11.-17.7. v Pardubicích. Na tento turnaj jsem se taky velmi těšila, jelikož jsem už dříve v Pardubicích byla na reprezentačním soustředění a na Czech Openu a pokaždé se mi tam líbilo. Jednak díky skvělé šachové atmosféře ale taky se mi například velmi líbí Pernštýnské náměstí.

Turnaj byl sedmikolový a každý den se hrálo pouze 1 kolo, což dávalo dost prostoru na přípravy, pohyb i odpočinek, takže pro mě byl časový plán přívětivější než v předchozím turnaji. Tempo bylo klasické (2×90 min/40 tahů + 30 min + 30s/tah). Moje družstvo bylo 14. nasazené z 18 a hrála jsem na druhé šachovnici. Nicméně všechny soupeřky bez ohledu na nasazení hrály dobře a nic nedávaly zadarmo. S tím jsem od začátku počítala, jelikož už vím jak to na takových turnajích chodí a že i soupeřky, které mají nižší ELO, zpravidla hrají dobře. Snažila jsem se o co nejlepší výsledek a nakonec jsem získala 5 bodů, což byl bodově druhý nejlepší výsledek na mé šachovnici. Výkonem jsem své stávající ELO překonala téměř o 250 bodů a připsala jsem 89 bodů. Celkově mé družstvo nakonec skončilo na 11. místě, což není zas až tak špatné, i když v průběhu turnaje jsme se pohybovaly výše. Přesvědčila jsem se, že v některých oblastech mám ještě mezery, nicméně to byl velmi vydařený turnaj a jsem se svým výsledkem spokojená. Na zakončení navíc všichni účastníci dostali cenu. Mimo jiné jsem dostala i knížku o pardubickém perníku, kterou jsem přečetla hned ve vlaku cestou domů, protože perník zbožňuji. 😀

Na následujícím diagramu je ukázka spolupráce dámy a střelce po černých políčkách z partie Levitan – Gřesová:

 

Kromě 135 ELO bodů jsem v obou turnajích hlavně nasbírala spoustu zkušeností, které jsou důležité pro mou šachovou budoucnost.

Velký podíl na mých výsledcích má také můj trenér Sergej Berezjuk, který mě na každou partii pečlivě připravoval a ráda bych mu proto i touto cestou vyjádřila poděkování.

Zuzana Gřesová