Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hynek Bočan nebo Milan Lasica. V Uherském Hradišti začíná 45. ročník Letní filmové školy

Kultura

  12:00
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti v pátek začíná Letní filmová škola (LFŠ), největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Na letošním 45. ročníku předvedou svá nejzásadnější díla režisér Hynek Bočan a herec Milan Lasica, převezmou také Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Mezi hosty budou také polští režiséři Wojciech Smarzowski a Lech Majewski, rumunský filmař Catalin Mitulescu, ruský režisér Alexej German mladší nebo český režisér a scenárista Jan Svěrák.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti. foto: Jiří Seydler

Přehlídka začne v 16:00 ve stanu České televize projekcí krátkometrážního snímku Nechcete jet do Bembrly?, který v roce 1969 natočil Antonín Moskalyk. O hodinu později uvidí zájemci v kině Hvězda francouzské snímky Uličníci a Nikdo mne nemá rád z druhé poloviny 50. let. Ve stejném čase začne ve Slováckém divadle projekce dramatu Lindsaye Andersona Kdyby..., na němž se jako kameraman podílel Miroslav Ondříček. Zabývá se neklidnou společenskou situací ve Velké Británii v 60. letech.

Festivalový program bude rozdělený do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod které spadá 16 festivalových sekcí. Vedle českých a slovenských filmů, retrospektivy věnované americkému režisérovi Williamu Wylerovi nebo filmů německého tvůrce Michaela Hanekeho připomenou například takzvané symfonické filmy z 20. a 30. let. Věnovat se budou i novodobé bulharské kinematografii a snímkům francouzské nové vlny. Sekce Češi v zahraničí se zaměří na tvorbu kameramana Ondříčka.

LFŠ pořádá Asociace českých filmových klubů, potrvá do 4. srpna. Kromě projekcí nabídne koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny i akce pro děti. Součástí doprovodného programu bude výstava České tiskové kanceláře nazvaná Okamžiky sametové revoluce, která nabídne dosud nepublikované fotografie ze soukromých a muzejních sbírek i známé snímky z revolučního dění v Praze. Loni se na přehlídku akreditovalo 5100 lidí, kromě toho se prodalo dalších 5100 vstupenek na jednotlivé projekce. Návštěvníci mohli zhlédnout 235 filmů ve 307 projekcích.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!