Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ubytování v kampusech láká stále více studentů

Dnešní vysokoškoláci mají o studentském bydlení jiné představy než dřívější generace. Stále více jich proto volí ubytování na moderních soukromých kolejích a v kampusech, které mají veškerý komfort.
Kampus Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM) v Praze má v areálu vše, co...

Kampus Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM) v Praze má v areálu vše, co studenti potřebují. | foto: Kampus VŠEM, Praha

Ubytování na kolejích zřejmě nejvíc řeší studenti, kteří nastupují do prvních ročníků, ti starší je už mají zajištěné z předchozích semestrů, pokud se nerozhodnou pro změnu. Studenti často volí ubytování, které nabízí právě „jejich“ vysoká škola, a jsou rádi, pokud volné místo seženou. Další možností je bydlení v moderních soukromých kolejích a kampusech s nadstandardním vybavením.

Kampus - slovo, které jsme donedávna znali spíš jen z amerických filmů, ale dnes se s ním setkáváme i v Česku. Těch pravých kampusů je však jen hrstka. Mají je i některé veřejné vysoké školy, ze soukromých pak například Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) v Praze. Zde najdete v jednom areálu vše, tedy učebny, studovny, knihovny, vnitřní i venkovní prostory pro sport a relaxaci, restaurace, kavárny a ubytování pro studenty. 

„Naše ubytovací kapacity jsou koncipovány jako samostatné bytové jednotky s přístupem k řadě sdílených prostor, jako jsou studovny, knihovny, soukromé i sdílené kanceláře, školní klub, posilovna, prádelna i mateřská škola a další,“ popisuje Natálie Kadeřábková, ředitelka VŠEM. Koncem roku nabídku doplní ještě fyzioterapie a lékařské ordinace.

Samotné apartmány pro jednu až čtyři osoby se liší velikostí i vybavením. „Všechny mají vlastní sociální zařízení a vybavený kuchyňský kout i další zařízení. Větší o rozloze přes 70 metrů čtverečních odpovídají dispozičně 2+kk, další typy apartmánů mají zase soukromou střešní terasu o rozloze pět metrů čtverečních,“ přibližuje bydlení v kampusu Kadeřábková.

Kromě toho mohou studenti využívat ještě řadu dalších služeb. K dispozici jsou třeba sklady pro uložení sezonního sportovního vybavení, prostor pro kola a koloběžky nebo hlídané parkoviště. Je zde i recepce. Kampus VŠEM v Praze 5 je přitom otevřen všem plnoletým studentům. 

Ti z VŠEM mají přednost a zvýhodněné nájemné. Ceny začínají od pěti tisíc korun za měsíc. Dále si nájemci volí podle svých preferencí z balíčku služeb (zahrnují poplatky za energie, internetové připojení, úklid, využívání sdílených prostor a součástí nadstandardu pak je například parkovací místo, soukromý sklad, soukromou kancelář a podobně).

Komfortní bydlení na soukromých kolejích

Podobný komfort skýtá i studentská bydlení dalších vysokých škol. Nadstandardní podmínky najdete například na ubytovacích kapacitách Vysoké školy finanční a správní (VŠFS). Studenti mají na výběr z více lokalit. Volit mohou mezi Campusem Vlkova v Praze 3, kde jsou k dispozici jedno až čtyřlůžkové pokoje a Campusem Plzeňská v Praze 5. 

V tomto případě jde o dva bytové domy. V nabídce jsou jak byty, tak jednotlivé pokoje. Všechny mají kuchyňku a sociální zařízení. Samozřejmostí je také přístup k internetu. V obou kampusech je recepce s čtyřiadvacetihodinovou službou.

Vysokoškoláci hledající soukromé studentské ubytování vyžadují služby ve vyšší kvalitě, moderní prostředí a přístup k technologiím.

„Primárně jsou kampusy určeny našim studentům. V případě volné kapacity nabízíme ubytování i studentům jiných univerzit a vysokých škol,“ říká Bohuslava Šenkýřová, rektorka VŠFS. Se studenty uzavírají smlouvu o ubytování, a to minimálně na dobu jednoho semestru. 

„Délka smlouvy záleží jen na studentovi. Pokud bude chtít, může si nechat samozřejmě ‚svůj‘ pokoj po celou dobu studia,“ doplňuje Šenkýřová. Ceny začínají na 6 500 korunách za lůžko a měsíc. A zahrnují veškerou režii a služby, tedy nejen elektřinu, vodu, plyn a ostrahu, ale také výměnu ložního prádla po čtrnácti dnech a běžný úklid pokojů jednou za dva týdny.

Koleje modernizují i veřejné školy

Typově podobně je koncipované i ubytování na kolejích, které provozují přímo veřejné vysoké školy. Na některých jsou jednotlivé pokoje (jedno až čtyřlůžkové), někde s vlastním sociálním zařízením, jinde ještě stále se společným na chodbě. 

Případně jsou v nabídce byty, které mají dva pokoje, společnou kuchyňku a sociální zařízení. Cena za den a lůžko se tak pohybuje od 60 korun ve vícelůžkovém pokoji až po 300 korun za jednolůžkový nadstandard.

