Znojemský festival letos zaznamenal rekord v počtu návštěvníků

Znojemský hudební festival letos přilákal minimálně 15.000 lidí, podle pořadatelů jde asi o dosud nejvyšší návštěvnost. V pořadí 15. ročník po 18 dnech trvání dnes končí. Návštěvnost se obvykle pohybuje mezi 14.000 až 15.000 lidmi, kapacita už více nedovolí, řekla mluvčí festivalu Petra Štorková.
G. F. Händel: Saul – Czech Ensemble Baroque, Hudební festival Znojmo 2019 (foto Petr Vokurek)

Podtitul letošního ročníku byl Hudba králů. Většina akcí a koncertů se zaměřovala na hudbu na královských a šlechtických dvorech. Koncerty přinesly královské ukolébavky, repertoár královského skladatele Antonia Vivaldiho nebo například vystoupení laureátů Letní školy barokní hudby, kteří sestavili program složený z děl autorů skládajících pro panovníky. Královská tematika se nezapřela ani na varhanním, cimbálovém či jazzovém koncertu.

Úspěch slavilo například představení oratorium Saul ve scénické verzi, vidělo jej 2000 návštěvníků. Na zájemce ale čekalo celkem 30 koncertů a doprovodných akcí. “Náš festival má za sebou 15 ročníků a jako každá akce jsme čekali, který ročník bude ten zlomový, a osobně si myslím, že to byl on. Úspěch Saula i dalších produkcí nás posunul o několik příček výš v úrovni a prestiži. Už to není jen akce na jižní Moravě, letos přijely stovky lidí z celé republiky, ale i ze zahraničí,” uvedl v tiskové zprávě prezident festivalu Jiří Ludvík.

Festival i letos expandoval mimo Znojmo, například do zámků a kostelů v okolí. V Jevišovicích se konal koncert laureátů Letní školy barokní hudby, na vranovském zámku recitál operní pěvkyně Kateřiny Kněžíkové za doprovodu cembalisty Martina Hrocha a s recitací Daniela Bambase. V zahradě uherčického zámku byl zase připraven koncert vokálního sextetu Skety.

Pořadatelé už také plánují další ročník festivalu. Tentokrát se bude konat v termínu 10. až 26. července 2020.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat