Ven z města

Šikovné ruce umělců: Nádherná posvátná stavba, která vám svou krásou vyrazí dech

Modrá mešita v Istanbulu je nádherná stavba a návštěvníka zaujme především svou velikostí / Shutterstock
Hagia Sophia, překrásnou posvátnou stavbu, která je symbolem Istanbulu, snad zná každý. Ale pojďme se podívat i na majestátní Modrou mešitu, která je jedním ze symbolů Istanbulu již od 17. století. Oficiální název Modré mešity je Sultan Ahmet Camii podle svého zakladatele sultána Ahmeda.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

27. července 2019   |   20:46

Istanbul přímo dýchá historií a orientem. Toto magické turecké město, kde se setkává východ i západ, nabízí mimořádné kulturní zážitky. Není mnoho měst, která by měla takovou koncentraci historických památek, nákupních zón, hotelů a restaurací na relativně malé rozloze. Istanbul je přehlídkou slavné minulosti.

Modrá mešita

Nádherná stavba návštěvníka zaujme především svou velikostí. Rozhodně je ale zajímavá i svou významností, jelikož má šest minaretů. Více jich už má jen Mekka, jejíž mešita má minaretů sedm. Ten sedmý byl ovšem dostavěn právě poté, co vznikla Modrá mešita v Istanbulu.

Istanbul na vás dýchá historií a orienem a nabízí mimořádný kulturní zážitek

Smělost mladého sultána

Smělost a drzost. Tak by pojmenovali troufalé plány 19-letého sultána Ahmeda I. Chtěl vystavět obdivuhodnou mešitu hned naproti slavné Hagii Sofii. Výstavba trvala 7 let. Sultán dokonce první den výstavby sám přiložil ruku k dílu. Mešita byla slavnostně otevřena v roce 1617, ale mladý sultán pár měsíců na to zemřel.

Proč modrá?

Pravý název mešity je Mešita Sultana Ahmeda. Přezdívku modrá získala díky modrým keramickým dlaždicím, které zdobí její interiér. Byly vyrobeny a dovezené z města Iznik a celkem se jich v mešitě nachází 20 000 kusů. Mozaiky ve tvaru tulipánů, verše z Koránu a bohatě zdobené stěny se vyjímají ve slunečních paprscích, které se prodírají přes 260 oken. Sultán Ahmed se domníval, že všudypřítomná modrá barva pomůže věřícím při jejich obracení se k Bohu.

Stavba je podepřena čtyřmi pilíři, tzv. sloními nohami. Když zvednete uprostřed hlavu, uvidíte, že kopule mešity tvoří čtyřlístek, i rohy jsou zdobeny polokopulemi a na třech stranách je interiér ozdoben balkonem. Nasvícení interiéru zajišťuje nespočet malých prosklených okének a také lustr zavěšený na obrovském řetězu. Na obrovských lustrech s tisíci světel visících z vysokých stropů zaoblených kupolí nenajdete ani jednu pavučinu. Ne, nechodí sem každý den četa uklízeček. Na lustrech jsou kousky pštrosích vajec, které pavouky odpuzují.

Šest minaretů

Sultán Ahmed prý rozkázal přistavit šest minaretů, dlouhých a úzkých sloupů ve tvaru ořezané tužky, z nichž se ozývá svolávání k modlitbě. Tehdy měly mešity v Turecku od jednoho do čtyř minaretů a jediná 6-minaretová mešita byla ta v Mekce, v nejsvětějším místě muslimů, kam každoročně směřují miliony poutníků. Legenda ovšem říká, že sultán chtěl původně postavit minarety ze zlata (což se turecky řekne "altin"), ale došlo prý k drobnému nedorozumění a místo zlatých (altin) minaretů jich postavili "alti" neboli šest. Zda došlo k jazykové chybě či někdo špatně slyšel se už dnes nedozvíme. 

Zajímavosti

V rohu komplexu mešity najdete dvě muzea koberců přístupná veřejnosti. Zajímavé na nich je kromě nesmírně cenných starobylých exponátů to, že se nachází v bývalém královském pavilonu. 

Mešita dodnes slouží k modlení, ale je zpřístupněna všem zvědavým turistům. Její krásu tak dnes mohou obdivovat návštěvníci z celého světa. Zavítali do ní i Papež František či bývalý prezident Spojených států Barack Obama. Pokud navštívíte Istanbul, určitě si nezapomeňte vyhradit čas na prohlídku mešity, projděte se po jemných kobercích a obdivujte šikovné ruce byzantských stavitelů a umělců.

Další zajímavé články
Reklama