Školy se snaží o celkové zvýšení úrovně ubytování. V době letních prázdnin proto většina z nich přistupuje k postupné modernizaci. A snaží se i o celkové rekonstrukce nebo alespoň dílčí stavební úpravy. „V části kapacity byla odstraněna umakartová jádra, zlepšuje se pokrytí signálem bezdrátové sítě,“ popisuje Tereza Fojtová, mluvčí brněnské Masarykovy univerzity. 

Na střeše je k dispozici příjemná terasa s posezením.

Nejlépe vybavené jsou podle ní aktuálně koleje na Vinařské, kde v části již modernizace proběhla a další etapa pokračuje letos. Nejmenší a nejméně obsazenou budovu kolejí letos Masarykova univerzita prodala. „To nám umožní další investici do zlepšení zbylých kapacit a případné rozšíření vlastní univerzitní kapacity pro bydlení studentů a zaměstnanců v žádané lokalitě nového univerzitního kampusu v Bohunicích,“ dodává Fojtová. Zde totiž ubytování zatím chybí.

V některých areálech kolejí je i další zázemí, jako je například menza, restaurace, malý obchod s potravinami, hřiště, tenisové kurty či dokonce lékař.

Bydlení pro studenty provozují i soukromí investoři

Jen kapacity, které mají k dispozici přímo školy, ovšem ani zdaleka nestačí. Potvrdila to i nejnovější výzkumná zpráva Colliers International a mezinárodní právnické společnosti CMS. 

Ve střední a východní Evropě se mezi města s největším nedostatkem studentského ubytování řadí i naše metropole. Praha je na třetím místě, hned za Varšavou a Budapeští. Toho se postupně „chytají“ developeři. 

Kdy si kolej zajistit

Místa na kolejích zatím ještě jsou. Volné kapacity jsou omezené, někde například zbývá volných 20 či 30 procent pokojů/apartmánů, jinde již mají jen poslední volné pokoje. 

Přestože je začátek nového akademického roku ještě poměrně daleko, ubytování je vhodné si zajistit již nyní, dokud je určitý výběr. 

Učinit tak obvykle můžete přes rezervační formulář přímo na stránkách školy/koleje, kde uvedete své preference ohledně ubytování. Dostanete potvrzení rezervace a následně se dořeší vše další potřebné. V některých ubytovacích zařízeních, preferují osobní kontakt.

Nejen v Praze, ale i v dalších univerzitních městech se tak objevují soukromá ubytování vystavěná speciálně pro studenty.

Například Zeitraum provozuje hned čtyři ve třech pražských městských částech. „O koncept soukromého studentského bydlení je opravdu velký zájem, takže jej kromě Prahy plánujeme rozšířit i do dalších univerzitních měst,“ přibližuje plány Lukáš Drásta, Head of Business Development společnosti Zeitraum.

I podle zkušeností této společnosti dnes vysokoškoláci hledající soukromé studentské ubytování vyžadují služby ve vyšší kvalitě, moderní prostředí a přístup k technologiím. Tomu odpovídá i cena, ubytování v jednolůžkovém pokoji - měsíc vychází na zhruba deset tisíc korun včetně všech služeb.

Ve studentských ubytovnách Zeitraum se mohou studenti ubytovat individuálně. Část kapacit však mají nasmlouvané různé vysoké školy. V takovém případě pak má škola například dvě patra jen pro své studenty.

V Ostravě mají Kampus Palace

Podobně vypadá i Kampus Palace v centru Ostravy. Mají zde jednotlivé pokoje i apartmány s veškerým vybavením. „Při realizaci Kampusu jsme mysleli i na minimalizaci hluku. Proto naši architekti navrhli protihlukové řešení, které poskytuje soukromí,“ říká Jitřenka Navrátilová, provozní ředitelka Kampus Palace. K dispozici je také kreativní společenská místnost, vnitřní dvorana, posilovna, kolárna a prádelna. 

„Rozhodně se nechceme stát prominentní rezidencí, která může být pro někoho drahá a nedostupná,“ upozorňuje Navrátilová. Cenovou hladinu proto mají nastavenou na přijatelné částky. Ceny se pohybují od 2 850 korun za lůžko v třílůžkovém pokoji v apartmánu, v samostatném jednolůžkovém pokoji, který je v podstatě klasickou garsoniérou, pak studenti zaplatí do 4 100 korun. V ceně jsou zahrnuty i poplatky za energie a poplatek za připojení k internetu.

Toto bydlení láká studenty všech vysokých škol v Ostravě. „Studenti všech fakult Ostravské univerzity mají Kampus v docházkové vzdálenosti. Studenti VŠB – TUO je ubytování trochu z ruky, přesto o nás mají zájem. Říkají, že čtyřicet minut tramvají tam a zpět jim za nastavený luxus stojí. A my jsme za to rádi,“ dodává Navrátilová.

  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Koupelny v Miláně překvapily. Třeba baterií fungující i jako kávovar

25. dubna 2024

Od 16. do 21. dubna design zaplavil italské Miláno na výstavišti, v centru města i na jeho...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Nová česká miss bude bydlet v bývalém zámečku Schwarzenbergů

24. dubna 2024

Po úspěchu rodačky z Třince, půvabné Krystyny Pyszkové, nové Miss World 2024, bude o finále už...

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

Prodej bytu 3+kk, 96 m2
Prodej bytu 3+kk, 96 m2

U Pondu, Heřmanova Huť - Vlkýš, okres Plzeň-sever
4 980 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...