Očekávané události 26. července 2019

26. července 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí v pátek 26. července, kdy si připomínáme sv. Jáchyma a sv. Annu.

Dvě procesí českých a německých poutníků se sejdou před kostelem sv. Anny u Plané na Tachovsku, kde v 10 hodin budou společně slavit česko-německou mši svatou. Zúčastní se jí biskup Tomáš Holub z Plzně, Rudolf Woelholzer z Regensburgu a opat Filip Lobkowicz z Teplé.   

Poutní mše svatá ke cti sv. Anny se uskuteční i v kostele Božího milosrdenství ve Slavkovicích. Modlitbu Korunky k Božímu milosrdenství a bohoslužbu, kterou povede P. Zenon Hanas, budeme živě přenášet od 15. hodiny.

Pražské Národní divadlo bude hostit finále mezinárodní soutěže Operalia, kterou před šestadvaceti roky založil zpěvák Plácido Domingo s cílem objevovat nové operní talenty. 

V Praze se dnes lidé rozloučí s veteránem z druhé světové války Aloisem Dubcem, který zemřel v noci na 19. července ve věku 96 let. Byl jedním z posledních českých pilotů, kteří létali v britském Královském letectvu. Před třemi lety mu prezident propůjčil Řád Bílého lva druhé třídy.

V Uherském Hradišti se otevře Letní filmová škola, největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Na letošním 45. ročníku předvedou svá nejzásadnější díla režisér Hynek Bočan a herec Milan Lasica. Převezmou také Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Mezi hosty budou také polští režiséři Wojciech Smarzowski a Lech Majewski, rumunský filmař Catalin Mitulescu, ruský režisér Alexej German mladší nebo český režisér a scenárista Jan Svěrák.

V Mikulově pokračuje festival barokního divadla Moravský Parnas J. G. Gettnera. Letošním tématem je Don Juan a Faust.

Vzácná replika středověkého rybářského člunu bude plout v Táboře na Sokolské plovárně při akci  Husitského muzea „Středověkou lodí po Jordáně".

Ve Střelicích u Brna proběhne jednodenní filmový festival Svitáčkovy Střelice. Pamětní desku na domě, kde žil režisér Vladimír Svitáček, odhalí herec Zdeněk Svěrák.

A kláštery Plasy, Kladruby a Teplá zahájí večerní prohlídky, při nichž bude možné až do půlnoci si v nasvícených interiérech vlastním tempem a vlastní cestou prohlédnout vybrané části klášterních staveb.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony