Stebe dnes ve Gstaadu zvládl čtvrtfinále i premiérové semifinále na okruhu ATP

27. 7. 2019, 18:08
Aktuality 3
ATP GSTAAD - Cedrik-Marcel Stebe dnes na antuce ve švýcarském Gstaadu vyhrál dva třísetové duely a po premiérovém semifinále na okruhu ATP se může těšit i na zítřejší finále. V něm se osmadvacetiletý Němec, jehož kariéru přerušily dvě dlouhé pauzy zaviněné zraněním, utká se Španělem Albertem Ramosem.
Cedric-Marcel Stebe

Vítěz chlapeckého US Open 2008 Cedrik-Marcel Stebe býval nadějí německého tenisu. V 21 letech se vyšplhal na 71. místo světového žebříčku, na kontě měl skalpy Nikolaje Davyděnka, Fabia Fogniniho či Juana Carlose Ferrera a dostal se do daviscupového výběru.

Jenže v sezoně 2013 si poranil kyčel a musel na operaci, která jeho slibně nastartovanou kariéru zastavila. Od září 2013 do března 2016 dva a půl roku půl nehrál a vypadl ze světového žebříčku.

Stebeho čekal těžký návrat zpět do tenisového kolotoče, přesto se během sezony 2017 především přes úspěchy na challengerech vrátil do Top 100 a pomalu útočil i na překonání svého žebříčkového maxima.

Když už se ale německý tenista dostal do osmé desítky, znovu ho zradilo zdraví. Na podzim si poranil pravé zápěstí a na konci února 2018 musel na operaci. Lékaři mu totiž oznámili, že pokud chce v kariéře pokračovat, musí s rukou na operaci.

"Byl to jediný způsob, jak zase hrát konkurenceschopný tenis," uvedl tehdy na sociálních sítích Stebe.

A operace se lékařům povedla. Letos v dubnu se Stebe na kurty vrátil a začíná hrát konkurenceschopný tenis. Z prvních deseti zápasů sice vyhrál jen dva proti outsiderům, ale tento týden na antuce ve švýcarském Gstaadu prožívá svůj životní turnaj. 

Osmadvacetiletý Němec, jehož dosavadním maximem na okruhu ATP byla tři čtvrtfinále, se totiž v horském městečku ležícím v nadmořské výšce zhruba 1050 metrů prodral již do finále.

Stebe nejprve porazil Francouze Constantina Mouteta a další tři soupeř přetlačil ve třech setech. Už ve středu vyřadil českého tenistu Jiřího Veselého a na další dva duely si musel tři dny počkat.

Až dnes tedy zdolal 6-4 2-6 6-4 Itala Thobiase Fabbiana, jejichž souboj se včera kvůli dešti nestihl odehrát, a poprvé v kariéře postoupil do semifinále. A v něm o pár hodin později zdolal 3-6 6-1 6-2 Portugalce Joaa Sousu, který nedokázal navázat na skalp nasazené jedničky Roberta Bautisty.


Semifinálový duel na začátku komplikoval déšť. Po první pauze se Stebe dostal do brejku, ale po chvíli byl zápas znovu přerušen. Němec pak brejk nepotrdil a první set nakonec ztratil. Ale vývoj dokázal otočit a může se těšit na nedělní zápas o titul.

O ten si Stebe zahraje proti Albertu Ramosovi s nímž jediné vzájemné utkání před deseti lety na turnaji Futures prohrál. Jednatřicetiletý Španěl Ramos v dnešním prvním semifinále porazil 7-6 6-4 krajana Pabla Andújara a posedmé v kariéře postoupil do finále. Jediný triumf slavil v Bastadu 2016.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 586.140 eur
sobotní výsledky (27. 07. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Stebe (Něm.) - Fabbiano (It.) 6-4 2-6 6-4
• Dvouhra - semifinále •
Stebe (Něm.) - Sousa (5-Portug.) 3-6 6-1 6-2
Ramos (Šp.) - Andújar (7-Šp.) 7-6(3) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Fransoas
Na rozdíl od Jirky Veselého nabral po zranění určitě lepší formu
Stebe,což dokazuje postupem do finále.Nechám se překvapit jak to dopadne.Je však možné,že může i překvapit.
Reagovat
Fandina
Jj, porazil J1rku, tak teď jede ... úsměvf.

Ale vážně, já se ani nedivím, že se mu teď daří. Já byla na jeho zápase s Veselkou v Umagu a fakt se mi líbilo jak hrál. Sice jsem si myslela, že je vyšší a silnější z televize, ve skutečnosti je spíš subtilnější štírek, ale fakt se mi líbilo jak tam hrál. Veselka ho tam porazil po tříhodinovém maratonu, což se mu teď v Gstaadu nepodařilo zopakovat.
Návrat po zranění a pouze se daří.
Reagovat
Fandina
Návrat po zranění a pauze se Stebemu evidentně daří. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist