Policie odložila podezření z nebezpečného vyhrožování na internetu. Poslanec ANO se nebál o život

Kriminalisté odložili případ nenávistného příspěvku, který se objevil v diskusi pod článkem serveru Blesk.cz o výrocích poslance hnutí ANO Pavla Růžičky k protivládním demonstracím. Podezření z nebezpečného vyhrožování se podle dozorující státní zástupkyně Petry Gřivnové neprokázalo. Důvod? Poslanec se údajně nebál o život.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec ANO Pavel Růžička

Poslanec ANO Pavel Růžička | Foto: hnutí ANO/Michaela Danelová/koláž iRozhlas.cz

„K vašemu dotazu vám sděluji, že trestní věc podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování byla odložena policejním orgánem, neboť ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu a není namístě věc vyřídit jinak,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Petra Gřivnová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3.

Podezření z nebezpečného vyhrožování. Policie prověřuje příspěvek pod článkem o poslanci ANO

Číst článek

„Posouzen byl obsah a povaha pohrůžky, její způsobilost vzbudit důvodnou obavu, následky pro poškozeného,“ reagovala dále státní zástupkyně na dotaz, proč se případ vyšetřovatelé rozhodli odložit. Zda policisté oslovili i autora údajné výhrůžky, Gřivnová nechtěla říct.

Přímo v usnesení o odložení věci, které má server iROZHLAS.cz k dispozici, se píše, že nenávistný příspěvek nevzbudil důvodnou obavu o život.

„Autor komentáře nikterak nevyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou, nýbrž poslanci Ing. Růžičkovi doporučuje, aby v zájmu své bezpečnosti se na veřejnosti ohlížel přes rameno,“ stojí v odůvodnění.

„Ačkoliv je možné tento komentář interpretovat jako hrozbu, neboť zjevně není dokončen a čtenář se může domnívat, že za třemi tečkami je míněna hrozba, tak rovněž lze tento komentář vykládat jako doporučení k dbání své zvýšené opatrnosti, kdy toto dokládá i fakt, že tento komentář nebyl vnímán Ing. Růžičkou jako výhružka nebo hrozba a tato v něm nikterak nevzbudila důvodnou obavu,“ uvádí dále policejní dokument.

‚Ohlížej se přes rameno‘

Článek, který server Blesk.cz publikoval na začátku června, se týkal výroků poslance Růžičky k protivládním demonstracím organizovaným spolkem Milion chvilek pro demokracii. Jednomu z pisatelů, který se ho ptal na vyslovení nedůvěry vládě, v e-mailu odpověděl, že jelikož je z Prahy, nemá význam mu něco vysvětlovat.

Poslanec doslova napsal: „Jelikož jste z Prahyyy, tak Vám nemá vůbec význam něco vysvětlovat, naštěstí jsou ještě normální lidé mimo Prahu,“. Růžička se později za svá slova omluvil s tím, že šlo o nadsázku.

V diskusi pod článkem se posléze objevil následující příspěvek: „Posr** Ing. Pavle Růžičko, radím ti: v zájmu vlastní bezpečnosti se každý den na veřejnosti ohlížej přes rameno. Nespoléhej na svoje ‚zkušenosti‘ z Kosova či Iráku, protože až to budeš čekat nejméně, tak…“

Příspěvek od uživatele barda, který se objevil v diskuzi pod článkem na Blesk.cz. | Zdroj: reprofoto Blesk.cz

Policisté se věcí zabývali z podnětu Růžičkova poslaneckého kolegy Petra Venhody (ANO). Podle něj šlo o závažné vyhrožování. „Bylo to více než za čárou. Kolega to nahlásit nechtěl, já s tím ale nesouhlasím,“ řekl redakci už dříve Venhoda.

kno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme