Reklama
Dnes je pátek 19.04.2024     svátek má Rostislav

Pondělí rozhodne o osudu koalice

Ilustrační foto: archiv JL
Ilustrační foto: archiv JL

28.7.2019 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan
,
Pavel Bajer

Pondělní mimořádné zastupitelstvo rozhodne, jestli radniční koalice v Jihlavě bude dál vládnout nebo se rozpadne. Koalice je složena z Fóra Jihlava, KDU-ČSL, ODS a Žijeme Jihlavou!. 
Koaliční krizi vyvolala rezignace na post náměstka jihlavské primátorky Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL). Nyní se chce opět na post náměstka vrátit. Bez lidovců by koalice ztratila většinu. 
Ačkoliv zbylí členové koalice hovoří o tom, že koalice pokračuje dál, opozičnímu ANO se podařilo svolat mimořádné jednání zastupitelstva. 
V rozjitřené koaliční atmosféře dochází ke vzájemnému obviňování ze lži a manipulací. 
Dosud poslední kapkou do koaličního hádání jsou pondělní věty na Kalinově facebookovém profilu. „Dnes ráno vzniklo komando FJ (Fórum Jihlava) ve složení předseda představenstva Mirek Tomanec a předseda DR Martin Burián (správně má být Burian) do kanceláře výkonného ředitele JVAK a.s (Jiřího Benáčka) a stáhli obsah notebooku s cílem zajistit kompro.“
Předseda Tomanec (Fórum Jihlava) takové tvrzení odmítá. Fórum k tomu vydalo své prohlášení. „Jediní oprávnění představitelé majitele, tedy předseda dozorčí rady a předseda představenstva, přišli za svým podřízeným a chtěli řešit zálohování dat firmy (do této doby se neprovádělo). Zaměstnanec, v tomto případě p. Benáček, odešel z práce, nechal na stole prázdný počítač, nastoupil na nemocenskou. Zástupci majitele nic z počítače nestahovali,“ napsali mimo jiné. 
„Na stole zanechal úplně prázdný počítač, takže zcela zjevně musel být na tuto situaci nějak připraven,“ dodal pro JL předseda představenstva Tomanec. 
Předseda dozorčí rady Burian, který je civilním povoláním IT technik, Tomancovu verzi potvrdil. „Kalina lže,“ říká jednoznačně ke Kalinovu tvrzení, že něco kopírovali. „Nedošlo ani k fyzickému připojení externího disku,“ sdělil JL. 
Benáček svůj odchod z kanceláře JL potvrdil. Říká však, že data má JVAK uložená na serveru a datovém centru. Burian ale JL sdělil, že mu ředitel JVAK v kanceláři řekl, že tam nejsou nahraná všechna. 
Kalinovi se také nelíbí, že jako člen představenstva JVAK o ničem nevěděl. K dotazu JL, čím si to vysvětluje, že se celá záležitost odehrála bez jeho vědomí, odpověděl JL e-mailem: „Nevím. Vysvětlovat mají pachatelé.“ 
Podle Tomance se však na zmíněném postupu dohodli minulý čtvrtek na představenstvu, kterého se Kalina bez omluvy nezúčastnil. 
Kalina JL potvrdil, že na představenstvu nebyl, argumentoval však tím, že mu byl zaslán program, ale nic takového nemělo být na pořadu jednání. 

Porušení správy dat může být i trestný čin
Podle advokáta Radka Ondruše patří mezi povinnosti při správě majetku společnosti i správa a ochrana dat na elektronických nosičích. Upřesnil, že porušení těchto povinností může vzbudit podezření z protiprávního jednání, které za určitých okolností může být i trestným činem. 
„V případě, pokud by se prokázalo, že došlo k neoprávněnému úmyslnému vymazání nebo zničení dat v počítačovém systému nebo na nosiči informací bez vytvoření jejich záloh,“ upřesnil brněnský advokát.  
Svolání mimořádného zastupitelstva iniciovalo opoziční ANO. Na dotaz JL představitel jihlavského ANO Radek Popelka prozradil, že náměstek Kalina má jejich důvěru. Naopak nedůvěřují radě ve stávajícím složení. To, co se děje okolo Kaliny, považuje za dozvuk volebního boje Fóra Jihlava, „které potřebuje mít nějakého „třídního“ nepřítele.“ 
Dle bývalého náměstka jihlavského primátora Popelky, ANO na pondělní mimořádné zastupitelstvo žádné překvapení nechystá. 
Jak sdělil, o případné koalici s účastí ANO s nikým nejednali. „Zatím jsme necítili potřebu,“ uvedl. Popelka očekává širší diskuzi zastupitelů, „ze které něco určitě vzejde“. 
ANO vyhrálo v loňských komunálních volbách a v jihlavském zastupitelstvu je nejsilnější. Disponuje deseti hlasy.

 

Tomanec: Na stole zůstal jen prázdný počítač

Proč jste se v pondělí rozhodli provést kontrolu ve společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace (JVAK)?
Nešlo o žádnou kontrolu. Záležitosti týkající se dat, serverů, zálohování, účetního systému, vedení účetnictví zde řešíme dlouhodobě. Chtěli jsme pouze zachytit současný stav a začít pracovat na nové koncepci spolu s ředitelem (Jiřím Benáčkem). Nestalo se, okamžitě odešel. Později jsem se dozvěděl, že onemocněl, údajně se mu zvýšil tlak, ovšem v kanceláři nikdo žádné jeho problémy nepozoroval.

Ze sdělení Jaromíra Kaliny vyplývá, že nebyl o kontrole informován. Z jakého důvodu jste ho neinformovali, i když je členem představenstva společnosti?
Tento postup jsme dohodli ve čtvrtek na jednání představenstva, na které byl Jaromír Kalina řádně, v duchu stanov pozván, a nedostavil se bez omluvy, což se stalo již podruhé po sobě - a žádnou iniciativu k získání informací, co se zde projednávalo, neprojevil. Opravdu nevím, jak a proč bych mu měl tyto informace vnucovat, pokud normální režimové záležitosti neakceptuje. Pozvánka - omluvení se - vyžádání si informací… Usoudil jsem tedy z toho, že o činnost společnosti již nejeví zájem a chtěl jsem to s ním při nejbližší příležitosti řešit, což se naskytlo právě v to pondělí.

Takže se nejednalo o „vniknutí komanda Fóra Jihlava“, jak to pan Kalina prezentuje?
To jsem dosud považoval za žert, občas tak s Jaromírem špičkujeme, nezdálo se mně možné, že by tohle mohl někdo myslet vážně…  

Mohl byste celou situaci blíže popsat?
„Vniknutí komanda“ tedy přesně probíhalo takto: Asi ve čtvrt na osm ráno jsem řediteli Benáčkovi zavolal, abychom se dohodli na čase, kdy se sejdeme po jeho 14denní dovolené, domluvili se na dalším postupu a abych ho informoval o jednání představenstva. Dohodli jsme se, že se sejdeme cca za půl hodiny. Když jsem tedy přišel do jeho kanceláře, popíjel tam kafe s Jaromírem Kalinou. 

Co následovalo?
Zaradoval jsem se, že s ním budu moci probrat čtvrteční představenstvo. Navrhl jsem mu, aby zůstal, že to můžeme probrat všichni společně - věděl jsem, že plánuje později přijít i předseda dozorčí rady (Martin Burian), který mně shodou okolností pomáhá s IT oblastí. Jaromír to však okamžitě odmítl s tím, že musí na Úřad práce. Odešel tedy, pustili jsme se s ředitelem Benáčkem do práce, a když přišel za několik desítek minut Martin Burian a chtěli jsme začít zálohovat data z jeho počítače (Benáčkova), vyvolalo to u něj obrovskou vlnu nevole a okamžitý odchod z kanceláře. Na stole zanechal úplně prázdný počítač, takže zcela zjevně musel být na tuto situaci nějak připraven.

Co říkáte na způsob medializace kauzy, jakou exnáměstek Kalina a člen představenstva zvolil?
To ponechávám zcela bez komentáře, je to pouze jeho věc. Já se ale chci chovat přesně opačně.

Jaké další kroky z vaší strany směrem k JVAK budou následovat?
Ředitel je nemocen, neexistuje zde žádná zastupitelnost, na něj je vše jednosměrně navázáno - platby, podpisy, pošta, doklady, režimové záležitosti. To musíme co nejrychleji zajistit, nejprve tedy běžný chod společnosti a současně pracovat na budoucnosti. Předpokládám, že to půjde, nejsem v takové situaci v životě poprvé a také třetí člen představenstva je mně oporou (Jiří Šlejtr – pozn. red).

Váš předchůdce na postu předsedy představenstva JVAK, náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS), v rozhovoru JL sdělil, že je práce předsedy nelehká. Podaří se vám jako novému předsedovi představenstva situaci zklidnit?
Ano. Klíčové zaměstnance společnosti znám dlouhá léta, mám s nimi dobré pracovní i lidské vztahy, v problematice jsem ponořen už dlouho a cítím podporu vedení města.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
15.04.2024 AktualityJihlavané oslaví Den Země na náměstí a v zoo, v kraji bude i Den proti úložišti

Jihlavané oslaví Den Země koncem týdne na Masarykově náměstí, kde také mohou darovat bicykly do sbírky Kola pro Afriku. Program tam bude 19. dubna. V Novém Městě na Moravě se děti o den ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityV Kostelní Myslové na Jihlavsku padl teplotní rekord z roku 1961

V Kostelní Myslové na Jihlavsku byl v neděli nejteplejší 14. duben od roku 1961, meteorologové tam naměřili 22,4 stupně Celsia. Třiašedesát let staré maximum bylo 21,6 stupně Celsia. Teplotní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityNa základně v Náměšti se zranil voják

Při výcviku na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se zranil jednačtyřicetiletý voják. Spadl z několikametrové výšky a záchranáři ho museli se ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityDo 20 minut bez pokuty

Vedení města své občany opakovaně vyzvalo, aby se například při nákupech či vyzvednutí léku v lékárně nebáli zaparkovat zhruba na 15 minut v zónách bezplatně. Primátor města Petr ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityNapsal a umístil na Facebooku nejvíc čtyřverší

Novinář Antonín Zvěřina z Třebíče sbírá rekordy. Aktuálně má dva certifikáty o vytvoření českého rekordu z Agentury Dobrý den v Pelhřimově, která české rekordy registruje. První ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityČerné skládky rostou jako houby po dešti

Napříč Jihlavskem meziročně roste počet černých skládek. Lidé totiž čím dál častěji nepotřebnou ledničku, pneumatiky a další zbytečné harampádí raději vyhodí někde do strouhy ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityNázvy i čísla v Jihlavě budou jednotné

Ulice, budovy a veřejná prostranství v Jihlavě se musí označovat jednotně. Rozhodli o tom na svém posledním jednání městští zastupitelé, kteří jednomyslně schválili tzv. Manuál jednotného ...

Komentáře (4)
14.04.2024 AktualityHovězí gulášek na pivu pekla vítězka v troubě přes noc. Porazila s ním i starostu

Ve Vysokých Studnicích nedaleko Jihlavy si v sobotu večer dali dostaveníčko mistři kuchařského a pálenkářského řemesla. Obec totiž na první dubnovou sobotu připravila v pořadí už třetí ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityTvé vzpomínky jsou pro nás svaté, přála rodina stoleté paní Anně

Sté narozeniny oslavila v úterý v Alzheimer HOME Jihlava Anna Nováková. Svůj profesní život v Jihlavě věnovala výchově nejmladší generace. Narodila se v Poštorné na Břeclavsku, kde také ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityRučení na elektrokolo? Jen na „motorku“

Pokud jste po zimě ještě nevyjeli na elektrokole, protože se vám za něj nechce platit povinné ručení, můžete v klidu šlápnout do pedálů. Zcela jistě máte běžné elektrokolo a nová zákonná ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityLupič před policisty prchal v Jihlavě skokem z okna bytu. Ovšem marně

Kariéra zloděje má někdy jepičí život. Své o tom ví lupič (30), co kvůli sérii tří vloupání do bytů a rodinného domku během jediného dne čelí obvinění hned ze tří trestných činů. V ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualityŠéf rady postižených: Město by mělo vyřešit bezbariérové WC

Desítky eurozámků pro zdravotně postižené jsou k dispozici na Vysočině v různých institucích a zařízeních. V Jihlavě však dlouhé roky nejsou veřejné bezbariérové toalety. Předseda ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net