Dědictví aneb Kurvahošigutntag: Kolik dostala Irenka za roli a jak vznikla legendární nemravná hláška

Dědictví aneb Kurvahošigutntag je česká filmová komedie z roku 1992 režisérky Věry Chytilové s Bolkem Polívkou v hlavní roli.
Zdroj: Čsfd
Film naštval Václava Klause. Když jej uviděl, vynadal režisérce Chytilové, že stvořila společensky nebezpečný film.Věra Chytilová zase v počátcích natáčení vynadala Polívkovi. Vždy totiž za ním musela do hospody. Jak vznikl scénář? Bolek diktoval a Věra zapisovala.Film se dostal i do Argentiny, ale jen pod názvem "Dědictví".+ 6 fotek+ 7 fotek

Komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag patří mezi skvosty porevolučního filmu. Natočila ho v roce 1992 Věra Chytilová a popisuje divoká léta po pádu železné opony. Bolek Polívka jako Bohuš perlí v každé větě a jeho herečtí kolegové také. Jak legendární hlášky vznikly a co se při natáčení přihodilo?

Petra Járková
Petra Járková 26. 07. 2019 16:00

Jak film vznikl?

Když byl Bolek Polívka s rodinou na procházce, viděl opilého člověka, který na něj začal křičet. „Poli, toto všecko je moje! Já si ťa najdu třeba v Paříži! Taxálem dojedu.“ A tak ho napadl film o muži, co nezvládá své zděděné miliony.

Irenka a její role

Filmová Irenka Šárka Vojtková dostala za svůj herecký výkon honorář 50 000 Kčs, což na tu dobu byl opravdu velký balík peněz. A to tam hrála vlastně vedlejší roli. Svůdná Vojtková dostala Irenku díky fotografovi Kratochvílovi. Tomu pózovala už od patnácti let a fotila reklamní kampaně. A protože Kratochvíl také fotil Polívku a jeho tehdejší manželku Chantal Poullain, doporučil Šárku na konkurz filmu.

Však vašu p..u sem taky neviděl a věřím, že ju máte!

Během oběda v luxusní restauraci zazněla tahle hláška a Ivana Chýlková v roli doktorky se mohla propadnout. Původně řekl Bolek Polívka tuhle hlášku mimo natáčení, ale líbila se natolik, že byla ihned zařazena do filmu.

Tajemství bazénku

Irenka se svléká, něžně nožkou zkouší vodu a pak skočí perfektní šipku do bazénku, kde obejme svého sponzora Bohuše. Tuhle scéna si pamatuje každý. Jenomže bazének byl na zahrádce paní Pantůčkové, majitelky pozemku, postaven pouze pro účely filmu. A tak jí po natáčení zůstala na zahradě obrovská díra.

Název filmu

Původně se měl film jmenovat „Štěstí je krásná věc“. Od toho se upustilo a snímek se přejmenoval na „Dědictví“. Až později se k další variantě názvu přidalo „aneb Kurvahošigutntag“.

Naštvaný Václav Klaus

V době svého vzniku film rozčílil ústřední osobnost porevoluční transformace Václava Klause. Ten se na premiéře s režisérkou pohádal a Dědictví prý dokonce označil za společensky nebezpečný film.

LEGENDÁRNÍ FILM SI PŘIPOMEŇTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články