Výročí nejlegendárnější královské svatby: Diana měla osmimetrovou vlečku a odmítla Charlesovi slíbit poslušnost

Vztah prince a princezny se stal téměř veřejným vlastnictvím.
Zdroj: Česká televize
Diana a Charles spolu začali chodit v roce 1980 a ze začátku byl jejich vztah utajován před médii.Ale brzy kamery a foťáky zachytily „Shy Di“ (plachou Dianu), která ve svých 19 letech okouzlila celý svět svou krásou a nevinností.Charles ji požádal o ruku v únoru roku 1981. Zásnubní fotografie ukazující usmívající se pár a Dianu ukazujíc svůj prsten – 18karátový safír vykládaný diamanty - se staly velmi populárními.+ 6 fotek+ 7 fotek

Psal se 29. červenec 1981 a celý svět byl na nohou - konala se totiž královská svatba. Princ Charles si bral mladičkou snoubenku Dianu Spencerovou. Své ANO si řekli před zraky téměř 750 milionů lidí, kteří je skrze televizní obrazovky pozorovali po celém světě. Manželství však nebylo šťastné a jak dopadlo, víme všichni. Pojďme však zavzpomínat na onen samotný velkolepý den.

Petra Járková
Petra Járková 29. 07. 2019 08:00

Nešetřilo se

O královské svatbě prince Charlese a krásné Diany se rozhodně nedá říct, že by byla levná. Už zásnubní prsten  ze 14 diamantů stál 30 tisíc liber. Večer před svatbou se lidé po celé Velké Británii mohli pokochat více než stem velkolepých ohňostrojů. Ve svatební den dorazila nevěsta v proskleném kočáru a při obřadu se na ni dívalo 21 panovníků a 20 hlav států z celého světa.

Svatební šaty

Diana kráčela k oltáři v róbě z hedvábného taftu slonové kosti zdobené krajkou a se závojem přes obličej. Družičky jí nesly osmimetrovou vlečku a na sobě měly mini verze nevěstiných šatů. K sukni měla Diana připnutou malou podkovu z 18karátového zlata pro štěstí. Charles se ženil ve vojenské uniformě.

Žádná poslušnost a chyba ve jménech

U oltáře Diana nevědomky přehodila pořadí prvních dvou jmen Charlese. Řekla Philip Charles Arthur George. Také mu neslíbila poslušnost. Tento tradiční slib byl vypuštěn na přání snoubenců, což samozřejmě vyvolalo komentáře.

Svatební hostina

Velkolepý svatební dort upekl belgický kuchař Serge-Gustave Sender. Na opulentní hostině v Buckinghamském paláci se podávalo i 99 lahví vzácného šampaňského Cuvée Dom Perignon 1961.  Podle data narození nevěsty. Na vybraných delikatesách si pochutnávalo více než 3500 pozvaných hostů.

Nevhodné svatební dary

Snoubenci dostali na 6000 darů, s nimiž si nevěděli rady a část z nich dali zničit. Jiné si nepřevzali nebo odložili.

Líbánky

Líbánky strávili v Broadlands v Romsey v hrabství Hampshire, dále se plavili po Středozemním moři a nakonec odjeli do skotského Balmoralu.

NA FOTOGRAFIE ZE SVATBY DIANY A CHARLESE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články