Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pořádně horké basketbalové léto, hvězdy NBA roztočily řádný přestupový kolotoč

Sport

  6:03
Praha - Přes měsíc se mohou basketbalisté Toronta pyšnit zlatou trofejí Larryho O’Briena a oslavovat finálovou výhru nad favorizovanými Golden State Warriors. Od čtrnáctého června se neodehrál v NBA jediný zápas, přesto se fanoušci i experti shodují, že máme za sebou zřejmě nejšílenější měsíc v historii nejlepší ligy.

Kyrie Irving (vlevo) a Al Horford během přípravy na novou sezonu NBA. foto: ČTK/AP

Slavná NBA už dávno není sportem sledovaným jen od října do června, kdy se odehraje základní část a následné play-off určí šampiona daného ročníku. Vedení soutěže se podařilo prodat ligu fanouškům na sociálních sítích takovým způsobem, že se o ni zajímají 365 dní v roce. Když se nehraje, řeší se hráčské výměny a těch bylo v posledních dnech opravdu požehnaně.

Rostoucí počet amerických omluvenek

Američané opětovně potvrdili, že z reprezentačních akcí se zajímají jen o olympijské hry a na ostatní akce posílají „béčko“. Účast na zářijovém mistrovství světa, kde se výběr USA střetne mimo jiné s českým výběrem, odmítli z různých důvodů třeba Paul George, Russell Westbrook, Jimmy Butler a Anthony Davis, které všechny čeká zvykání si na nový tým. Už dříve se z národního týmu odhlásily další hvězdy James Harden, Stephen Curry, LeBron James nebo Damian Lillard. Světový šampionát se v Číně hraje od 31. srpna do 15. září.

„Liga je populárnější než kdy dříve. Basketbal je v tomhle možná na svém vrcholu. Jenže to se říkalo už před lety a stále je na tom lépe. NBA teď sleduje snad opravdu každý,“ říká reportér televize ESPN Adrian Wojnarowski, který má v týmech skvělé kontakty a o přestupech často informuje dřív než samotný klub.

A kde že vybuchla letos největší přestupní bomba?

Kandidátů je hned několik, vždyť dres pro novou sezonu změnilo hned šest hráčů vyhlášených mezi nejlepšími patnácti v uplynulém ročníku. Hodně se čekalo na rozhodnutí Kevina Duranta, ostrostřelce donedávna ve službách mocných Golden State.

Dusno kolem Irvinga

A přestože si během finálové série přetrhl achilovku a bude zhruba rok mimo hru, zamířil do mladého newyorského klubu Brooklyn Nets, kde ho doplní rozehrávač Kyrie Irving, v minulé sezoně opora Bostonu.

Také Irving má kolem svého konce v minulém týmu opředený příběh. Šikovný hráč, kterému se technikou s míčem vyrovná málokdo na světě, si před dvěma lety vydupal odchod z Clevelandu, kde nebyl spokojený se souhrou s LeBronem Jamesem a byl vyměněn do Bostonu. Tam se etabloval jako hlavní lídr, a ještě před necelým rokem na tiskové konferenci hlásil, jak si přeje v týmu zůstat.

Hráč Bostonu Kyrie Irving střílí při zápasu NBA proti Washingtonu.

Jenže v průběhu sezony Celtics nepůsobili dvakrát kompaktně, v médiích se pak pravidelně objevovaly spekulace ohledně hádek Irvinga s mladšími spoluhráči a v závěru ročníku už bylo jasné, že v týmu nezůstane.

„Poprvé ve své profesionální kariéře jsem si vybral, kde chci hrát. Moc se na Brooklyn těším a věřím, že dokážeme velké věci,“ tvrdí nyní opět spokojený sedmadvacetiletý rodák z Melbourne.

Rušno bylo i na přestupovém trhu, který je přímo napojen na trh s volnými hráči. Hvězdy NBA získaly v posledních letech takovou moc, že nezáleží na tom, na jak dlouho mají podepsanou smlouvu, stejně jsou si schopny vynutit výměnu do jiného klubu.

To je přesně případ Anthonyho Davise. Mimořádně atleticky vybavený podkošový hráč schopný dominovat na obou koncích palubovky se téměř dva roky před koncem své smlouvy v New Orleans rozhodl, že tam není spokojen a požádal o výměnu.

Vedení Pelicans ho sice nevyměnilo okamžitě, ale druhou polovinu sezony už ho pouštělo na hřiště spíše sporadicky, aby se nezranil a jeho hodnota neklesla. Krátce poté bylo jasno: Davis bude od podzimu působit v Los Angeles Lakers, kam chtěl být podle svých slov vyměněn nejvíce. V Lakers se sejde s jedním z nejlepších hráčů historie LeBronem Jamesem, který má v závěru kariéry znovu hvězdného parťáka.

Liga hráčských agentů?

Stojí za zmínku, že jak James, tak Davis mají stejného agenta Riche Paula a spekuluje se, že k výměně do Los Angeles došlo zčásti také díky tajné dohodě přes něj.

„Je to liga o známostech. Jeden agent nemá rád druhého a nechce, aby jeho hráč hrál s hvězdou od druhého agenta. Takhle se tvoří hráčské aliance a agenti tím mají na ligu obrovský vliv,“ tvrdí reportér ESPN Zach Lowe.

Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese.

Největší poprask ale zřejmě způsobili městští rivalové Lakers, Los Angeles Clippers. Tým, který před pěti lety koupil bývalý ředitel firmy Microsoft Steve Ballmer, stoupá v poslední době vzhůru a nyní udělal výrazný krok směrem k historicky prvnímu mistrovskému titulu.

Clippers totiž dokázali přesvědčit k podepsání smlouvy největší hvězdu loňského ročníku Kawhiho Leonarda. Univerzální křídelník se dokázal vyhrabat ze zdravotních potíží a po výměně do Toronta znovu povstal mezi velké postavy ligy.

Outsidera v podobě jediného kanadského týmu v NBA dovedl až do finále, kde zajistil svému týmu historicky první titul a získal cenu pro nejužitečnějšího hráče finále. Jenže po sezoně mu skončila smlouva a dlouhodobě se mluvilo o tom, že by rád hrál v rodné Kalifornii.

Leonardmánie

Právě jeho rozhodování o budoucím působišti poukazuje na to, jak je NBA v současné době populární. Od 30. června, kdy se mohou oficiálně oznamovat nové smlouvy, kolovaly po sociálních sítích zaručené informace o tom, kde osmadvacetiletý basketbalista bude hrát.

Fanouškům se ho podařilo vyfotit v Los Angeles krátce před schůzkou s Clippers i Lakers, jiní ho zase zachytili vystupovat z letadla v Torontu. Na sociální sítě uniklo jméno hotelu, kde se má sejít s manažerem kanadského týmu a během pár hodin byly před hlavním vchodem do budovy tisíce fanoušků v dresech. Jedna z kanadských televizí dokonce z vrtulníku sledovala Leonardovo auto a záběry vysílala přímým přenosem.

Oslavy v ulicích Toronta

„To, co předvedli fanoušci v Torontu, bylo něco neskutečného. Myslím si ale, že tím Kawhiho trochu odradili. On sám má rád klid a takový poprask asi nebyl nic pro něj,“ myslí si bývalý hráč a nyní televizní komentátor Jalen Rose.

Leonard navíc na všechny tak trochu vyzrál. Obvolával hráče po celé lize, kdo by s ním chtěl hrát, dohodl se s křídelníkem Paulem Georgem z Oklahomy a postavil Clippers před rozhodnutí: Získejte George, nebo jdu jinam!

Celek z Los Angeles dokázal přesvědčit Oklahomu k výměně George a rázem se stali zřejmě největším kandidátem na titul.

Rozpoutali tím však jen pád dalšího domina, když se po ztrátě hvězdného spoluhráče naštvala opora Oklahomy Russell Westbrook a dohodl si s klubem také naprosto neočekávanou výměnu do Houstonu.

Všichni se ale shodují, že tohle léto bylo pro NBA skvělé.

Důvod? V tuhle chvíli máme klidně osm týmů, které můžou reálně pomýšlet na zisk titulu, a není žádný úplně jednoznačný favorit jako v posledních sezonách. Příznivcům teď nezbývá než přečkat pár týdnů klidu, než se celý kolotoč rozjede nanovo.

Tentokrát již zase primárně ten herní, na palubovkách.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!