Zámek v Mníšku pod Brdy láká zejména na tématické prohlídky

Když městečko Mníšek pod Brdy i jeho zámek vydrancovali během třicetileté války několikrát Švédové, nebylo už tady prakticky co zachraňovat. A přece se k tomu jeden muž odhodlal. Servác Engel z Engelsflussu, nedávno povýšený do šlechtického stavu, zbídačený kus země nejenom koupil, ale také na vlastní náklady zvelebil a za obyvatele na čas odváděl veškeré daně…

Právě díky němu je dnes Mníšek pod Brdy zajímavou turistickou atrakcí jen kousek od Prahy a nikoli jen zajímavou lokalitou pro archeology. Jeho významu pomáhá i nedaleké poutní místo Skalka.

Zámek se třemi věžemi – může za to ďábel?

I když má zájem pravidelný obdélníkový půdorys, věž v jednom rohu jednoduše chybí. Podle pověsti za vším stojí ďábel, který ve vzteku jednu věž odnesl, aby ji po kostelním zvonění v nedaleké Skalce upustil do studánky s léčivou vodou. Někteří dávají jeho hněv za vinu přílišné zbožnosti obyvatel Mníšku, jiní dohodě se zámeckým pánem, která tak úplně nevyšla.

Pravda je však každopádně mnohem jednodušší. Servác Engel z Engelsflussu byl totiž povýšen jen do řad nižší šlechty, takže si podle obecných zvyklostí zkrátka nemohl dovolit postavit si sídlo ve stylu nejvyšší aristokracie, ať měl peněz, kolik chtěl.

Prohlídky pro děti i průvodci v kostýmech

Z interiéru se bohužel příliš mnoho nezachovalo, byť exteriéry zámku jsou stále původně renesanční jen s minimálními pozdějšími úpravami. To vše vám však mohou vynahradit zajímavé prohlídky. Při těch, určených pro děti, nebude chybět ani loutka čerta a rozuzlení zdejší pověsti. Dospělí pak jistě ocení nádherné historické kostýmy. Jen otevírací doba je trochu nemilá, kromě velkých prázdnin je totiž vždy v pondělí zavřeno. To však zájemce o neobvyklou historii Mníšku pod Brdy zcela jistě neodradí.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.