MFF Karlovy Vary

Nebyli jste ve Varech? Zažijte atmosféru i filmy z KVIFF během festivalových ozvěn

Nestihli jste letos zajet na Mezinárodní filmový festival do Karlových Varů (KVIFF) nebo jste se tam nedostali na žádný film? Několik snímků nabídnou během léta rovnou 2 projekty – Šary Vary a Vary ve vašem kině. Ve výběru figurují například dokument Diego Maradona o legendárním argentinském fotbalistovi nebo vítězné drama z Cannes Parazit.

Oficiální ozvěny 54. karlovarského festivalu Šary Vary přinášejí od 8. do 15. července na 25 filmů do pražských kin Světozor a Aero, do brněnského Univerzitního kina Scala a nově i do areálu Prazdroje v Plzni.

"Za zmínku rozhodně stojí životopisné dokumenty o populárních osobnostech z hudební branže. O tom, jaký fenomén a zjevení byla gospelová zpěvačka Aregha Franklin, pojednává unikátní Amazing Grace, jehož dokončení trvalo 46 let," řekl pro Novinky.cz dramaturg Jiří Flígl. Ozvěny dále uvedou třeba i český dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý - Lehce s životem se prát oceněný Diváckou cenou Práva, filmový debut absolventa FAMU Michala Hogenauera Tiché doteky nebo vítěze Zlaté palmy z Cannes, titul Parazit režiséra Pong Čun-hoa.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Počtvrté pak vyráží do téměř 50 biografů po celé republice Vary ve vašem kině. Pod distribučním labelem MFF Karlovy Vary na přehlídce spolupracují KVIFF s Českou televizí a Aerofilms. Od 8. července mohou diváci zažít ukázku z festivalové atmosféry lázeňského města například i v Jihlavě, Chrudimi, Doksech či v Novém Boru (kompletní seznam kin).

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Promítány budou tři zástupci z nesoutěžního programu. Dokumentární portrét jednoho z nejuznávanějších světových dokumentaristů Asifa Kapadii (za snímek o zpěvačce Amy Winehouse dostal v roce 2016 Oscara) Diego Maradona popisuje dopad slávy a tlaku veřejnosti na život argentinského fotbalisty. Režisérská prvotina herce Jonaha Hilla Devadesátky zase vypráví příběh mladého Stevieho, který prožívá během jednoho léta v Kalifornii v partě skejťáků svá velká poprvé. Napínavé islandské drama Bílý bílý den, uvedený v Cannes, pak zachycuje příběh bývalého policisty, který pár let po tragické smrti své ženy zjišťuje, že vedla pravděpodobně ještě jiný, tajný život.

Film Devadesátky
Film Devadesátky Foto: Aerofilms

"Letošní výběr filmů je skutečně exkluzivní a patří k tomu nejlepšímu, co bylo před uvedením do českých kin prezentováno na karlovarském festivalu. Režiséři všech tří snímků jsou počítáni mezi současné nejobdivovanější světové tvůrce a my jsme poctěny, že můžeme jejich počiny propagovat i po zbytek roku," komentoval program umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och v tiskové zprávě.

Nalákali jsme vás?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější