Klipování vlasce

O klipování vlasce už se toho bylo napsáno a řečeno hodně. V tomto článku shrneme pouze základní způsoby klipování a celkový přehled k této problematice. Pojem klipování je odvozen od toho, že si vlasec zafixujete pevně do klipu na navijáku cívky. To však není zdaleka jediná možnost, jak si vymezit lovnou vzdálenost.

Inzerce

Proč klipovat

Klipování pomáhá chytat přesně, protože nám vymezí délku náhozu. Přesnost je při chytání na feeder jeden z klíčových aspektů pro úspěšný lov. Pokud nahazujete stále do stejného místa, koncentrujete si ryby na lovném místě a výsledkem bude více úlovků.

Klipování slouží pro označení vzdálenosti, na jakou chytáte. Pomocí klipu budete nahazovat do stále stejné vzdálenosti. Klipování vám tedy pomůže se  správnou vzdáleností, pro určení směru použijte nějaký záchytný orientační bod na protějším břehu.

Klipovat můžete více způsoby. Základní technika klipování spočívá v pevné fixaci vlasce na navijáku ve vzdálenosti na jakou nahazujete. Při náhozu se odvíjející vlasec zastaví v místě fixace.

Další variantou, jak klipovat, je pouze optická značka na vlasci. Vlasec není nijak fixován, takže to přísně vzato není klipování, ale v každém případě je to označení vzdálenosti a s klipováním to souvisí. Se zančkou na vlasci při náhozu sledujete odvíjející se vlasec a ve chvíli, kdy uvidíte značku, vlasec zastavíte.

Jak klipovat

Popíšu vám několik metod klipování, které sám používám a považuji je za takový základ. Existuje mnohem více možností, ale rád dělám věci jednoduše.

Gumička na cívce

Pro mě nejjednodušší varianta klipování je fixace vlasce na cívce pomocí gumičky. Používám gumičky ustřižené z duše od kola. Ty jsou dostatečně pevné a fungují dobře. Dělám si gumičky o šířce přibližně půl centimetru.

Klipování pomocí gumičky
Klipování pomocí gumičky

Výhoda je, že při náhozu gumička drží a při prudkém záběru ryby odletí a nebrání odvíjení vlasce přes brzdu. Někdy mi odlítne gumička i při náhozu. Stává se to při příliš prudkém náhozu na kratší vzdálenost nebo s těžšími krmítky. Řešení je jednoduché, stačí použít širší pevnější gumičku a přizpůsobit sílu náhozu.

Klip cívky

Nejpřímočařejší způsob klipování je klip na cívce. Problém je v tom, že zdaleka ne všechny navijáky mají vhodné klipy pro tento účel. Některé klipy mohou poškodit vlasec a tím ho oslabit, jiné klipy se zase lámou.

Je potřeba to vyzkoušet na každém navijáku zvlášť. Já mám jen jeden naviják, u kterého si troufám klipovat přímo na cívce.

Klipování vlasce

Při tomto řešení je potřeba být ve střehu, pokud ryba začne odmotávat přes brzdu. Klip se dá uvolnit tak, že prsty vezmete odvíjející se vlasec z rolničky navijáku a přetáhnete ho k sobě, tak aby byl za spodní hranou cívky.

Jakmile se při odvíjení narazí na klip, vlasec z něj sám snadno vypadne. Chce to trochu cvik. I tak je tady riziko, že vlasec neuvolníte z klipu včas a přijdete o rybu.

Fixa na značení vlasce

Po nahození si na vlasci nad navijákem můžete udělat značku fixem a tím si označíte vzdálenost lovu. Fixa se dá použít samostatně bez dalšího klipování. Ale mnohem častěji ji používám v kombinaci s gumičkou nebo klipem na na cívce. Pokud musíte odklipovat, najdete zpátky správnou vzdálenost právě podle značky.

Pár tipů k fixe: Na označování světlých vlasců používám černý lihový fix, na tmavé vlasce bílý fix, který se používá například na popisování lahví. Nemusíte se bát, že při další vycházce budete mít zmatek v původní a nové značce. Značky vždycky z vlasce samy postupně mizí.

Distanční tyče

Distanční tyče jsou další šikovnou pomůckou, pokud nám jde o přesnost chytání. Pomocí distančních tyčí můžete:

  • změřit, jak daleko chytáte
  • znovu zaklipovat správnou vzdálenost, pokud jste kvůli rybě museli odklipovat
  • přenést lovnou vzdálenost z jednoho prutu na další pruty

Distanční tyče jsou kovové tyče na zapíchnutí do země, které mají mezi sebou přesně odměřenou vzdálenost. Vzdálenost si odměříte pomocí provázku nataženého mezi tyčemi, nebo délkou podběrákové tyčky.

Distanční tyče na feeder
Distanční tyče na feeder

Postup:

  1. Nejprve si zaklipujete na požadovanou vzdálenost.
  2. Smotáte prut.
  3. Na jednu tyč upevníte konec montáže za návazec nebo krmítko a omotáváte vlasec kolem obou tyčí, dokud nenarazíte na klip.
  4. Počítáme si délky (kolikrát vede vlasec mezi tyčemi). Pokud víte, že máte tyče od sebe vzdálené např. 3 metry a napočítali jsme 11 délek, bude vzdálenost 11×3 = 33 metrů.

Nahazování s klipem

Aby byla zachovaná co největší přesnost při klipování, je potřeba:

  • nahazovat stále ze stejného místa na břehu
  • při dopadu krmítka mít vždy stejný sklon prutu a stejný postup
  • po dopadu krmítka je potřeba vlasec opatrně napnout aniž byste pohnuli krmítkem a opět vždy postupovat stejně
  • při stejné zaklipované vzdálenosti dopadne lehčí krmítko na dno blíže ke břehu, než těžší krmítko. Při změně závaží krmítka kousek posunout klip
  • myslet na to, že klipování je polovina přesnosti, důležitý je i přesný směr
Ohodnoťte článek: 1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (8 hlasů, průměr: 4,38 z 5)
Loading...
Inzerce

PŘIDAT KOMETNÁŘ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno