InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na Divadelním festivalu Vokule zahrál soubor z Homolí hru Ženské nebe

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

HOMOLE / ČESKÉ BUDĚJOVICE / MLADÁ VOŽICE – Svá autorská představení zkouší v prostorech hasičské zbrojnice v Homolích. Historii souboru začaly její členky psát v roce 2006. U zrodu ženského amatérského spolku ŽAS Homole stály Irena Zlámalíková z Homolí, která soubor vede, a Stanislava Kočvarová z Českých Budějovic, která pro soubor píše hry, režíruje a také představení moderuje. Obě spolu před lety hrály v amatérském divadle. Nu a pak po nějaké době slovo dalo slovo a založily ŽAS. Postupně se nabalovali další lidé.

V Mladé Vožici na Divadelním festivalu Vokule neboli Vožické kulturní léto se ženský soubor ŽAS představil v pátek 26. července večer. Na již sedmém ročníku festivalu zahrál na zámecké zahradě pod širým nebem svou hru Ženské nebe. Hra diváky bavila a odměňovali herečky potleskem. Členky souboru jsou tak půl na půl z Homolí a z Českých Budějovic. „Šíříme slávu obce Homole," říká nejmladší členka souboru Barbora Liebig z Českých Budějovic s úsměvem. Jako zvukařka slouží svým kolegyním Kateřina Zlámalíková z Homolí.

„Když máme novou inscenaci, zkoušíme jednou za týden. Před premiérou častěji. Tady ve Vožici hrajeme poprvé," uvedla Irena Zlámalíková. „Jinak hrajeme různě po vlastech českých, na přehlídkách soutěžních i nesoutěžních. Také jezdíme hrát tam, kam nás pozvou, opakovaně třeba do Tábora. Všechna naše představení, bylo jich už celkem šest, jsme hrály v Táboře nebo v Sezimově Ústí. V Táboře jsme hrály v Divadle Oskara Nedbala, kdy na závěr sezony divadlo zve některé z amatérských divadel," sdělila Stanislava Kočvarová.

S úplně první a zatím nejúspěšnější hrou Sextánky se dostal soubor až na Jiráskův Hronov, na celostátní přehlídku amatérských divadel. Ovšem to není jediný úspěch. Zatím posledně předvedená hra Ženské nebe přinesla souboru několik uznání na 48. ročníku Národní přehlídky venkovských divadelních souborů ve Vysokém nad Jizerou.

„Vždy si vybereme nějaké téma a zpracujeme ho z ženského pohledu. První bylo červená knihovna, druhé se týkalo Marie Curie, která se věnovala fyzice a chemii. I když jsme ženský soubor, poradíme si i s mužskými postavami, zkrátka hrají je ženy," doplnila Stanislava Kočvarová.

„Já je obdivuji. Třeba právě před týdnem Marie Vlčková, členka souboru, slavila kulaté narozeniny. A holky jí uspořádaly oslavu jako obdobu filmového festivalu v Karlových Varech. Promítly si představení první hry Sextánky. Fotily se s červeným kobercem a dostávaly dary. Všechny jsme měly večerní róby a děvčatům to moc slušelo," podělila se o své dojmy zvukařka souboru Kateřina Zlámalíková.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace