Desítky lidí, desítky příběhů z minulosti

Pribehy-spadle-pod-stul-perex
Kongo koncem 19. století, záhadné úmrtí Egara Allana Poa, masakr indiánského kmene očima Breta Harta a mnoho dalšího rozebírají Příběhy spadlé pod stůl. Připomeňte si takřka zapomenuté události z relativně nedávné historie. 

Pistolník z Divokého západu, ze kterého se vyklubal ruský šlechtic. Country-bluesový zpěvák, z něhož se v Africe stal bájný polobůh. Excentrický lékař, uchovávající tělo své zesnulé dcery v jeskyni ve skleněném válci. Příběhy spadlé pod stůl (a zametené pod koberec) jsou plné zapomenutých podivností. Autor si posvítil na málo probírané kapitoly z relativně nedávné historie: jde po stopách výrazu „soudce Lynč“, mapuje pokusy o odsun Afroameričanů ze Spojených států ve stylu „sejde z očí, sejde z mysli“, popisuje zvěrstva páchaná v Kongu koncem 19. století a jejich překvapivý ohlas v literatuře. Zabývá se původem dodnes živých mýtů (ďábel na rozcestí, zabiják bláznů). Nabízí pravděpodobné vysvětlení záhadné smrti Edgara Allana Poea, obhajuje údajného defraudanta a pozdější spisovatelskou hvězdu O. Henryho, popírá legendu o nespravedlivém zacházení s umírající císařovnou blues Bessie Smithovou. Líčí poslední cestu tvůrce detektivních povídek Jacquese Futrella na lodi zvané Titanic a hrdinství mladého Breta Harta, jenž byl svědkem masakru indiánského kmene. S pozoruhodným výsledkem rekonstruuje návštěvy Jeroma Klapky Jeroma, Marka Twaina, Alexandra Dumase staršího a Fjodora Michajloviče Dostojevského na českém území. Prostřednictvím portrétů svých oblíbených prozaiků Roarka Bradforda a Bena Luciena Burmana maluje barevné obrázky ze života na řece Mississippi… Knížka, která vznikla z čiré zvědavosti, chce čtenáře strhnout, pobavit – a také trochu vyděsit.

 

Příběhy spadlé pod stůl

(a zametené pod koberec)
Autor: Michal Bystrov

Počet stran: 278
Vazba: vázaná
Formát: 169×237 mm
ISBN: 978-80-7492-420-0
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Příběhy spadlé pod stůl vydalo nakladatelství Galén.

 

O autorovi

Michal Bystrov (nar. 1979) je český novinář, spisovatel, písničkář, básník a překladatel. Od roku 1999 publikoval stovky recenzí, portrétů, rozhovorů a reportáží v Lidových a Hospodářských novinách, Deníku, Reflexu, Respektu, Reportéru, UNI, magazínech Rock & Pop a Rock & All, v rozhlase atd. Napsal kritiky vřele přijatou knižní sérii Příběhy písní, přeložil životopis Boba Dylana Down The Highway. Podílel se na úspěšném CD Wabi & Ďáblovo stádo: Příběhy písní, je autorem hravé sbírky básní Nech ten mech, kterou ilustroval Petr Nikl. (Nejkrásnější česká kniha roku 2014 v kategorii Literatura pro děti a mládež.) Sestavil obsáhlou antologii Od samomluvy k chóru aneb Písniček se držte! s podtitulem Čtení o české lidové a zlidovělé písni a téměř tisícistránkovou publikaci Neučesané vzpomínky Vladimíra Bystrova.

Zdroj informací: nakladatelství Galén


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy spadlé pod stůl
(a zametené pod koberec)

Bystrov, Michal

Galén, 2019

Napsat komentář