Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Český Rudolec

26. 07. 2019 | Česká republika

Poslušně hlásím, že moje slavonická reportáž může pokračovat, neb puma náš rajon zatím nenavštívila, a tak jsme živi a zdrávi, tedy i schopni poznávat další krásy naší republiky. Pár dní po příjezdu nám pan správce poradil vydat se cyklostezkou do Českého Rudolce a odtud do Rožnova na bizoní farmu.

Bizoni v Čechách? To nás zaujalo, a tak jsme se vydali na cestu. Panovala nadále veliká, občas až nesnesitelná horka, proto jsme s radostí uvítali existenci velkého množství rybníků během předem naplánované trasy. Jeden z nich se jmenoval Dědek, což nám bylo sympatické už jen proto, že řada z nás je nějaký ten rok prarodičem, dalšímu rybníku tamější obyvatelé říkají Vožralej, což se především líbilo našim mužským polovičkám. Ochladili jsme se v jednom z nich a pokračovali dál, do Českého Rudolce. Tato nepříliš veliká obec leží 8,5 km od Slavonic a proslavil ji především zámek Malá Hluboká.  První informace o existenci Českého Rudolce byla zaznamenána v polovině 14. století. Původně německé obyvatelstvo nahradili po 2. světové válce podobně jako ve Slavonicích Češi a v současnosti počet stálých obyvatel Českého Rudolce a přilehlých obcí prý nepřekračuje ani tisícovku.

Český RudolecMě ale nejvíce zaujala již zmiňovaná Malá Hluboká. Při pohledu na její současný stav by nejeden z vás asi uronil nějakou tu slzičku, ale pokud byste se podívali pozorně suchýma, realitu nerozmazávajícíma očima, určitě byste podobnost se známou Hlubokou - kde se kdysi procházela pyšná princezna Krasomila a nutila zahradníka Miroslava, krásného prince v utajení, o zavázání střevíčku - všichni našli. O stavbě jsem se dověděla, že měla původně podobu gotické tvrze, která byla kvůli podmáčené půdě postavena na pilotech z dubového dřeva. Tohle dřevo charakterizuje pevnost, odolnost a také trvanlivost, protože mu nevadí střídání vlhka a sucha. Pravděpodobně to byl důvod, proč byl na piloty vybrán právě dub. Tvrz ležela poblíž obchodní cesty, jež vedla z Prahy do Vídně. 

Do 17. století se tu vystřídalo mnoho majitelů, mezi něž patřila i hraběnka Tokelliová. Ta nechala přestavět tvrz na zámek v renesančním stylu. Jeho okolí tehdy zdobil park s  oranžérií (což byla uzavřená stavba s poměrně velkými okny, která byla vytápěna a  sloužila k pěstování citrusů), pivovar a lihovar. Nevím, jestli je to pravda, ale dočetla jsem se, že právě ve zdejší oranžérii se podařilo vypěstovat první ananas v Evropě. Když zámek v roce 1860 vyhořel, byl v následujících měsících téhož roku a roku následujícího přestavěn podle návrhu dalšího jeho majitele, rytíře Michaela Angela von Picchioniho, a to ve stylu tudorovské novogotiky. I když je u zámku tento romantický styl zachován dodnes, přece jen se jeho podoba od poloviny 19. století výrazně změnila. K horšímu, samozřejmě. Svůj podíl na chátrání mělo jeho opakované drancování na konci 2. světové války, v roce 1948 znárodnění a později jeho přechodné užívání zaměstnanců státního statku k bydlení až do 70. let 20. století. Snah opravit tento skvost bylo nepočítaně, většinou se ale jednalo o menší opravy.

Co jsme během návštěvy Českého Rudolce a focení Malé Hluboké zaregistrovali, bylo to, že se v obci dá navštívit restaurace, že je tu k dispozici infocentrum a že byla pěkně opravená zámecká věž Malé Hluboké. Moc bych si přála, aby se zbytek stavby dočkal také nové fasády a  vypadal podobně krásně jako zmiňovaná věž. Určitě by se počet turistů toužících zhlédnout Malou Hlubokou zmnohonásobil. Z jejích polorozpadlých oken nám ještě zamával pohádkový drak i děsivá smrtka a naše cesta pokračovala dál. Čekala na nás osada Rožnov (ta spadá právě pod Český Rudolec) a s ní i Bison Ranch. Rožnov leží ve středu Kanady. V Přírodním parku Česká Kanada, aby náhodou nedošlo k mýlce! Prostředí velmi připomíná kanadskou přírodu, a tak není divu, že se v ní majitelé ranče, který v těchto místech vznikl, rozhodli  chovat bizona amerického, typické zvíře pro severoamerický kontinent. Ranč si můžete prohlédnout. My jsme po prohlídce ranče zasedli k jídlu a po pivní ochutnávce jsme se vydali na zpáteční cestu do Slavonic. Každopádně se nám odtud nechtělo, a tak si možná příští dovolenou naplánujeme prožít přímo mezi bizony. No, řekněte, nechtělo by se vám taky strávit pár dnů v kanadské přírodě, aniž byste opustili hranice naší republiky?


Lenička07 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Český Rudolec:

Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
Český Rudolec
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zámek asi už opravují...to je dobře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané.
Český Rudolec (Malou Hlubokou) pamatuju ještě bez bílé věžičky.

Bison Ranch býval vyhlášený, ale v poslední době slýchám z různých stran stesky na neochotný personál, snižující se kvalitu a dlouhé čekání (i na polévku), tak by mě docela zajímalo, jakou zkušenost máte čerstvě vy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles