Japonský SoftBank otevírá masivní fond se 108 miliardami dolarů. Peníze do něj vložili i Apple a Microsoft

softbank-masayoshi-son

Šéf SoftBanku Masayoshi Son

0Zobrazit komentáře

Jeden z největších hráčů na investičním poli, japonský SoftBank, otevírá po svém prvním fondu s názvem Vision Fund, který disponoval 100 miliardami dolarů, další investiční vehikl. Ten se příhodně jmenuje Vision Fund 2 a má mít investiční arzenál ve výši 108 miliard dolarů.

Téměř třetinu, respektive zhruba 38 miliard dolarů, vkládá do fondu samotný SoftBank z vlastních zdrojů. Pro zbytek částky se spojil s mnoha investičními partnery, mezi kterými nechybí ani takové společnosti jako Microsoft, Apple nebo Foxconn. Vision Fund 2 by se měl zaměřovat primárně na technologie spojené s umělou inteligencí.

SoftBank se mimo svých častých investic vryl do paměti veřejnosti i spojením se saúdskoarabskou vládou, respektive investičním fondem tamní vlády, který byl blízko korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi a dalším lidem, jež byli spojeni s vraždou žurnalisty Džamála Chášukdžího. Pro spoustu dalších investorů, ochránců práv či firem obecně to byl varovný signál, který ovlivnil důvěryhodnost SoftBanku.

ubersoft

Jedna z nejznámějších investic SoftBanku, americký startup Uber

Jak ale sama společnost potvrzuje, zapojení podobných lidí je u nového fondu absolutně vyloučeno a všechny peníze do fondu směřují pouze od respektovaných amerických a především japonských firem. SoftBank navíc potvrzuje, že výše vybraných prostředků není finální, jelikož se fond reálně neuzavřel, takže očekává další nárůst. Pravděpodobně v jednotkách miliard dolarů.

Cílem fondu je právě snížení závislosti na saúdskoarabské vládě a pozitivnější aura pro firmy, do kterých v nejbližší budoucnosti vloží své prostředky. Už předchozí fond nicméně investoval do množství známých firem, mezi kterými byl mimo jiné Uber, jeho asijský konkurent Grab, komunikační startup Slack či miliardový coworkingový startup WeWork.

creditas-richee-app1

Přečtěte si takéKamil Rataj z Creditas: Aplikace Richee byla experiment. Dnes z ní lidé ovládají 20 tisíc účtů ve 13 bankáchKamil Rataj z Creditas: Aplikace Richee byla experiment. Dnes z ní lidé ovládají 20 tisíc účtů ve 13 bankách

Původní Vision Fund, který byl oznámen v druhé polovině roku 2016 a první investice z něj začaly plnout začátkem roku 2017, hlásí na investicích zhruba 62% návratnost. SoftBank prostřednictvím něj investoval do firem standardně více než 100 milionů dolarů. Mezi nimi je i 24 z 377 takzvaných jednorožců, tedy firem s hodnotou nad 1 miliardu dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym