27. července 2019 • 17:20

CEE Cup: Sparta je ve finále! Slavia zdolala Burnley a zahraje si o bronz

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty si na prestižním turnaji výběrů do 19 let - CEE Cupu - zahrají finále! Sparta v prvním sobotním utkání porazila Dinamo Záhřeb díky trefě Petra Pudhorockého 1:0 a na prvním místě tabulky se udržela díky výhře Besiktase nad Šchtarem Doněck 1:0. Ve druhé skupině Slavia zdolala Burnley 1:0 gólem Jonáše Kneifela a zahraje si tak o třetí místo.



SESTŘIH: Sparta - Dinamo Záhřeb 1:0

Třetí hrací den zahájil zápas mezi Spartou a chorvatským hegemonem Dinamem Záhřeb. Sparta potřebovala k postupu do finále výhru a zároveň doufat, že v dalším utkání Šachťar nevyhraje, což se vyplnilo.

V úvodu zahrozilo Dinamo, když Bernard Karrica vyzkoušel pozornost Adama Benady střelou za vápnem, ale sparťanský brankář si s jeho pokusem poradil a míč vyrazil. Do další příležitosti se dostalo opět Dinamo, když se dostal ke střele Dominik Rešetar, ale Benada se proti jeho pokusu vyznamenal a vyrazil míč na roh.

Ve velké šanci se objevil Karrica, jež si skvěle navedl míč na pravačku a vystřelil, jenže jeho pokus těsně minul pravou tyč. Po půl hodině hry si Kozák poradil s obránci Dinama, dostal se ke střele z hranice pokutového kopu, ale trefil brankáře Čavlinu. V prvním poločase diváci branku neviděli a do šaten tak šly oba týmy za nerozhodného stavu.

Do druhého poločasu vstoupila Sparta se čtyřmi novými hráči, kteří byli v prvním poločase šetřeni, jelikož hráli již ve včerejším zápase. Na hřiště přišli Michal Szewieczek, Adam Karabec, Felix Čejka a Václav Sejk.

Sparta se díky těmto změnám více dostala do hry a hned po pár minutách druhé půle byl nedovoleně zastaven Čejka a rozhodčí ukázal Karricovi za tento zákrok žlutou kartu. V 57. minutě zahrozil opět Karrica, ale Benada byl připraven.

O chvíli později se dostala Sparta do vedení. Karabec našel Petra Podhorockého, ten si míč zpracoval a pravačkou ho poslal k levé tyči. Těsně před koncem zápasu se útočník Dinama řítil sám na bránu, ale byl na poslední chvíli zastaven výborným obranným zákrokem v podání sparťanského obránce. Sparta v nastavení nedovolila Dinamu další větší šanci a po výhře 1:0 se dostala do čela tabulky skupiny A, kde už také zůstala a ve finále se střetne s obhájci titulu z Palmeiras.

SESTŘIH: Slavia - Burnley 1:0

Slavia vstoupila do zápasu, ve kterém si mohla zajistit postup do boje o třetí místo, aktivně a hned ve třetí minutě zahrávala roh. Míč proskákal malým vápnem, dostal se k Javieru Nerudovi, který ho ale nebyl schopen dopravit mezi tři tyče.

Po necelé čtvrhodině hry se probíjel po pravém křídle Vojtěch Šilhan, navedl si míč doprostřed hřiště a levačkou protáhl brankáře Allena, který s obtížemi vyrazil na roh. Z této standartní situaci vzniklo další nebezpečí pro obranu Burnley. Ve vápně se dostal do dobré pozice Denis Alijagič, ale míč špatně trefil a z nadějné šance nic nebylo.

Na další příležitost si museli diváci počkat do 30. minuty, kdy se dostal míč k Eichlerovi, který natáhl ke střele, ale brankář Allen ji viděl a vyrazil na roh. V samém konci prvního poločase se dostal k centru z levé strany Neruda, našel na zadní tyči Šilhana, jež ale branku z dobré pozice minul.

Slavia začala druhý poločas tak, jak skončila ten první. Zahrávala roh a na přední tyč si naběhl Jan Walter, dostal se ke střele, ale obrana Burnley ji zblokovala na roh. Slávisté se dočkali ve 45. minutě. Burnley vhazovalo aut, jenže Slavia jejich obránce napadala, míč mu uzmula a vyslala Kneifela do šance. Ten si s ní zkušeně poradil, prostřelil Allena a poslal Slavii do vedení.

Na začátku další akce byl aktivně hrající Šilhan, který centroval na přední tyč, tam se zjevil Adam Toula a snažil se přehodit brankáře soupeře. To se mu podařilo, ale jeho oblouček skončil na levé tyči. V 78. minutě si naběhl na centr Štětka, jeho hlavička však mířila těsně vedle.

V nastavení ještě mohlo Burnley vyrovnat, když hlavičkoval Jayden Major, jenže nezamířil dobře a rozhodčí chvíli na to odpískal konec utkání. Slavia si díky výhře 1:0 zajistila druhé místo ve skupině a postup do souboje o bronz.

SESTŘIH: Šachtar - Besiktas 0:1

Besiktas překvapil ukrajinský Šachťar, který tahal po celý zápas za kratší konec. Utkání nakonec rozhodla, po chybě v rozehrávce, trefa Emreho Yildize. Výhra Besiktase znamená, že Sparta si v úterý zahraje finále s Palmeiras.

Šachťar potřeboval k postupu do finále jakoukoliv výhru nad svým tureckým soupeřem. Tomu už naopak o nic nešlo, neboť bylo už před zápasem jisté, že skončí ve skupině A na posledním místě.

Prvních 20 minut se odehrávalo spíše ve středu hřiště a žádná velká šance k vidění nebyla. K první velké příležitosti došlo až po půl hodině hry, když zahrával kapitán Besiktase Anil Gonderic přímý kop z 20 metrů, ale jeho hezkou střelu, která mířila k pravé tyči, vyrazil brankář Šachťaru Mykyta Turbaievskyi.

V 35. minutě se dostal do velké šance Yusuf Kiziltas, který obešel ukrajinského obránce a levačkou mířil nádherně do levé šibenice. Brankář ukrajinského týmu se ale nádherně proletěl vzduchem a jeho střelu vyrazil na roh. První poločas tak skončil nerozhodně 0:0

Hned v úvodu druhého poločasu se do velké šance dostal Besiktas, ale střela z malého vápna netrefila branku. Ve 46. minutě skvěle prošel Gonderic středem hřiště přes dva hráče a Kobilynaskyi ho následně fauloval, za což viděl od rozhodčího žlutou kartu.

O chvíli později se dostal do ojedinělé šance Šachťar, když dostal Abdula Abdulaiev možnost zahrání přímého kopu z nadějné pozice, jenže jeho střela mířila vysoko nad branku stráženou Cinarem.

Po hodině hry vystihl přihrávku ve vápně Šachťaru Emre Yildiz, zakončil přesně k pravé tyči a poslal Besiktas do vedení. V 70. minutě byl navíc vyloučen hráč Šachťaru Denys Svitiukha, který upadl ve vápně, rozhodčí mu ihned udělil žlutou kartu, a jelikož svoji první viděl o tři minuty dříve, byl vyloučen a musel ze hřiště. Besiktas již vedení uhájil a Šachťar si tak zahraje “pouze”zápas o třetí místo. Naopak slaví Sparta, která se díky tomu dostala do úterního finále, ve kterém vyzve brazilské Palmeiras.

ZÁZNAM: Palmeiras - Altinordu 4:2

Palmeiras, kteří už měli postup do finále zajištěn, nastoupili do sobotního zápasu s obměněnou sestavou. V úvodních minutách přenechali iniciativu Altinordu, které se dvěma brankami dostalo do vedení. Chvíli po druhé inkasované brance však Brazilci snížili zásluhou Lucase. Po přestávce vyrovnal kapitán Tomás a v závěru utkání rozhodl o výhře střídající Gabriel. 

Do zápasu vstoupilo lépe Altinordu, které více drželo míč a snažilo se kombinovat, ale do první velké šance se dostali Palmeiras. Ve 13. minutě se po kombinaci ve středu hřiště objevil Gustavo Samuel tváří tvář brankáři Canovi, který ale jeho střelu vykopl nohou.

Chvíli na to se ale gólově prosadilo Altinordu, když se ve vápně zjevil nikým nehlídán Mustafa Kaya a z první napálil míč do branky. Po dalších deseti minutách skvěle prodribroval přes brazilské obránce Altar Han Hidayetoglu a trefil tyč! Míč se k němu však vrátil a on jej levačkou uklidil do brány.

Palmeiras to ale nepoložilo. Po špatné rozehrávce Turků se ke střele dostal Geilson, Can ji pouze vyrazil před sebe, kde byl nehlídán Lucas, jež snížil na 1:2. Těsně před koncem poločasu se v obrovské šanci ocitl kapitán Palmeiras Tomás, kterému míč hezky naservíroval Danilo, ale brazilský záložník mířil z malého vápna těsně vedle levé tyče.

První velkou příležitost druhého poločasu měl na svědomí v 53. minutě Muzaffer Kocaer, ale jeho střela mířila pouze doprostřed branky. Z následného protiútoku se opakovala šance z prvního poločasu. Danilo opět výborně našel Tomáse, který se tentokrát nemýlil. Z hranice pokutového kopu poslal levačkou míč přesně k levé tyči a vyrovnal na 2:2.

Po hodině hry viděl druhou žlutou Hidayetoglu a byl vyloučen. Pět minut před koncem zápasu se počet hráčů na hřišti vyrovnal, když šel na polovině hřiště do souboje pozdě Pedro a rozhodčí mu udělil druhou žlutou kartu. Jenže to nevydrželo dlouho. Nervy na uzdě neudržel Ahmet Akgüney, zezadu sestřelil hráče Palmeiras, viděl také druhou žlutou a musel opustit hřiště.

Když už se zdálo, že zápas skončí remízou, udeřil dvakrát Gabriel. Nejprve se trefil z přímého kopu, když brankář Can nedosáhl na jeho střelu. V páté minutě nastavení upravil skóre na konečných 4:2 opět Gabriel, když si našel míč ve vápně a nedal tureckému brankáři šanci. Palmeiras tak zakončili skupinovou fázi s plným počtem bodů na kontě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud