Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Část kradených dat klientů T-Mobilu měla odkoupit agentura STEM/MARK na fiktivní fakturu, vyplývá z rozsudku

Česko

  14:19
Praha - Za část kradených dat 1,2 milionu klientů od telekomunikačního operátora T-Mobile měla agentura STEM/MARK zaplatit nejméně 120 000 korun. Citlivá data měla odkoupit od dvou bývalých zaměstnanců a tuto transakci krýt pomocí fiktivních faktur. Za zcizení a prodej dat byli oba tehdejší zaměstnanci T-Mobilu pravomocně odsouzeni, pokutu dostal rovněž samotný operátor, který nedostatečně zabezpečil data více než milionu zákazníků.

T-Mobile (ilustrační foto). foto: Reuters

Vyplývá to z rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 10, uvádí server iRozhlas.cz. Data měl pro firmu odkoupit někdejší manažer T. Ř., který tehdy v agentuře zastával pozici zástupce ředitele. Platbu za citlivé údaje kryl pomocí fiktivní faktury. Mimo jiné na opravu IT sítí, včetně stavebních prací v call centru. Podle soudu ale tyto práce nikdy nebyly provedeny.

V rámci takzvaného narovnání se Ř. přiznal, uhradil škodu a musel rovněž darovat státu peníze určené na pomoc obětem trestné činnosti. Díky tomu bylo podle informací serveru trestné stíhání zastaveno, přičemž poškozený T-Mobile s takovýmto řešením souhlasil.

Současné vedení agentury STEM/MARK se od Ř. distancuje. Stávající ředitel společnosti Jan Tuček pro iRozhlas.cz řekl, že celou kauzu považuje za uzavřenou a vnímá ji jako selhání jednotlivce.

T-Mobile musí zaplatit pokutu 3,6 milionu kvůli krádeži dat 1,2 milionu klientů

Pokutu dostal rovněž samotný operátor. Za nedostatečnou ochranu citlivých dat mu Úřad pro ochranu osobních údajů udělil pokutu ve výši 3,6 milionu korun. Podle mluvčí T-Mobilu společnost od té doby posílila bezpečnostní opatření, aby k podobným případům v budoucnu nemohlo dojít. Ke krádeži dat došlo v dubnu roku 2016. Dvěma bývalým zaměstnancům za to soud na začátku července vyměřil podmíněné tresty ve výši 1,5 a 2,5 roku. Zároveň musí zaplatit pokutu 108 000 a 189 000 korun.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...