„Rok 2018 byl dalším rokem, kdy se skupině PPF dařilo,“ začíná Petr Kellner své úvodní slovo v nově vydané výroční zprávě. Nejbohatší Čech, jehož jmění odhadujeme na 310 miliard korun, ve svém textu hned zkraje připomíná, že PPF v loňském roce dosáhla na celkový zisk 22 miliard korun a skupina spravuje aktiva za bilion korun.

Kellner se v úvodním slově věnuje také měnící se české společnosti a situaci ve světě. „Pro moji generaci jsou svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím základními principy, na nichž jsme formovali své názory a postoje. To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě,“ píše Kellner.

Podle jeho slov je Evropa stále více ovládána „ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot“, což omezuje svobodu, kreativitu a kritické myšlení.

V druhé části textu Kellner zdůrazňuje, že PPF nemůže a nechce vstupovat do politiky. To je pravděpodobně reakce na kritiku, které skupina čelí v souvislosti s aktivitou prezidenta Miloše Zemana v Číně a s vlivem na celkovou zahraniční politiku Česka.

Petr Kellner a jeho úvodní slovo ve výroční zprávě skupiny PPF za rok 2018

„Nemám rád mediální pózy, v PPF nestavíme sebe ani výsledky naší práce na odiv. Neznamená to ale, že je nám jedno, kde a jak žijeme a kde budou žít naše děti,“ podotýká Kellner.

Výroční zpráva, kterou graficky zpracovalo studio Marvil (podílí se také na vizuální podobě magazínu Forbes), se letos nese v černobílém a minimalistickém duchu.

Na fotografiích jsou představitelé skupiny PPF – kromě Kellnera třeba minoritní akcionáři Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart – ve většině případů zachyceni během květnového pracovního dne v sídle PPF Gate. Autorem fotografií je Karel Cudlín.