26.07.2019 08:08

Studentská umělecká skupina OLDstars uvede komedii Don Juan na českých hradech a zámcích

Studentská umělecká skupina OLDstars organizuje o divadelních prázdninách další ročník oblíbeného divadelního kočování – s komedií Don Juan bude cestovat po českých památkách. Pod širým nebem zprostředkuje setkání s nejznámějším představitelem svádění a flirtu. Na začátku srpna navštíví festival Povaleč na zámku Valeč u Karlových Varů, středověké hradby v Nymburku, hrad Lipnice nad Sázavou, zámek Osečany, Kouřim, Havlíčkův Brod nebo Oleško. První představení se odehraje ve čtvrtek 1. srpna ve 21:00 na hradě Točník.

Provokativní políček z pera druhého z nejslavnějších dramatiků si k adaptaci vybral režijně‑dramaturgický tým Ondřeje Kulhavého a Lucie Flemrové.

„Náš Don Juan není jenom svůdce. Zaměřujeme se i na otázku společenské příslušnosti, víry, pokrytectví všech sociálních vrstev… Věříme, že Molière by se na nás nezlobil,“ směje se dramaturgyně Lucie Flemrová. „Myslím, že zdrojový text má velkou výhodu v tom, že snad každý z herců i potenciálních diváků má ve svém okolí někoho, koho si dokáže představit s nálepkou ,Don Juan‘,“ doplňuje Ondřej Kulhavý. „Bereme si na mušku mnoho věcí, které každý z nás tu a tam udělá. Molière o nich píše s humorem a nadhledem,” dodává dvacetiletý představitel Dona Juana Tomáš Weber.

Don Juan byl v podání umělecké skupiny OLDstars odpremiérován v gotickém ambitu augustiniánského kláštera jako hlavní program benefičního festivalu OLDstars on the ROUD, který studenti pořádají každý rok uprostřed července v Roudnici nad Labem.

OLDstars nejsou v pořádání podobných akcí nováčky – mají za sebou několik podobných turné po českých městech. Naposledy cestovali po hradech a zámcích s inscenací Romeo a Julie. V aktuální divadelní sezoně slaví 17 let své přítomnosti na pražské kulturní mapě studentských aktivit. Provozují dva komorní divadelní prostory ve Vršovicích – sklepní prostor HarOLD a bytové divadlo H2O. Úspěchy slaví na přehlídkách studentského divadla, pravidelně se účastní Noci divadel. Každé léto navíc pořádají benefiční divadelní festival, jehož výtěžek věnují vybrané kulturní památce. Již šestým rokem studenti pro tuto příležitost upínají svou pozornost ke Klášteru v Roudnici nad Labem s festivalem OLDstars on the ROUD.

„Vybrali jsme desítku lokací z krásných míst naší republiky, které nás inspirovaly svým prostorovým řešením. Během turné vystřídáme snad všechno – historické interiéry i exteriéry, přírodní parky, hradby, hrady, zámky, festival i náměstí... každý večer tak bude naše inscenace jiná,” těší se Tomáš Weber.

www.oldstars.cz

www.facebook.com/donjuannacestach/

Autor článku: Elisa Speváková