737 MAX opět ve vzduchu. TUI ho přes Česko přesunul do Nizozemska

Boeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUIBoeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUI

Po více než měsíci letěl nad Evropou opět Boeing 737 MAX. Letecká společnost TUI Nederland se rozhodla letadlo po čtyřech

Po více než měsíci letěl nad Evropou opět Boeing 737 MAX. Letecká společnost TUI Nederland se rozhodla letadlo po čtyřech měsících od uzemnění přesunout ze Sofie do Amsterdamu. Piloti museli  zvolit velmi nezvyklou cestu: mimo Německo.

Letadlo registrace PH-TFO zachytila aplikace Flightradar24.com.  Letadlo bez cestujících letělo výrazně níže, než je běžné: v maximální letové hladině 20 tisíc stop.

Ještě zajímavější ale byla trasa letu: zatímco let ze Sofie do Amsterdamu trvá běžně lehce pod tři hodiny, teď trval přes čtyři a půl hodiny. Důvodem byla nezvyklá trasa: Německo stále nedovoluje ani technické přelety a tak z Rakouska zamířilo letadlo přes Česko do Polska a Německo obletělo.

Naposledy Boeing 737 MAX 8 letěl v červnu, kdy si ho přepravovalo do svého zázemí letecká společnost Norwegian. Letadlo tehdy muselo neplánovaně přistát ve Francii, protože ho Němci nepustili do svého vzdušného prostoru.

Zákaz provozu s cestujícím platí u letadel 737 MAX od 12. března letošního roku. Kdy dojde k návratu do provozu zatím není jasné. TUI přesunul na svoji základnu na letišti Schiphol letadlo, které v den zákazu letělo z Egypta a muselo přistát už v Sofii. Teprve teď získala TUI povolení pro prázdný přelet.

Tagy Boeing 737 MAX Top TUI uzemnění letadel 737 MAX
39 komentářů